<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
specielle pladeopgaver 003

AMU-Syd: Den tekniske isolatør spiller en vigtigt rolle i klimakampen

 • Uddannelse og Rekruttering
 • Byggeriets udvikling
 • 2024-01-28
 • | Af Frank Ulstrup
 • Som teknisk isolatør er der jobgaranti, god løn og mulighed for at gøre en forskel. Men alt for få søger uddannelsen, der i en tid med klima på alle dagsordener burde være hot stuff.

  Preben4Preben Kristensen


  Der er mange muligheder, hvis man gerne vil gøre noget godt for klima og miljø.

  Man kan f.eks. udskifte sin gamle dieselhakker med en elbil, eller man kan lade være med at flyve til sydens sol og varme hver eneste gang vejret i Danmark bliver lidt kedeligt.

  Men, der er også en helt anden vej. Man kan f.eks. uddanne sig til teknisk isolatør og dermed både hjælpe klimaet og ens egen karriere rigtig godt på vej.

  Spørger man Preben Kristensen, der er faglærer for Tekniske Isolatører på AMU-Syd i Kolding, er sidstnævnte det helt oplagte valg:

  - Hvis man vil gøre noget godt for klimaet og samtidig have jobgaranti, så er teknisk isolatør et rigtig godt bud. Som teknisk isolatør er man jo den, der sørger for, at energien ikke går til spilde, siger han og fortæller, at isolatørerne primært arbejder i industrien.

  Her er det typisk varmerør, kedler, ventilationskanaler og procesrør som isoleres, og som dermed sikres mod unødvendigt energitab.


  Graverende fejl

  Og det er ikke ubetydelige ting, den professionelle isolatør kan udrette, fortsætter Preben Kristensen:

  - Der er et enormt energitab fra de mange industrivirksomheder, vi har i Danmark. Og det skyldes ikke bare, at volumen og temperatur er meget større, end i en bolig. Det skyldes også, at kravene til isolering i industrien er haltet bagud i forhold til f.eks. boligområdet.

  Men der er mindst én grund mere, siger Preben Kristensen og peger på, at store dele af den tekniske isolering i industrien udføres af ufaglærte. Altså folk, der ikke nødvendigvis har de helt rette kompetencer.

  Og det har konsekvenser:

  - Vores vurdering er, at der ved 10 procent af de tekniske installationer er graverende fejl i isoleringen. Det kan f.eks. være rørbøjninger, der ikke er isolering i, og det kan være manglende dampspærre ved isolering af kølerør. Ved sidstnævnte vil isoleringen hurtigt blive våd og dermed ikke have nogen som helst effekt, lyder det.


  Perfekt til klimadagsordenen

  For virksomheder, der har fejl og mangler i isoleringen, vil resultatet også være et højere energiforbrug og dermed større omkostninger. Og for klimaet vil det i de fleste tilfælde betyde mere CO2:

  - Derfor synes jeg, vi har en opgave i at sætte fokus på uddannelsen til teknisk isolatør. Folk skal vide, at uddannelsen ikke bare giver jobgaranti og en god løn, men at den også giver adgang til at arbejde med noget, der giver rigtig meget mening. Spørger du mig, er det et fag, der passer perfekt til klimadagsordenen og de udfordringer, vi står overfor, lyder det.

  IMG_1061   

  Plads til mange flere

  Der har tidligere været to steder i Danmark, hvor man kunne tage den 3,5 år lange uddannelse til teknisk isolatør. Men i dag er der kun AMU-Syd i Kolding tilbage, hvor man hvert år optager mellem 14 og 20 elever.

  Med al den industri, der bygges, kan det virke som et meget lavt tal. Og det er det også, siger Preben Kristensen:

  - Vi kunne optage mange flere, men søgningen er desværre ikke større, siger han og peger på nogle mulige forklaringer:

  - Som fag har vi måske ikke været gode nok til at markedsføre os selv. Dertil kommer, at vi jo slet ikke færdes i private boliger i samme grad som murere og tømrere, så mange kender os simpelthen ikke. Endelig tror jeg, at mange forbinder isolering med noget, der kløer og kradser, hvilket var rigtigt for år tilbage. Men i dag er det ikke tilfældet, så det er bestemt ikke det, der skal afholde én fra at søge, lyder det fra Preben Kristensen.

  Fakta

  Den tekniske isolatør arbejder primært indenfor fire områder:

  - Varmeisolering

  - Køle- og kondensisolering

  - Lydisolering

  - Brandisolering

   

   

  Typisk anvendte isoleringsmaterialer:

  - Mineraluld

  - Cellegummi

  - Opskummet glas (foamglas)

   

  -For at beskytte isoleringsmaterialet anvendes ofte aluminium eller PVC som overfaldebeklædning.  -Man kan søge optagelse på uddannelsen her:

  https://www.optagelse.dk/ungdom/index.html  Anbefalede artikler