<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
makita-lager

Japansk ingeniørkunst og dansk købmandskab gav Makita succes

 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • Værktøj
 • 2024-05-15
 • | Af Frank Ulstrup

  Makitas nye kæmpedomicil i Horsens er ikke bare et overflødighedshorn af lækkert værktøj. Det er også beviset på, at kulturelle forskelle kan overkommes, hvis viljen er til stede. Bygge- & Anlægsavisen har været på rundvisning med produktchef Jørn Peter Jensen.

  makita-grundlæggerGrundlæggeren Mosaburo Makita i 1915 startede sin produktion af elmotorer i Naguya, Japan


  Da Mosaburo Makita i 1915 startede sin produktion af elmotorer i Naguya, Japan, havde han nok ikke forestillet sig, at hans virksomhed skulle ende som én af verdens største værktøjsproducenter.

  Og han havde nok heller ikke gættet, at en kæmpebygning på 21.000 m2 på en mark ved Horsens en dag ville komme til at bære hans navn.

  Men i løbet af godt 100 år var det ikke desto mindre det, der sket:

  Det nye danske Makita-domicil, hvor alt fra lager, værksted og showroom til administration, salg og marketingafdeling er samlet under samme tag, stod således færdigt i 2022.


  Slikbutik for værktøjsnørder

  Produktchef Jørn Peter Jensen var én af de otte, der i 1991 var med til at etablere Makita i Danmark. I dag - 32 år senere – har han fået selskab af ikke færre end 75 kolleger:

  - Det har været en fantastisk spændende rejse, ikke mindst for mig personligt, siger han og åbner døren ind til det, der må være Horsens største slikbutik for værktøjsnørder.

  Her i virksomhedens 600 m2 store showroom er vægge og gulv plastret til med alt fra borehammere og tilbehør til batteridrevne græsslåmaskiner. Det er japansk ingeniørkunst on display, og med op mod 800 forskellige maskiner er det næsten overvældende.

  Produktchefen fortæller, at det bl.a. er her, man afholder kurser for forhandlerne, så de kan blive klædt på til at rådgive deres egne kunder.

  Det er også derfor, der hænger en kæmpeskærm på endevæggen, og at der rundt om den er placeret adskillige gennemskårne batteriværktøjer. Sidstnævnte gør det nemlig muligt for kursisterne at få et glimt ind i den japanske og elektromekaniske know-how, der er den egentlige basis for Makitas globale succes.

  Nostalgi og praktisk afprøvning

  På showroomets søjler hænger også ældre udgaver af Makitas eldrevne maskiner. Den første bærbare elektrohøvl, Model 1000, der blev præsenteret i 1958, er her dog ikke, og det samme gælder den første akku-maskine, Model 6500-D, der kom på markedet i 1968.

  Men Model 6010D - den første boremaskine med nickel-cadmium batteri, som kom i 1978 – den er her, og det samme gælder for en række andre historiske maskiner.

  Det er i øvrigt også her ved siden af den nostalgiske samling, at sektionen med 230V ledningsmaskiner findes. Den er ikke synderligt stor, og det har sin grund:

  - Vi bevarer og supporterer de eksisterende ledningsmodeller, men udvikler kun få nye, siger Jørn Peter Jensen og åbner endnu en dør.

  Bag denne gemmer sig også et slaraffenland i form af et demo-rum, hvor en lang række maskiner fra rundsave til jernbindere kan afprøves live.

  Og skulle man have lyst til at teste den nyeste batteridrevne nedbrydningshammer, er der også mulighed for det. Til formålet har en lokal murer nemlig støbt to store betonklodser, som at dømme efter udseendet, har stået model til en del.

  - Både demo-rum og betonklodser benyttes flittigt af både indkøbere og af tekniske skoler, der ofte besøger os, fortæller produktchefen.

  produktchef-makitaProduktchef Jørn Peter Jensen i Makita

  Dag til dag leverancer

  Vandrer man videre i den store bygning, og trykker man de rette koder ind på de låste døre, kommer man til værkstedet, hvor et antal teknikere er i gang med at reparere skadet materiel.

  Og med reparationerne skal det helst gå lidt stærkt, siger Jørn Peter Jensen:

  - Vi går meget op i at kunne reparere fra dag til dag, og der er det selvfølgelig en kæmpe fordel for os, at vi har alt under samme tag. Det betyder jo, at produkterne ikke skal sendes fra sted til sted. Her får vi det bare ind, reparerer det og får det ud igen, siger han.

  Femten container om måneden

  Og når man både har set aktiviteten i værkstedet og set stedets enorme lagerkapacitet - så tror man på, at der skal meget til før, noget som helst kommer i restordre.

  Jørn Peter Jensen fortæller, at Makita producerer i ni lande verden over, og at der i snit kommer 15 container med nye varer til Horsens hver måned. Et tempo af den størrelse stiller store krav i forhold til udpakning og lagerføring – noget helt andet, end da Jørn selv startede for godt 30 år siden:

  - Dengang havde vi 75 maskiner, og i dag har vi tæt på 800 - plus enorme mængder tilbehør. Det betyder også, at vores ugentlige omsætning i dag svarer til det, vi omsatte på et helt år i 1991, smiler han og leder os videre gennem salg, marketing, bogholderi, logistik og kundeservice.

  Den japanske forbindelse

  På den sidste del af rundturen møder vi også Makita Danmarks eneste japaner, Mr. Tomoya Baba. Han er 27 år gammel og Assistant Manager.

  - Baba er bindeleddet til vores japanske chef Mr. Masaru Namie, som er Managing Director for Makita Sverige, Norge og Danmark, siger Jørn Peter Jensen og fortæller, at man gennem årene har haft adskillige japanere ansat - typisk af to – tre års varighed.

  medarbejder-makitaDen unge japaner er Baba, der arbejder i Horsens pt.


  Derefter bliver de sendt videre til et andet Makita-domicil.

  - De starter ofte som assistenter og vender tilbage som Managing Directors. Baba kommer f.eks. fra en stilling i Frankrig og skal formentlig videre til et andet land, når han er færdig her hos os, siger han og fortsætter:

  - I danske ører kan det lyde som et lidt sjovt system, men i praksis fungerer det faktisk rigtig fint, lyder det.

  Krydderi i hverdagen

  Det er også her ved besøgets afslutning, at Bygge & Anlægsavisen samler mod til sig, og spørger, om mødet mellem dansk- og japansk kultur skaber udfordringer, der skal overkommes i hverdagen.

  Produktchefen trækker på smilebåndet:

  - Der er helt klart tale om kulturforskelle, men ikke nogen, der er udfordrende og som på den måde ”skal overkommes”. Forskellene har mere karakter af krydderi i hverdagen - og det er primært noget vi oplever, når vi får besøg fra Japan, eller selv er ude i verden, siger han og kommer med et par eksempler:

  - Der er f.eks. et helt særligt hierarki, når der er flere japanere samlet til møde eller konference. På samme måde oplever vi, at Baba servicerer gæster fra hovedkontoret på en måde, der kan virke noget fremmed for os danskere. Men, det er sjovt at se og opleve, og det er ikke noget, de forventer, at vi som danskere skal deltage i, smiler Jørn Peter Jensen.

  Læs flere artikler der omhandler værktøj


  Anbefalede artikler