Rift om brandvagter efter mange renoveringsbrande
Manglen på kvalificerede brandvagter er så stor, at DBI har udviklet et særligt kursus målrettet brandvagter. Efterspørgslen kommer efter, at flere bygherrer har indført skærpede krav til byggeprojekter og renoveringer.
Siden den store brand på Børsen i april har en række brande sat fokus på sikkerheden i forbindelse med renoveringsarbejder. Flere bygherrer kræver nu brandvagter indsat til renoveringsopgaver, ligesom de også har skruet op for, hvor grundigt og hvor længe en byggeplads skal overvåges for at forhindre brand.
Alt dette har medvirket til, at markedet for brandvagter er brandvarmt. Det kan mærkes hos firmaet Groupsecurity, der blandt andet leverer brandvagter til byggepladser.
- Bygherrerne har en langt større opmærksomhed på brandvagter efter Børsen-branden og brandene hos blandt andet Novo Nordisk. Sammenlignet med sidste år er min omsætning på brandvagter steget 100 %, siger Ken Rasmussen, der er administrerende direktør i Groupsecurity.
Brandteknisk rådgiver i DBI Marcello Francati
Hidtil har det været uklart, hvem der kan agere brandvagt, hvilke kompetencer det kræver og hvilket ansvar, en brandvagt kan påtage sig. Efter flere henvendelser har DBI – Dansk Brand og sikringsteknisk Institut derfor nu udviklet et særligt kursus for brandvagter.
- Der findes ingen krav i lovgivningen om, hvad en brandvagt skal kunne. Men i DBI synes vi, det er det eneste rigtige at få en kompetent og ikke blot en observerende person som brandvagt. Derfor er brandvagt-kurset bygget op om de samme kvalifikationer til brandvagter, som allerede indgår i vejledningen for varmt arbejde, siger brandteknisk rådgiver i DBI Marcello Francati, der har været primus motor på at udvikle undervisningsplanen for brandvagtkurset.
Flere begyndende brande skal opdages
I løbet af en formiddag får kursisterne hands on-erfaring med elementær brandbekæmpelse, og de får teori med brandforebyggelse, forsikringsforhold samt indføring i ansvar og procedurer for en brandvagt. Det hele afsluttes med en multiple choice-prøve, der skal bestås, før man får det afsluttende bevis i hånden.
- Det handler ikke om at kunne sætte flueben ved, at byggepladsen har en brandvagt. Det skaber jo først værdi, når brandvagten kan se, at kollegaen med skærebrænderen mangler en håndildslukker, eller kan påtale, når tagdækkerens gasflasker ligger og ruller på taget. Eller ultimativt når brandvagten opdager og bekæmper en begyndende brand, siger Marcello Francati.
Læs også:
Indlæg af Kasper Skov-Mikkelsen, direktør i SikkerhedsBranchen : Sådan sikrer du din byggeplads
”Det er mere interessant at forebygge brand end at slukke den”
Det mener Marcello Francati og af samme årsag er han også stærk fortaler for, at der bør udarbejdes retningslinjer, som sikrer byggeri i perioden, før det tages i anvendelse. Og branden på Børsen, som 16. april ødelagde store dele af den smukke 400 år gamle bygning, taler sit eget tydelige sprog om behovet for retningslinjer på området.- Vi har et omfattende bygningsreglement, der generelt sikrer et højt brandsikkerhedsniveau i vores byggeri. Problemet er bare, at stort set alle regler bortfalder i det øjeblik, en bygning er under opførelse, renovering eller ombygning. Dermed er bygningen faktisk allermest udsat i bygge- og renoveringsfasen. Det bør vi råde bod på ved at udarbejde nogle klare retningslinjer og anbefalinger på området, siger Marcello Francati.
Den daværende Bygge- og boligstyrelse udgav i 1994 et cirkulære om renovering og brandsikkerhed. Men ifølge DBI trænger cirkulæret til en overhaling, der gør det mere forståeligt, løfter det op til en brandteknisk vejledning og omfatter alle bygninger i stedet for kun fredede bygninger.
DBI anbefaler
- Udarbejdelse af retningslinjer for brandsikring under renovering og ombygning
- Installation af ABA-anlæg i alle
- Udarbejdelse af værdiredningsplaner for alle bygninger med uerstattelige værdier
Læs flere artikler om sikring og adgangskontrol på vores temaside