<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Logik & CO_2

Portræt af Balder Johansen fra Logik & Co: Den menneskelige faktor tæller

 • Byggeriets udvikling
 • Byggepladsen
 • Håndværker-portræt
 • Renovering
 • Arbejdsmiljø
 • 2022-10-05
 • | Af Astrid Helene Seier Ellemo
 • | Fotos af Logik & Co.

  Grundpræmissen hos det prisbelønnede byggekooperativ, Logik & Co., er en drøm om at ændre hverdagen i byggebranchen. Der skal være gode arbejdsvilkår og ens løn for svende.

  Ligeløn, medejerskab og troen på, at alle er lige meget værd i den daglige udførelse af håndværksopgaverne, kendetegner det københavnske byggekooperativ, Logik & Co., med 60 ansatte, som blev stiftet for 20 år siden af otte håndværkere.

  I dag er der tre tilbage, hvoraf den ene, Balder Johansen, er valgt til daglig leder på virksomhedens årsmøde.

  Han er ufaglært bygningshåndværker med erfaring fra de fleste håndværk, hvorfor han har fået tildelt lederrollen – i hvert fald for øjeblikket, da alle medarbejdere i kooperativet kan vælges til posten. Som daglig leder står han for regnskaber og jobsamtaler til ansættelser.


  Logik & Co_1Balder Johansen var med til at grundlægge byggekooperativet, Logik & Co. for 20 år siden og er i dag daglig leder.  -  Vi stiftede Logik & Co., fordi vi gerne ville have en anderledes hverdag tilbudt som bygningshåndværker. Vi vil gerne have et arbejdsliv med ordentlige forhold, hvor man taler pænt til hinanden og uddanner en masse lærlinge – skabt ud fra en drøm om at ændre hverdagen i byggebranchen, siger Balder Johansen, som lægger vægt på, at man som ansat i kooperativet skal kunne få hverdagen til at hænge sammen, og at alles indsats har lige meget betydning.

   


  Ingen racisme og sexisme

  Derfor ansætter han alle typer håndværkere – fra den velfungerende familiefar gift med en sygeplejerske til den socialt udsatte, hvor Logik & Co. måske er sidste udvej. Ligestilling er også højt prioriteret, og man er i dag oppe på 30 % kvinder/transpersoner blandt medarbejderne.

   

  - Vi prioriterer, som vi gør, fordi vi har taget en beslutning om, at vi ikke vil være en del af hamsterhjulet. Det er naturligvis svært at undgå, men vi bestemmer selv, hvordan vi løber. Ud over det selvvalgte tempo betyder det rigtig meget for os at slippe for den udbredte hårde tone i skurvognen, hvor racistiske og sexistiske kommentarer er hverdagskost, fortæller Balder Johansen og fortsætter:

   

  - Hos os skal man ikke sidde med ondt i maven over alle mulige ting. Vi er herre i eget hus, selv om det selvfølgelig er bygherre og arkitekt, som bestemmer, hvad vi bygger, men hvordan vi gør det, bestemmer vi selv. Det giver en kæmpe livskvalitet, især når vi løbende bliver spurgt til råds.

   

  Et håndværkerkooperativ lyder som en kommunistisk drøm, men det handler i bund og grund om, at alle får samme løn for deres arbejde. Lærlingen får mindstelønnen ifølge overenskomsten.

   

   

  - Vores koncept med ligeløn til alle, handler om, at vi ikke kan lide tanken om, at mester kører rundt i en stor bil og har swimmingpool, mens hans ansatte ikke kan få økonomien til at hænge sammen. I kooperativet er vi alle medejere og lønmodtagere, så alle har på sin vis ansat hinanden. Det har en kæmpestor betydning, at alles arbejde er lige meget værd, forklarer Balder Johansen.  Logik & CO_3
  Ikke en kristen sekt

  De 60 medarbejdere i Logik & Co. mødes hver mandag morgen kl. 6.30, hvor forskellige praktiske spørgsmål tages op. Fremmødet er generelt på 80 %, og Balder Johansen beretter om en stor medarbejdertilfredshed, da alle udvalg er frivillige. Han ansætter både etniske danskere og folk med anden hudfarve end hvid, ligesom folk med handicap eller misbrug også er velkommen.

   

  - Kommer der en lærling – med god familiemæssig baggrund og masser af overskud – kan jeg godt gå lidt hårdere til vedkommende og spørge, hvad han eller hun vil bruge tiden hos os til bagefter – arbejde i kooperativ eller være selvstændig? Vi går mere i dybden med lærlinge, som er på kanten af samfundet, da det sociale ansvar er afgørende for os. Det er den menneskelige faktor, der tæller, siger Balder Johansen, som påpeger, at man har en kultur, hvor man passer på hinanden og har god stemning på byggepladsen.

   

  - Vi er ikke en kristen sekt, og vi fester ligesom alle andre, men vi er gode til at samle hinanden op. Vi er ikke moralske og hellige, og vi oplever da også de klassiske udfordringer i kollektiver, hvor det ender med en kamp om opvasken! Vi alle er mennesker af kød og blod, siger Balder Johansen og understreger, at alt handler om medmenneskeligt samkvem.

   

  Væk med lovgivningen

  Opgaverne hos Logik & Co. er primært mindre renoveringsprojekter i København, og kunderne er primært pensionskasser, developers, andels- og ejerforeninger og udlejningsejendomme.

   

  - Vi gerne vil holde os fra store entrepriser, gerne under 10 mio. kr., og vi har udviklet os fra mange små private projekter i begyndelsen til bærebæredygtig renovering af lejligheder for f.eks. PFA. Vi vil gerne være med til at skubbe den dagsorden og siger nej tak, når vi bliver spurgte, om vi ikke lige kan bygge 35 af dit eller dat af moderne nybyggeri. Så mister vi sammenhængskraft, siger Balder Johansen, som

   

  Spørger man ham, hvad byggebranchen kan gøre bedre, lyder svaret bl.a., at den største hæmsko er lovgivningen med regler og regulativer.

   

   

  - Der er næsten Kafkask’ med rammevilkårene, hvor f.eks. brandregler er den største hæmning for at bygge eller renovere bæredygtigt. På den ene side skal der tjenes penge, og bygmestrene sidder med deres Excel-ark. På den anden side opstår en spekulation med misbrug af stakkels folk fra Østeuropa, fortæller Balder Johansen og fortsætter:

   

  - Alle presser alle, og til sidst møder man håndværkere, som er pisseligeglade. Lovgivningen bør fjernes, og vi bør tilbage til at hylde håndværkere, der kan bruge både deres hoved og hænder samtidig. Vi skal tilbage til den faglige stolthed, da byggeriet er blevet dårligere i takt med flere reglementer. Jeg ser to scenarier for fremtiden: Enten bygger vi alle bæredygtigt, eller også bygger vi diger til at holde vandet ude.

  Anbefalede artikler