<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Conzept1_1920

Conzept gør udfordrede unge klar til en erhvervsuddannelse

 • Håndværker-portræt
 • Uddannelse og Rekruttering
 • 2020-12-14
 • Virksomheden Conzept i Hillerød har siden 2002 haft succes med en kombination af erhvervsskole og tømrervirksomhed. Her får unge mennesker med særlige behov ikke bare undervisning i såvel dansk som matematik, de bliver også introduceret for håndværkerfagenes grundlæggende principper og får mulighed for at prøve deres nye færdigheder af på rigtige projekter ude på byggepladserne. Målet er at gøre dem klar til en erhvervsuddannelse, og det virker, fortæller skoleleder Jesper Kaag.

  Der var den her unge mand, som efterhånden var blevet opgivet af de fleste. Han havde oplevet det ene nederlag efter det andet, så tiltroen til systemet var til at overse, og han havde kurs mod stofmisbrug og en småkriminel løbebane, da han fik en chance i virksomheden Conzept. Efter et år var han klar til teknisk skole, hvor han går i dag.

   

  2_1920Lærerteamet: Jesper Kaag, Christian (møbelsnedker) og Carsten (tømrer, mekaniker og elektriker)

   

  Og så var der den her gruppe flygtninge, der havde svært ved at falde til i et nyt land, hvor de ikke kendte nogen eller noget og ikke talte sproget. Indtil de trådte ind ad døren hos Conzept, der gav dem undervisning, ansvar, mål og retning. I dag er de alle velintegrerede, færdige med deres erhvervsuddannelser og i gang på arbejdsmarkedet.

  Og sådan er der så mange historier om unge mennesker, der fik lidt mere hår på brystet, lidt mere selvtillid under vesten og lidt mere mod på fremtiden efter en periode hos Conzept. I hvert fald hvis man spørger indehaver og daglig leder Jesper Kaag.

   

  - Det har været en stor succes, og derfor er der efterhånden også mange kommuner, der har fået øjnene op for, hvad vi har udrettet, konstaterer han.

   

   

  Tømrervirksomhed og erhvervsskole

  Conzept er en erhvervsskole med adresse i Hillerød, og eleverne er unge mennesker, der med Jesper Kaags ord har svært ved at passe ind andre steder.

   

  De har ofte en diagnose eller to med i bagagen. Autisme, ADHD. Folkeskolen var et tog, der kørte forbi uden at stoppe, så tilliden til systemet ligger i mange tilfælde på et lavt niveau.

   

  - Det er klart, det stiller nogle krav til skolen og undervisningen. Der skal noget andet til, fortæller Jesper Kaag.

   

  Det ”andet” så dagens lys i 2002, hvor Jesper Kaag og hans kompagnon Frank Boas stiftede virksomheden Conzept som en kombineret tømrervirksomhed og erhvervsskole. De var begge uddannet tømrere men havde tidligt i karrieren skiftet retning. Jesper var blevet socialpædagog og Frank pædagog, og nu var de kolleger i en kommune, hvor de arbejdede med unge mennesker, men ikke helt på den måde de havde lyst til.

   

  Derfor besluttede de at etablere deres eget sted, hvor de selv kunne sætte rammerne og gøre det sådan, som de syntes, det var bedst. Med Conzept kunne de undervise de unge mennesker i eksempelvis matematik og dansk og dermed gøre dem fagligt klar til en ungdomsuddannelse, hvis det kneb lidt med karaktererne. På værkstedet kunne de opnå det basale kendskab til håndværkerfagene, og gennem selve tømrervirksomheden kunne de unge mennesker prøve at bruge deres nylærte færdigheder ude i den virkelige verden. Nogle af dem endte endda som lærlinge i virksomheden, mens andre kom videre ad andre græsgange.

   

  Conzept3_1920

   

   

  Et stort potentiale

  I den konstellation er der drevet både skole og en halvstor tømrervirksomhed i mange år.

   

  - Vi har haft rigtig mange unge mennesker igennem. Mange af dem der ikke rigtig kan falde til andre steder. Nogle af de her drenge kan jo godt være lidt rå i kæften, og ofte fører de sig også frem som nogle verdensmænd, så de ville lige nøjagtig holde fire minutter hos en tømrermester. Men hvis man lige giver dem tid til at få skuldrene ned, lige får styr på deres kompetencer, giver dem lidt mere selvtillid og en forståelse for, hvordan arbejdsmarkedet hænger sammen, så er der også virkelig noget at komme efter. Så ser vi resultater, fortæller Jesper Kaag.

   

  Resultater der kunne komme ikke bare mange flere unge men også byggebranchen og samfundet som helhed til gode, hvis der var lidt flere tømrervirksomheder, der tog det sociale ansvar. Og de er derude, konstaterer han.

   

  - Vi får mange henvendelser fra svende, der gerne vil ind og arbejde med det sociale også. De har måske kørt derudaf i mange år, og nu ønsker de at lægge et ekstra lag til deres karriere som tømrer. Kunne vi finde de svende ude i virksomhederne. Dem der ikke har noget imod at hente de unge mennesker om morgenen, som har tålmodigheden til at tage sig af dem og vise dem, at de duer til noget, så kan vi virkelig få skabt nogle gode tømrere. De er så trætte af skolen, og de trænger til at se, at der er en anden vej for dem. Når de først har set det, så ser vi resultaterne. Der er et stort potentiale i det her, det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om. Det virker. Det gør det, konstaterer skolelederen.

   

  Tid til de unge

  Selvom hverdagen med de unge mennesker på mange måder er givende, er det heller ikke en ren gåtur i parken, erkender Jesper Kaag.

   

  Det kan være op ad bakke, og for moderne tømrervirksomheder, der er nødt til at tænke i effektiviseringer for at holde pengene hjemme på projekterne, kan det måske være en udfordring, for netop de her unge mennesker har brug for endnu mere tid og plads end så mange andre.

   

  - De fleste tømrervirksomheder har jo virkelig travlt, og der er ikke så meget tid til det sociale relationsarbejde, men det er der behov for, og det skal man kunne takle. Kan man det, kan man også være med til at gøre en stor forskel, fortæller Jesper Kaag.

   

  Gode samarbejdsaftaler

  Netop det sociale relationsarbejde, Jesper Kaag taler om, er krumtappen hos Conzept, hvor menneskelig omsorg går hånd i hånd med uddannelse. Ambitionen er at sende de unge mennesker ud af døren med ret ryg, et smil på læben og de bedste forudsætninger for at komme videre.

   

  Eleverne hos Conzept kommer således på skolebænken for at styrke de faglige kundskaber, de får de basale håndværksmæssige færdigheder arbejdet ind i hænderne på skolens værksted, hvor de producerer shelters, små anneks, tøndesaunaer og andet, der bliver solgt til hr. og fru Danmark. Og de kommer ud i den virkelige verden og prøver deres færdigheder af på rigtige byggepladser med rigtige svende, rigtige projekter og rigtig skurvognssnak. Ikke kun i Conzepts egen tømrervirksomhed men også hos nogle af de mestre, som Conzept har indgået en samarbejdsaftale med.

   

  - Målet og håbet er selvfølgelig, at der fra tid til anden opstår sød musik mellem en mester og en ung mand, og at det munder ud i en uddannelsesaftale, konstaterer Jesper Kaag.

   

  Flere gode historier

  I øjeblikket er der indskrevet et par håndfulde unge mennesker på skolen i Hillerød, hvor der efterhånden er en række forskellige uddannelsesmuligheder på hylderne.

   

  Alle målrettet unge mennesker der har lidt svært ved at finde sig selv til rette i det etablerede system. Fælles for uddannelserne er målet om at gøre den enkelte unge klar til de almindelige grundforløb indenfor håndværksfagene som eksempelvis murer, maler, elektriker eller måske gartner men selvfølgelig særligt med fokus på tømrerfaget. Til det formål har Conzept fire ansatte nemlig en lærer, der tager sig af undervisningen i dansk og matematik, samt en snedker og to tømrere, der står for uddannelsen på værkstedet, og som er med de unge mennesker ude på byggepladserne, når de konkrete projekter kalder.

  Og kommunernes sagsbehandlere har fået øjnene op for, at den kombination måske slet ikke er så dum en idé. I hvert fald kan Jesper Kaag og co. se frem til mange nye elever og masser at lave i månederne, der kommer, så inden længe kan skolelederen forhåbentlig og sandsynligvis fortælle endnu flere gode historier om unge mennesker, der fik lidt mere hår på brystet, lidt mere selvtillid under vesten og lidt mere mod på fremtiden.

  Anbefalede artikler