Opel Combo
TEST: Ny elektrisk Opel - perfekt til småtterierne
Opel har sendt en fuldt elektrisk varebil på markedet i det lille segment. Den hedder Opel Combo-e og måske er det din næste investering, hvis du hører til dem, der ikke skal på langtur og gerne vil køre miljørigtigt i byen.
Jeg indrømmer gerne, at jeg indimellem er hård ved elbilerne. Det er det med rækkevidden, der irriterer mig. For i varebiler er den ofte for kort. Men når de elektriske varebiler bliver mindre og rækkevidden længere giver det pludselig mening. I hvert tilfælde i nogle tilfælde. Et af dem er i Opel Combo-e Van.
Opel Combo er ud af Stellantis-familien. Den deler slægtskab med Citroen Berlingo og Peugeot Partner og er i udgangspunktet bygget som familiebil. Men sæderne bagi er revet ud og pladsen bagi er forvandlet til et varerum. Det forvandler familiebilen til en lille kvik by-varebil.
Lad os starte med rækkevidden. Ifølge Opel er den på 273 km. Ikke nok til at køre på tværs af landet, men nok til at komme frem til byggepladsen fra kontoret og hente varer, hvis der mangler eller nok til at flytte pakker rundt i byen og køre hjem og lade natten over. Også selv om de 273 km reelt er noget mindre, hvis det er koldt og du tillader dig at tænde for varmen. For det koster også strøm.
Men det er nok til, at de fleste malere eller andre, der ikke skal langt, kan klare sig med bilen, hvis bare de husker at sætte stikket i, når arbejdsdagen er forbi. Og kniber det alligevel, så har Combo-e en trumf. Der er nemlig mulighed for at sætte bilen til en hurtiglader. Så kan man lade fra 0-80% på 30 minutter. Det passer lige med frokostpausen, så det gælder om at finde et madpakke-leverandør tæt på en hurtiglader. Så er man helt og aldeles ude over rækkeviddeangsten.
Bag rattet er det let at finde sig til rette. Det er faktisk en personbil og betjeningen af lys, varme og radio med videre er gnidningsfrit. Det virker som det skal. Sæderne er gode og kørestillingen fin.
Testbilen havde infotainmentsystemet som Opel kalder ”MultimediaNavi Pro”. Det betyder otte tommer touchscreen med navigation, samt Apple CarPlay og Android Auto.
Med den får man mulighed for at følge bilens forbrug mv og med appen “MyOpel”, er det muligt at følge med i strømforbrug, forvarme bilen og holde styr på hvornår det er tid til service. Jeg bruger sjældent den slags, men for mester er der måske en idé i det.
I kabinen er der også god aflæggeplads. Der er masser af rum, både med og uden ”låg”. Der er ingen midterkonsol mellem sæderne. Det giver mulighed for indstigning i begge sider, hvis man er kommet lidt for tæt på bilen ved siden af. Det er faktisk rart og smart.
Du kører på en anden måde i en elbil
Det er bare svært at se bort fra, at man kører elbil. Også i Opel Combo-e. Man bliver bevidst om at spare på strømmen og hører man til dem, der synes det er sjovt at komme langt på en opladning (og det gør jeg) så sætter du bilen i ”eco-mode”. Det reducerer kræfterne lidt 80 hk. og slukker for varmen.
Men heldigvis har testbilen rat- og sædevarme. Det sparer strøm ift. aircondition og du kan holde varmen. Der er to andre indstillinger – ”Normal” med 110 hk og lidt reduceret trækkraft og ”Sport”. 110 hk og maksimal trækkraft, hvilket er 210 Nm. Det sidste kan der blive brug for, hvis der er meget læs på.
En anden måde at spare strømmen på, er at lade være med at bremse. Altså – du skal bremse for børn, ældre mennesker og dyr. Men man skal vænne sig til bare at løfte foden og ”motorbremse”. Det sender strøm tilbage på batteriet. Der kan godt gå lidt sport i det.
Den lille elvarebil har automatgear. Det er komfortabelt og let at køre med. Og selv kørslen er støjsvag og man kan nyde tanken om, at man ikke sender diesel-os ud i nærmiljøet.
En anke i Opel Combo-e er, at der ikke er adaptiv fartpilot, men kun en almindelig fartpilot. Og der er heller ikke mulighed for at tilkøbe det. Adaptiv fartpilot og automatgear i en elbil er simpelthen den bedste kombination. Det håber jeg kommer med, når Opel opdaterer Combo engang.
Ellers er der fint sikkerhedsudstyr som blindvinkelassisten, bak-sensor, træthedsregistrering, automatisk nødbremse og kollisionsalarm.
Bedst i byen
Opel Combo-e er helt klart en bil bygget til ”last mile” eller håndværkere, der har brug for at finde plads i byen. Den udmærker sig ved at være kvik, have en lav venderadius og har med sin klejnhed fordele i byer.
På lange stræk – landevej og motorvej – kan den sagtens følge med. Men lad være med at trykke sømmet i bund. For det koster batteri og det gør et tungt læs også. Combo-e laster 731 kg.
Du kan faktisk køre med op til 750 kg på krogen af Combo-e. Men så kommer du ikke til at køre de 273 km, som WLPT-rækkevidde er. Men det er fedt, at muligheden er der. Det sker jo, at der skal køres noget væk eller det er nødvendigt at have ekstra materialer med ud på pladsen. Og så er den mulighed velkommen.
Og løsningen ligger lige for, når du kommer frem. I med ladestikket og så er der strøm, når du skal hjem igen.
Er der noget plads?
Vi har testet den korte udgave af Combo-e. Og den ser mere harmonisk ud end sin lange søster. Men jeg ville alligevel tage den lange, hvis jeg skulle vælge, for lastrummet er ikke stort. Der er plads til to europa-paller i varerummet, der er 1,78 meter langt. Ikke nok til lægter og gipsplader. I alt rummer varerummet 3.3 kubikmeter.
I rummet er der seks surringskroge til fastgørelse af godset. Den standardmonterede belysning i varerummet lader noget tilbage at ønske, men man kan helt sikkert købe en bedre løsning, hvis der er brug for det.
Der er skydedør i højreside. Den er lidt smal, men det er bilens størrelse, der dikterer det, så det kan vi ikke kritisere. Bagdørene åbner 180 grader, så der er det til gengæld ingen sag at komme til.
Opel Combo-e er en god og letkørt varebil. Man kunne ønske sig lidt længere rækkevidde, men 273 km (WLPT) er anstændigt og nok til de fleste små erhvervsdrivende, offentlige institutioner og andre, der ikke skal på langtur til hverdag.
Fakta om testbilen
Peugeot Combo-e Innovation
Pris: testbil: 264.591 kr. plus moms. Opel Combo-e fås fra: 234.990 kr. plus moms.
Elmotor: 50 kWh.
Ydelse: 136 hk.
Moment: 260 Nm.
Batteri: 50 kWh litium-ion.
Elforbrug: 201 Wh/km.
On board lader: tre-faset 11 kW.
Ladetid Wallbox: 5 t.
Ladetid lynlader: 1.04 t.
Rækkevidde: 273 km. (WLPT)
Topfart: 130 km/t.
0-100 km/t: 13,1 sekunder.
Akselafstand: 2.785 mm.
Vendediameter: 10,9 m.
Varerumsmål: 1.781 x 1.630 x 1.236 mm.
Varerum: 3,3 kubikmeter.
Egenvægt: 1.655 kg.
Lasteevne: 735 kg.
Trailervægt m. bremser: 750 kg.