Test af Makita girafsliber: Lækker og ledningsløs nytænkning
Nu er det muligt at slippe fuldstændig for ledninger, når vægge og lofter skal slibes. Makitas akku 18 V girafsliber er en spændende nyhed på det danske marked. Den justerbare teleskopstang giver stor fleksibilitet, og et wireless støvudsug forbindes via bluetooth til støvsuger, ligesom den trinløse, justerbare hastighed og blød opstart gør den til et behageligt bekendtskab.
Håndværkerpanelets tømrere, snedkere og murere kom med det samme til kort, da Makitas akku 18 V girafsliber blev præsenteret for dem. Her skal der en maler på banen, som er vant til at stå med en girafsliber i mange timer over en arbejdsdag, og maler Kim Bidstrud fra Malerfirmaet Schmeer har efterfølgende lånt sliberen, som han har anvendt på flere opgaver på ejendomme i København, heriblandt i et hus i Humlebyen ved Carlsberg, hvor der er blevet pudset vægge og lofter efter fuldspartling. Og Kim Bidstrud var begejstret:
- Den er sgu lækker! Makita laver jo godt værktøj, men de har jo mest lavet værktøj til snedkerne og tømrerne, så det er fint, at de også tænker på os malere. Det er fedt, når der bliver tænkt nyt, og de andre svende og min mester var også meget begejstrede
Ledning og slange filtrer sig ikke sammen
Kim Bidstrud er rigtig glad for at slippe for ledningen, selvom der stadig vil være støvsugerslange koblet på girafsliberen:
- Det er et evigt problem at ledning og slange filtrer de sig sammen, så det er fedt ikke at skulle tænke på det. Jeg vil aldrig bruge den uden støvsuger, og det er rart med bluetooth sug, så den kun kører, når jeg sliber. Jeg var lidt i tvivl om den ville kunne suge nok, men det fungerede rigtig godt. Nu var den helt ny, og børsterne skal lige slides til, men den sugede bedre og bedre, mens vi havde den.
Kim Bidstrud største tvivl, inden han fik afprøvet Makitas akku girafsliber, var om den ville overophede – om den kunne holde til ti timers arbejde?
- Den virker mere skrøbelig med batteri, men vi kørte mange timer for fuld tryk, og der var ingen problemer overhovedet. Der er en lampe, der lyser, når den overopheder, så man kan holde øje, og den har fået tæsk, mens vi har lånt den, uden at den brokkede sig.
Ligger godt i hånden
Da Kim Bidstrud løfter langhalssliberen op, så føles den ikke tung sammenlignet med andre producenters girafslibere.
- Girafslibere er ikke super lette, og det er normalt at holde en pause eller skifte med sin makker, når man har arbejdet med én i 1-2 timer. Makitas sliber føles god, og jeg har ikke set en girafsliber med indbygget teleskopstang før – normalt skal man koble det til ved siden af, fortæller Kim Bidstrup, der døjer med en håndledsskade og derfor er meget bevidst om at få det bedst mulige arbejdsmiljø.
- Nu er vi småtingsafdelingen, men jeg kunne bruge et ekstra håndtag helt fremme på siden, så man kan styre den bedre, og personligt, så mener jeg, at den er lidt for tung med forlængeren. 100 gram kan godt betyde noget, når man arbejder med noget i otte timer. Her kan man skære lidt vægt fra ved at undvære den indbyggede teleskopstang, og bare løbe op og ned ad stigerne i stedet, når man sliber et loft eller lignende. Det foretrækker jeg, men det er en smagssag, siger Kim Bidstrup og slutter af:
- Helt generelt, så laver Makita lækre ting, og det er fedt, at de går nye veje som med denne girafsliber.
Tekniske specifikationer:
Makita Girafsliber LXT DSL800ZU
Akku spænding: 18 V
Omdrejninger: 1000 - 1800 min
Slibeskive diameter: 225 mm
Vægt /målt EPTA: 4,5 - 5,7 kg
Lydtrykniveau: 5 dB(A)
Støjusikkerhed: 3 dB(A)
Vibrationsniveau, slibning ≤ 2,5 m/s²
Vibrationsusikkerhed: 1,5 m/s²
Stor tak til Carl Møller Trælast
Bygge- & Anlægsavisen har i værktøjstesten fået lov at benytte værkstedet hos Carl Møller Trælast på Sølvtorvet i centrum af København, som også kan lånes af butikkens kunder. Butikschef Ida Sofie Prien var en god samarbejdspartner, og hun kunne heller ikke lade være med at deltage i værktøjstesten. Carl Møller Trælast har et stort udvalg af hånd- og el-værktøj, el-artikler, isenkram, maling, arbejdstøj og lister i træ til både private og professionelle. Vi mærkede tydeligt, at man i Carl Møller lægger vægt på den tætte kontakt og høje serviceniveau, hvor man som kunde går ud af døren med en god oplevelse.
Bygge- & Anlægsavisens håndværkerpanel
Mads Buch er i gang med at uddanne sig til tømrer ved ZBC Erhvervsskole – og er sjakbajs for testpanelets to andre elever fra ZBC.
Ruben Wollenberg er i gang med at uddanne sig til tømrer ved ZBC Erhvervsskole.
Rasmus Andersen er i gang med at uddanne sig til tømrer ved ZBC Erhvervsskole.
Lasse Buch Olesen er murer hos Jeudan, hvor han primært laver facadearbejde på fredede ejendomme i København.
Peter Johnny Hansen er faglærer på Roskilde Tekniske Skole og er også skolens Skills- og talenttræner og er uddannet møbel- og bygningssnedker.
Steffen Slott Jørgensen er i gang med at uddanne sig til bygningssnedker på Roskilde Tekniske Skole, og har vundet DM i Skills i bygningssnedkerkategorien. Hertil er han i lære hos Hoffmann.