<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
greenland-3932507_1280
Annonce

El-arbejde til lands, til vands og i luften i Uummannaq

 • Håndværker-portræt
 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • Nordatlantisk Byggeri
 • 2023-11-22
 • | Af Lars Krogh

  Livet passer sig selv her i Uummannaq i Vestgrønland - og det samme gør hverdagen i Uummannaq El ApS. Lars Alaba Johan Møller er indehaver, og han tager tingene én dag ad gangen. Her er vejret en reel faktor og har stor indflydelse på livet i det lille samfund - også på hvilke opgaver el-virksomheden kan udføre den pågældende dag. 

  2

  Uummannaq er en lille ø på omkring 12 km2, der ligger nord for polarcirklen i Vestgrønland. Om sommeren, når isen er smeltet, skinner solen 24 timer i døgnet og omvendt evige nætter fra november til februar.

  Hvis billeder fra øen virker bekendte, er det muligvis fordi, at store dele af julekalenderen “Nissebanden i Grønland” er optaget her.

   

  Vejrets luner

  - Om sommeren kan vi jo sejle rundt til de nærmeste bygder og lave reparationsopgaver. Og om vinteren, når alt er frosset til, tager vi i stedet bilen eller sne-scooteren, fortæller Lars og fortsætter:

  - Men når det blæser meget, kan det være farligt at tage ud. Tidligere kunne vi tage med de større skibe, som sejler varer ud til bygderne, så vi kunne lave et par småopgaver og så tage med tilbage igen om eftermiddagen.

  Men tingene ændrer sig, og nu tager de ikke passagerer med længere. Derudover flyver de nu oftere med helikopter.

  De bygder der ligger længere væk kan kun nås med fly. Men det kræver, at der er kød på opgaverne, da der typisk kun er flyafgange én gang om ugen.

  - Da vi havde de gamle strukturer, kunne man tage ud med en af de store både, der leverede varer til bygderne, og så tage med hjem igen lidt senere. Nu tager skibene ikke passagerer med længere.

   

  Livet som selvstændig

  Inden Lars startede firmaet i 1991, havde han arbejdet som svend i flere år for et større firma. Men i 1990’erne kom der godt gang i hjulene, og han besluttede derfor, at tiden var inde til at gå solo og starte sit eget firma. Til at begynde med var de tre i firmaet, men tingene tog fart, og på få år voksede de og var 14-15 personer, da de var størst.

  Men ligesom med vejret er livet som håndværker uforudsigeligt. I 00’erne stilnede opsvinget af, hvilket varede helt indtil midten af næste årti. Men firmaet formåede at holde hovedet oven vande og klarede skærene.

  I 2017 kom der for alvor gang i butikken, men årsagen var desværre en trist en af slagsen. En 90 meter høj tsunami-bølge skyllede ind over flere bygder i Nordvestgrønland, som den nærmest slettede fra landkortet. Det resulterede i et stort genopbygningsarbejde, hvilket i nødens stund kom firmaet til gode.

   

  Gode tider i Grønland

  Ellers kan de også godt mærke, at der er gang i hjulene for tiden i det lille el-firma, som pt. består af seks personer.

  - Vi kan mærke at turisterne er på vej. Der er kommet gang i hotelbyggeriet, og derudover har vi også meget arbejde i nyopførte ungdomsboliger. Vi har også etableret en særskilt køl- og frys-afdeling i firmaet, da der er kommet mange opgaver, hvor der skal bygges frostlagre.

  Som så mange andre grønlændere har Lars taget sin uddannelse i Danmark. Praktikken foregik dog i Grønland, men måtte tilbage til Danmark for at tage svendeprøve.

  - Jeg synes, det fungerer fint på den måde. Vi er ikke nok her i Grønland til at kunne lave uddannelsen selv.

  Og Lars Alaba Johan Møller er også ganske fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden.

  - Jeg er positiv for fremtiden, det går jo op og ned, men vi kan altid finde noget at lave.
  Anbefalede artikler