Ford Transit Custom Plugin-hybrid trækker sit eget kraftværk med rundt. Foto: Ford
Guide til køb af varebil: Det er ikke størrelsen, det kommer an på
Der er mange ting, der spiller ind på valget af varevogn. Størrelse, pris, udstyr og indretning. Når du som håndværkere skal indkøbe en bil til firmaet, skal du sørge for at afklare dine behov først, fortæller Jens Svane, der er forhandlerkonsulent hos Ford Danmark.
Tekst af Thomas Schiermacher, AltOmVarebiler.dk
Alle i bygge- og anlægsbrancherne har brug for en bil, der lever op til en lang række behov. Valget er ikke nemt. Skal man vælge den største man kan få for pengene, den stærkeste eller den der trækker mest på krogen? Skal den være fyldt med smarte løsninger? Det koster ekstra. Eller skal man tage en skrabet model og holde omkostningerne på så lavt et niveau, som muligt. Der er masser af overvejelser at gøre sig.
Og så er der pengene. Skal man lease eller købe. Er det en god idé med en serviceaftale og hvad med gensalgsværdien efter en årrække som trækdyr og værkstedsbil?
Når man skal anskaffe en bil til brug i firmaet, skal man sørge for at afklare sine behov inden man skriver under på slutsedlen hos forhandleren. Det fortæller Jens Svane, der er forhandlerkonsulent hos Ford Danmark.
- Det vi gerne vil er at få vores sælgere til at sikre sig, at kunderne har afdækket behovet. De skal have tænkt over, hvad de skal bruge bilen til. Det gælder både, når det handler om selve arbejdet og brugen i det daglige og finansiering, siger han.
Vi tager det sidste først, for det vigtige er trods alt, at bilen fungerer som det værktøj det er, når der skal flyttes maskiner og materialer eller serviceres og bygges på pladserne. Men tingene er ikke altid så lettet at skille ad.
Læs også:
Holder du din varebil ren og smittefri?
Der kommer mange, der vil have en så stor bil som muligt. Men det er ikke altid det rigtige valg, siger Jens Svane.
De største varebiler under 3.500 kg er store. Nogle så store, at kørsel i snævre gader og parkering i byer er et mareridt.
- Har man en virksomhed, hvor der er kunder i byer, så er det måske ikke lykken med den allerstørste varebil man kan købe for budgettet. Der kan en mindre måske gøre det, siger han.
Og køber man mindre bil, er der måske råd til mere komfort eller andre detaljer, der er rare og letter arbejdet.
Noget på krogen
Flere og flere i bygge- og anlægsbranchen har selv en minigraver eller andre maskiner med ud til kunderne. Det stiller også krav. Igen handler det om, at man tænker sig godt om. Der er ikke noget sjov ved at køre med tungt læs på traileren i en varebil, der ikke har kraftoverskud til rigtigt at trække læsset. En tung trailer og et lastrum fuld af materialer kræver kræfter, ellers bliver kørslen anstrengt.
Mange brancher kræver særligt udstyr og specielle opbygninger og vil man have det, så kan man få det. Der er muligheder for alt fra ekstra lys i varerum, lad med knæk eller tip og blink, kasser til grej og ekstra komfortudstyr i kabinen. Det koster alt sammen penge. Og de billigste leasingtilbud er aldrig på specielle opbygninger.
- Hvis man er i en branche, der kræver en særlig opbygning, så kan det godt blive dyrt at lease – især hvis opbygningen er helt speciel, siger Jens Svane fra Ford.
Så skal man kigge på om bilen måske er værd at beholde længere end de typiske tre år som en leasingaftale lyder. Er den det, så kan det være en god idé at købe bilen i stedet, passe godt på den og køre i den i en længere periode.
Lease eller købe
De fleste større virksomheder benytter sig af operationel leasing. Så kender du omkostningsniveauet og det er kun brændstof, du selv skal sørge for. En anden måde er at benytte sig af finansiel leasing. Det svarer nogenlunde til at købe på afbetaling. Og så kan man vælge selv at eje bilen.
- Hvad man skal vælge, kommer an på ens økonomi. Hvor meget af sin kapital vil man binde i en bil? Der er mange penge, der skal lægges, hvis man skal købe en eller flere nye biler til virksomheden. Så er det langt mindre beløb, hvis man leaser, siger Jens Svane.
Han anslår at det er mellem 80 og 85 procent af erhvervsbilkunderne hos Ford, der leaser.
Når man vælger operationel leasing, er det en form for leje af bilen. Her skal man huske, at skrammer og buler på bagdøren fra traileren skal udbedres. Det koster dyrt, hvis bilen har skader.
Derfor vælger dem, der bruger bilen hårdt ofte finansiel leasing – eller køb.
Miljø og kørsel i byerne
Som en relativt ny ting, skal du også tænke over, at der i fremtiden vil komme flere og flere krav til udstødning og partikeludledning. I dag er der jo miljøzoner i de fem store byer (Aalborg, Aarhus, Odense, København og Frederiksberg).
Men fremtiden byder også på kunder, der stiller krav til bæredygtighed og nu skal man have partikelfilter på bilen. Det skal man tænke ind, når man anskaffer sig en ny bil.
- Der er kommuner og offentlige instanser, der kræver mere bæredygtighed og at der bliver brugt elbil- og hybridbiler, hvis man skal løse opgaver for dem, siger Ford’s Jens Svane.
Det betyder, at det bliver sværere at handle brugt varebil. I hvert tilfælde skal man være opmærksom på om der er monteret partikelfilter.
Det er værd at overveje grundigt, hvilke behov man har, inden man køber eller leaser ny bil.
Det forkerte valg kan koste dyre lærepenge, men også være en irritation i hverdagen. OG hvem gider gå og være irriteret.
Operationel eller og finansiel leasing: Hvad er forskellen?
Leasing er blevet mere populært de seneste år. Kort sagt betyder leasing at du lejer en bil. Du betaler en ydelse pr. måned og får brugsretten i en aftalt periode.
Når du vælger at lease en bil, er der to forskellige måder, du kan lease den på. Der er operationel- og finansiel leasing.
Hvad er operationel leasing?
Ved operationel leasing slipper du for alle de bekymringer, der er ved at eje en bil. Her erd et forhandleren eller leasingselskabet, der har alle driftsudgifter i leasingperioden og der er tilknyttet en serviceaftale. Det betyder at du bare skal betale en engangsydelse ved udleveringen og derefter en fast månedlig ydelse i leasingperioden.
Det giver god budgetsikkerhed, da du ikke har nogle uforudsete udgifter i forbindelse med bilen.
I forhold til reparation af skader på bilen, så er det et privat anliggende, som skal dækkes af din forsikring, og dermed ikke er dækket af din leasingaftale. Når leasingperioden udløber, skal du aflevere bilen tilbage.
Hvad er finansiel leasing?
Finansiel leasing er i princippet en anden måde at få finansieret din nye bil. Det gør du igennem et leasingselskab. Ved finansiel leasing står du selv for alle udgifter til reparationer og service, nye dæk og andet. Det er typisk billigere, men giver mindre forudsigelig på udgiftssiden.
Vælger du finansiel leasing, forpligter du dig (og din virksomhed) til at købe eller finde en køber til bilen, når aftalen udløber. Det betyder desuden, at der reelt set ikke er tale om leje af en bil, men nærmere en afbetalingsordning.
Derfor er det vigtigt, at der bliver sat en realistisk restværdi for bilen. En alt for høj restværdi kan give et stort tab, når leasingperioden udløber og bilen skal sælges