Test overbeviste - nu skal alle kap-/geringsave have batteri
Nervøsitet for vægten gjort til skamme: Efter test af LS002G skal alle kap-/geringsave have batteri, mener tømrer- og snedkermester Thomas Orris fra T.O. Byg i Odder.
Tømrer- og snedkermester Thomas Orris har været tilbageholdende med at lade alt el-værktøj overgå til batteri. For når man som Orris og hans otte medarbejdere har specialiseret sig i renoveringsarbejde for private og service for erhvervskunder, betyder vægten af værktøjet rigtig meget:
- Vi har mange mindre opgaver, og flytter os derfor meget fra adresse til adresse. I den forbindelse er det ikke ligegyldigt, hvor meget værktøjet vejer, og værktøj med batterier vejer bare typisk lidt mere. Derfor har vi stadig en hel del med ledning, siger tømrermesteren, der efterhånden har drevet T.O. Byg i Odder gennem 18 år.
Kap-/geringsave er en udfordring
Thomas Orris fortæller, at det særligt er batteridrevne kap-/geringsave, der er en udfordring. Men efterhånden som udviklingen skrider frem, bliver de som bekendt også lettere, hvilket hans medarbejdere har været flittige til at minde om.
Af samme grund har han sagt ja tak, til at teste den nye kap-/geringsav, LS004G, fra Makita. Saven benytter et 40V batteri, har en klinge på 260 mm og vejer 27,8 kg.
En skøn sav, men…
Det sidste – det med vægten - gjorde Thomas Orris lidt skeptisk fra starten:
- Det er en skøn sav på mange måder, og den er perfekt på en større plads eller som stationær sav på et værksted. Men vægten er altså stadig i overkanten til den slags spjældopgaver, vi laver mange, siger han.
Orris bad derfor om at måtte teste lille broderen LS002G i stedet. Og den mere service-egnede model med en klinge på 216 mm faldt i helt anderledes i mesters smag:
- De to save er stort set identiske, så alle de fine features fra LS004G, har LS002G også. Det hele er bare lidt mindre og ikke mindst lettere. Den vejer bare 17,6 kg. Dertil kommer også, at den kan pakkes helt sammen og stilles på skrå, så den næsten ingenting fylder i bilen, siger han og peger på endnu en fordel, der kendetegner begge modeller:
- I modsætning til Makita-modellerne med ledning, går udtrækket fremad. Det betyder, at de kan placeres helt op ad en væg og dermed spare plads. Det er genialt, synes jeg.
Bluetooth-støvsuger
Thomas Orris var også lidt spændt på, hvordan sav og støvsuger ville spille sammen. Hans gamle ledningsmodeller får strøm direkte fra støvsugeren, som dermed starter, når saven sættes i gang. Og de få batteridrevne kap-/geringsave, som han og medarbejderne af og til benytter, kan ikke aktivere støvsugeren. Det betyder, at støvsugeren stort set har kørt hele tiden.
Men med LS004G og LS002G kom der helt andre boller på suppen, fortæller han:
- De kommunikerer direkte via bluetooth med vores Makita-støvsugere, så der kun suges, når saven kører. Det var en dejlig overraskelse, lyder det.
Lang batteritid
Om 40V batteriet, som driver saven, har Thomas Orris indtil videre kun godt at sige:
- Der er rigeligt med strøm til en gennemsnitlig arbejdsdag, og batteriet er faktisk ikke ret meget større, end Makitas 18V-batterier, som vi har masser af i forvejen, siger han og fortsætter:
- Kunne man få alle sine ønsker opfyldt, havde det selvfølgelig været fedt, hvis saven også kunne drives med et 18V-batteri. Så havde man kun haft én type at holde styr på. Men, et batteri giver ikke power nok, og så foretrækker jeg det lidt større 40V fremfor to 18V, som også benyttes nogle steder.
Udskifter løbende
De gode erfaringer får nu konsekvenser i Odder-virksomheden, siger Thomas Orris:
- Alt i alt vil jeg sige, at LS002G er en meget handy og funktionel sav, som vil spare os for en masse bøvl med kabeltromler og elektrikere, der har slukket for strømmen. Derfor har vi også besluttet, at vores nuværende ledningsmodeller skal udskiftes løbende til fordel for LS002G, lyder det.
Kort om LS002G
· Spænding: 40V
· Klingediameter 216 mm
· Omdrejninger: 4800 minˉ¹
· Motor: kulfri
· Automatisk start-/ stop funktion af støvsuger
· Max. skæredybde ved 90° er 70 x 312 mm