<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Ford E-Transit 2022 (4)

Der er ikke noget ved den nye E-Transit, der skriger ”el-bil”. Men den er fuldt elektrisk

TEST: Ny Ford E-Transit - Endelig en el-varevogn med rækkevidde

 • Varevogne og Transport
 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • 2022-06-08
 • | Af Thomas Schiermacher

  Der er stadig meget skepsis over for elbiler. Privatbilisterne er kommet langt, men på området for varebiler halter det stadig. Men det vil Ford gøre op med lancering af den nye Ford e-Transit. Vi var med til præsentationen i Barcelona og kørte som nogen af de første i den nye varebil.

  Indtil nu har de elektriske varebiler på markedet ikke helt kunne levere på rækkevidden. Hvad der så nogenlunde ud på papiret, viste sig ofte at være noget helt andet (og meget mindre) i virkeligheden, når der kom læs på bilen. Måske er det derfor, at Ford har ventet med at sende sit bud på gaden.

  Fordi det ikke nødvendigvis er bedst at komme først med noget, som ikke er godt, men bedre at være lidt sent på den og så præsentere noget, der lever op til de krav og forventninger kunderne har til en varebil – især når den er elektrisk og skal møve sig ind på et marked, hvor kunderne er vant til at diesel duer og skeptiske over for elbiler.

  Det var også budskabet fra Ford Pro’s topchef Ted Cannis, der ved præsentationen af Ford E-Transit netop understregede den pointe.
  - Vi har ventet og valgt ikke at lave ”alibi-biler”, for at tilfredsstille politikernes mål om at nedbringe emissioner. Vi har ventet til vi havde et produkt, der virkelig virker, sagde han.

   

   

  Og gør den så det?

  Hvis vi starter med tallene, så ser det lovende ud. E-transit hører til blandt de store varebiler og der skal kræfter til. Og det er der, for drejningsmomentet er solidt. Der er hele 430 nm til rådighed i både varianten med 184 hk og den med 269 hk. Alle modeller har baghjulstræk og der er 25 karrosseri-varianter til rådighed, når man tager alle længder og højder med. Bl.a. er der både enkelt- og dobbeltkabine og også mulighed for at vælge et chassis og få sin egen opbygning.

   

  Ford E-Transit 2022 (5)Størrelsen er stor. Der er masser af plads i E-Transit
  Ford E-Transit 2022 (6)Størrelsen er stor. Der er masser af plads i E-Transit
   
     Afhængigt af specifikationer og udstyr er der nyttelast op til 1.758 kg for van-modeller og 2.090 kg for chassismodellerne. Det er ganske godt. Der er også mulighed for at få træk på. Så kan man slæbe 750 kg. det er ikke meget, men nu er det el el-varebil og her er altså stadig et sted, hvor der er begrænsninger i forhold til dieselbilerne. Du ma lade andre hive det store læs grus ud på pladsen for dig.

   

   

  Batteriet er stort – hele 68 kW. og det giver en rækkevidde efter WLPT-normen på 317 km. og Ford har arbejdet på at gøre det let og hurtigt at lade. Der er derfor indbygget en AC-omformer i bilen, så der ikke kræves andet end strøm for at slutte lader til. Med AC-lader går det lidt langsomt, så Ford har også udstyret E-Transit med mulighed for opkobling til hurtiglader og så er der mulighed for at lade fra 15% til 80% på cirka 34 minutter. Så de ting virker.

   

  Hvordan kører den?

  EE-transit kører kort sagt god. Batteriet er placeret i bunden midt i chassiset. Det giver en god vægtfordeling og det er godt. Den tunge dieselmotor er forsvundet fra snuden af bilen og det betyder, at vægten på forhjulene er reduceret, hvilket gør E-transit mindre tung fortil og letkørt. Det sidste hjælper en god servostyring også med til. Testbilerne var udstyret med automatgear, sådan er det jo, når man kører elektrisk. Og det glider som det skal.

   

  Ford E-Transit 2022 (7)Interiøret er opdaret og meget moderne. Den store skærm er hele 12” og giver masser af info.
  Ford E-Transit 2022 (9)Interiøret er opdaret og meget moderne. Den store skærm er hele 12” og giver masser af info.
   
   


  Man kan vælge mellem tre køreprogrammer. ”Slippery” til glat underlag, ”normal” og ”Eco”. Eco-indstillingen skruer ned for performance og klimaanlæg for at spare strøm. På vinterdage og hede sommerdage vil man gerne have gang i klimaanlægget, så det foretrukne program er nok ”Normal”.

  Her kan du også spare strøm ved at sætte gearvælgeren i L. Så opererer bilen med maksimal motorbremse og kan nærmest køres med foden kun på speederen, for når du slipper pedalen, bremser bilen og sender energien fra nedbremsningen til bage på batteriet. Der kan godt gå sport i at spare strøm sammen på den måde og forlænge rækkevidden.

   

  Uden last i varerummet hopper E-Transit lidt over bump og huller. Men så snart vi skiftede bil og fik en model med nyttelast i kassen gik det meget bedre. Så ligger Ford store kassevogn godt og sikkert – uden hop.

   

  Interiøret er opdateret og der er kommet en stor 12” skærm, der viser alle informationer. Herfra styres navigation, man kan følge med i strømforbrug og meget andet. Desuden er der masser af aflæggeplads i bilen. Både over forruden, i handskerum og i de mange små rum rundt om. Og så er der syv (7!) kopholdere. Så er der også en til lærlingen på midtersædet.

   

  Vi kørte to begge motorvarianter af E-Transit - 184 hk og 269 hk. Selv om det er fristende at tage den store vil det nok for de fleste være rigeligt med den mindste udgave. Der er lidt penge og spare.

   

   

  Varerummet er stort. Det rummer det samme (næsten) som dieseludgaverne. Eneste forskel er at gulvet er cirka 2. cm. højere på grund af batterierne i bunden.

   

  Til gengæld er der kommet rigtig stikkontakt i lastrummet, så boremaskinebatterierne kan blive ladt op. Det glemmer du alligevel altid.

   

  Mere opkobling end nogensinde

  En stor del af Fords varebilforretning i fremtiden vil være elbiler. I de kommende år vil Ford have fem forskellige fuldt elektriske erhvervskøretøjer på gaden. Samtidig satser Ford på at levere en mere holistisk service til varebil-kunderne og med det approach kommer det nyudviklede systemer Ford Pro og Ford Liive til at spille en stor rolle.

   

  Systemet er en service, der overvåger bilen. I korte træk. Meningen er at sikre optimal brug og mindske tiden bilerne ikke bliver brugt enten på grund af nedbrud, men også hvis man ikke lader optimalt.

   

  Ford E-Transit 2022 (8)Plads til tre og en kabine med masser af aflæggeplads. En god arbejdsplads.

  Systemet kan se om laderen virker, om du har husket at sætte stikket i, om det er tid til service eller der er fejl på bilen. Er det får man en notifikation på telefon eller i app og kan få rettet fejlen.
  Ford kan også indkalde til service og sikre at der er bestilt dele og alt er klar, så bilen får kortest mulig tid på værksted og kan komme ud i gaderne igen med pakker eller hvad end det er.


  Ydermere giver systemet flådeejerne mulighed for at overvåge chaufførernes køremønster. Her er meget at hente i rækkevidde, hvis man kan uddanne manden (eller kvinden) bag rattet til at køre på en hensigtsmæssig måde og systemet kan indstilles til at give råd om kørslen direkte i bilen.


  Alt sammen er konstrueret for at kunderne skal have mindst mulig tid, hvor bilerne ikke er i drift.

   


  Alt i alt er E-Transit måske det skridt frem som el-varebilerne har sukket efter. Endelig en i den store kategori, hvor rækkevidden rent faktisk er god. De andre mærker skal nok komme med. Men lige nu tager Ford førertrøjen på. E-Transit bliver lanceret i løbet af maj i Danmark.

   

   

  Fakta om Ford E-Transit


  Pris: kontantpris fra 370.751 kr. ex. moms
  Kan leases fra 53.995 kr. i førstegangsydelse og herefter 4.704 kr. pr. md.

  Effekt: 184 / 269 hk

  Batterikapacitet: 68 kWh

  Ladning: DC – 115 kW / AC – 11 kW

  Rækkevidde (WLTP): 317 kilometer

  Baghjulstræk

  Lastevolume: 9,5-15,1 m3

  Nyttelast: Op til 1.758 kg.

  Totalvægt: 3,5 til 4,24 ton

  Tilladt anhængervægt: 750 kg

   

   

   

   

  Anbefalede artikler