Mercedes-Benz Sprinter (og Ford transit) fik også bedømmelsen ”Guld” af Euro NCAP.
Pas på: Sløj sikkerhed i varebiler
Euro NCAP tester hvert år nye biler for at bedømme sikkerheden. En ny test af de mest populære varebiler på markedet afslører, at sikkerheden lader noget tilbage at ønske. Testen omfatter 19 af de mest solgte og populære varebiler i Europa.
Håndværkere, fragtchauffører og andre, der kører i varevogne i arbejdsøjemed skal se sig godt for, når de køber eller leaser en ny bil. For sikkerheden ikke altid i top. Det viser resultaterne fra EuroNCAP med al tydelighed.
Det er biler som Ford Transit Custom, Iveco Daily, Fiat Talento og Mercedes-Benz Sprinter – altså de største mærker og de bedst sælgende varebiler på markedet, som den tyske organisation Euro NCAP har gennemgået.
Deprimerende dårlige
Når Euro NCAP tester sikkerheden i varebiler er det ud fra et lidt anderledes bedømmelsessystem, end man ser ved personbiler. Bilerne har ikke fået bedømmelse efter det sædvanlige system med op til fem stjerner. I stedet er der lavet en skala fire trin med bedømmelserne platin, guld, sølv og bronze). Platin er bedst og sværest at opnå.
Men selv om der burde være mulighed for at indplacere varebilerne i skalaen, så ender flere varebiler alligevel helt ude af rangeringen. De klarer sig nemlig så dårligt, at Euro NCAP ikke kan anbefale, at man køber bilerne.
De fem biler er alle varebiler, der er mange af på vejene. Men de er så usikre, at Euro NCAP ikke kan anbefale dem. Det drejer sig om de tre søskende-modeller, Opel Movano, Renault Master og Nissan NV 400 og Fiat Talento og Renault Traffic, der også er i familie med hinanden. De tre store kassevogne og de to lidt mindre er dårligt udrustede; de mangler moderne sikkerhedsudstyr og assistentsystemer mv. Derfor ender de med bundplaceringer, og alle scorer under 20 %, som er grænsen for, hvornår EuroNcap anbefaler en varebil.
Dårlig sikkerhed ved sammenstød
Det er ikke kun varebilernes dårlige eller manglende assistentsystemer, der vækker bekymring. Det samme gør varebilernes dårlige sikkerhed, hvis uheldet er ude, og det ender i en kollision. Varebilerne er nemlig ikke bygget til at absorbere kræfterne i et sammenstød.
Samtidig er de tungere end personbiler, nemlig op til 3,5 tons, og det øger risikoen for, at chauffør og passagerer kommer slemt til skade. Blandt andet fordi, der ikke er airbags installeret ved passagersæde og andre steder, hvor man ellers ser det i personbiler.
Der er gode alternativer
Heldigvis er der også bilmærker og -modeller, hvor sikkerheden er god. Dog når ingen af de 19 bedømte biler op i den højeste klasse. Men tre klarer sig rigtig godt og opnår bedømmelsen ”Guld”.
Det er tyskerne, der sidder tungt på tronen og Volkswagens Transporter 6.1, Ford Transit og Mercedes-Benz med den opdaterede Vito.
Transporterens topkarakter kommer i hus, fordi VW blandt andet har udstyret den populære kassevogn med automatisk nødbremse, der både registrerer fodgængere, cyklister og biler, samt selealarm og alarm, hvis føreren er uopmærksom.
De to andre ’guld-biler’ har lignede udstyr, men VW’en er bedst udstyret og har de bedst fungerende sikkerhedssystemer.
Noget tyder på, at sikkerheden i arbejdsbiler negligeres. I personbiler er der airbags og assistentsystemer i stadig stigende grad, men de fordyrer bilerne, og det betyder, at de mange sikkerhedssystemer, der kunne redde liv og lemmer, spares væk. Derfor skal man kigge sig godt for, når man skifter arbejdsbil for at være så sikkert ”pakket ind” som muligt.
Testens 4-trinsskala:
- Platin (80 %)
- Guld (60 %)
- Sølv (40 %)
- Bronze (20 %)
Biler der ikke kommer over en score på 20 % bliver ikke anbefalet af EuroNCAP.
Testresultaterne:
Guld
VW Transporter (65%)
Ford Transit (63%)
Mercedes-Benz Vito (61%)
Sølv
Ford Transit Custom (58%)
Mercedes-Benz Sprinter (52%)
Peugeot Expert (44%)
VW Crafter (44%)
Opel Vivaro (42%)
Bronze
Citroën Jumpy (37%)
Toyota Proace (35%)
Peugeot Boxer (33%)
Citroën Jumper (32%)
Iveco Daily (30%)
Fiat Ducato (28%)
Kan ikke anbefales
Renault Master (16%)
Nissan NV400 (12%)
Renault Trafic (11%)
Opel Movano (7%)
Fiat Talento (5%)