<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Finn Jensen2

Tømrermester og gulvmand Finn Jensen

Det startede med foragt – nu har Finn Jensen taget kunstgulvene til sig

 • Byggeriets udvikling
 • Håndværker-portræt
 • Gulve, Vægge og Lofter
 • Arbejdsmiljø
 • 2023-01-04
 • | Af Frank Ulstrup

  Engang mente Finn Jensen, at kunsttrægulve var noget Fanden havde skabt i vrede. Men som årene gik, ændrede han mening, og i dag har han netop lagt akustikgulv i sit eget sommerhus. Ifølge tømrermesteren fra Klitte og Jensen er udviklingen indenfor kunstgulve det vildeste, der er sket i gulvlæggerfaget, i mange år.

  I dameblade og romaner kalder man det en udviklingshistorie, når hovedpersonen bliver klogere og ændrer holdning og karakter gennem fortællingen.

  Men der er nu ikke ret meget dameblad eller drømmende romankarakter over tømrermester Finn Jensen, som han sidder der firskåren ved sit mødebord og fortæller om sin egen forvandling fra kunstgulvs-hader til kunstgulvs-elsker - om man så må sige:

  - Ha ha, griner han – jo, man kan måske godt kalde det en udviklingshistorie. Jeg har i hvert fald et andet syn på kunstgulve i dag, end jeg havde for 30 år siden, siger den 59-årige direktør for Klitte og Jensen A/S.

   


  Elendigt hø

  Virksomheden, der har midlertidig adresse i Søften udenfor Aarhus, har eksisteret siden 1973. Det var her, Finn Jensen stod i lære og fik sit svendebrev i 1985.

  Og dengang ville den unge træmand gå langt for at overbevise vildfarne kunder om, at et rigtigt gulv naturligvis var lavet af træ. Rigtigt træ:

  - Jeg har altid givet kunderne det, de gerne ville have, men jeg har selvfølgelig tilladt mig at argumentere kraftigt for det, jeg selv synes, var det rigtige, smiler Finn Jensen.

  Dermed var han trods alt noget mindre radikal, end sin gamle læremester og tidligere kompagnon Johannes Klitte:


  - Johannes havde et særdeles anstrengt forhold til plastvinduer, da de kom frem. Det var noget elendigt hø, mente han, og hvis folk ville have sådan noget sat i, måtte de finde en anden tømrer. Og så gik han sin vej, fortæller Finn Jensen og minder om, at de tidlige plastvinduer heller ikke var, hvad de er i dag.

  Ikke kun fordi jeg er firkantet

  En forbedret kvalitet er også en del af årsagen til, at rigtig mange kunder i dag efterspørger kunstgulvene:

  - De har jo også gennemgået en udvikling, så min modstand mod dem skyldes ikke kun, at jeg er en firkantet træmand, siger Finn Jensen og indrømmer, at han netop selv har plastret 190 m2 gulv i sit sommerhus til med kunsttræ. Helt konkret har tømrermesteren valgt et akustikgulv med korkunderlag, vinyloverflade og træstruktur.

  Det var et stort skridt. Men han har ikke fortrudt:

  - Det er jo helt utrolige kvaliteter, man kan fremstille i dag. Man skal simpelthen ned og røre ved det for at afgøre, om det er ægte træ – eller om det evt. er noget, der er endnu mere holdbart og kræver endnu mindre vedligehold…

  Den største revolution

  Særligt det sidste er et vigtigt parameter for mange kunder, fortsætter Finn Jensen – ikke mindst i de mange boligselskaber, som den 58-mand store tømrer- og snedkervirksomhed arbejder for:


  - De er rigtig glade for kunstgulvene - og i særdeleshed for dem i vinyl, fordi de kan holde til flere flyttesyn uden, at der skal gøres noget.

  Med trægulvene skal der jo slibes og lakeres hver gang en lejer rykker ud, siger han og fortæller, at omkring halvdelen af de gulve man lægger i dag, er kunstgulve.


  Den udvikling er der formentlig ikke mange, der havde set komme – Finn Jensen havde i hvert fald ikke. Af samme grund peger han på kunstgulvenes sejrsgang som noget af det mest radikale, der er sket i gulvbranchen gennem de seneste 30 år:

  - Der er selvfølgelig også sket meget omkring gulvvarme, og vores arbejdsmiljø er blevet langt bedre, end det var. Ikke mindst fordi vi i dag kraner materialerne ind og ud. Men jeg tror alligevel, at det er vinyl, laminat og linoleum forklædt som træ, der tager prisen som den største revolution, lyder det.

  Men ifølge Finn Jensen betyder det ikke nødvendigvis, at det traditionelle trægulv er på vej ud:

  - Nej, det tror jeg ikke. Der vil altid være nogle, der sværger til det naturlige, og som sætter pris på de gamle byggeskikke. Men efterspørgslen på kunstgulve vil sikkert stige endnu mere – også fordi der jo er mangel på træ mange steder og i særdeleshed på hårdttræ.

  Gulvarbejde er godt arbejde

  Finn Jensen fortæller, at det typisk er det samme sjak, der står for gulvarbejdet i Klitte og Jensen, og at området udgør mellem fem og ti procent af virksomhedens opgaver. Og det er man glad for – ikke mindst i forhold til tilrettelæggelsen af arbejdet:

  - Gulvarbejdet er jo ikke afhængigt af vejret, så det er med til at stabilisere vores arbejdsflow, siger han og nævner, at om- og tilbygninger af private boliger indtil for et års tid siden faktisk var det, der fyldte mest i ordrebogen.

  I dag er det imidlertid erhvervsbyggeriet, der har den største tyngde:

  - Sådan er det jo. Økonomien ændrer sig, og så er det vores opgave at tilpasse os. Det synes jeg i al beskedenhed, at vi har været rimeligt gode til, lyder det.

  Katastrofen den 23. juli

  Men udvikling indenfor byggematerialer og samfundsøkonomi er én ting. Noget andet er, når man rammes af katastrofer, der kommer helt uden varsel. For Klitte og Jensen skete det den 23. juli i år:


  - Jeg sad i mit sommerhus, da en nabo ringede kl. 23 og fortalte, at vores virksomhed stod i flammer. Og det var ikke bare en lille brand, men noget, der skulle 30 brandmænd og 220.000 liter vand til at slukke. Så alt var mere eller mindre ødelagt, og vi måtte hurtigt finde nye midlertidige lokaler, siger Finn Jensen, der ikke lægger skjul på, at det var en særdeles hård omgang:

  - Det var vanvittigt hårdt at se resterne, og jeg var nærmest i chok. På den anden side var det helt fantastisk at opleve, hvordan medarbejderne slog ring om mig og virksomheden og nærmest stod i kø for at hjælpe. Det skylder jeg dem stor tak for, siger han.

  Bliver bedre end før

  Planen er at bygge et helt nyt domicil på 1100 m2 på den gamle adresse i Hinnerup – og desuden en hal på 700m2 på en tilstødende adresse.

  Dermed bliver de fysiske rammer endnu bedre, end de var før, og med tiden vil man formentlig kunne lægge branden bag sig. Det håber Finn Jensen i hvert fald:

  - Der er jo visse ting, der bare sker, uden at man har nogen som helst indflydelse på det. Sådan var det her, hvor man mener, det var et defekt batteri, der startede branden.

  - Og så er der det, vi startede med at tale om. Hvor åbent man forholder sig til nye materialer, og at man kan blive klogere og skifte mening. Jeg foretrækker selvsagt det sidste – også selvom jeg er blevet drillet en hel del med de der kunstgulve, smiler Finn Jensen.

   

  Anbefalede artikler