Vejasfaltøruddannelsen fejrer jubilæum: 25 år med sikre veje og cykelstier
De fleste tager det for givet at færdes på sikre veje og cykelstier, mens de færreste tænker over, hvem der rent faktisk sørger for, at vi kommer trygt og godt fra A til B. Det gør vejasfaltørerne, og for 25 år siden blev den første vejasfaltør uddannet i Ulfborg. Det skal fejres på selvsamme lokation.
I år er det 25 år siden, at den første vejasfaltør blev udklækket fra skolen i Ulfborg ved Holstebro. For 27 år siden var der ingen faglig uddannelse for asfaltarbejdere i Danmark, men for at gøre branchen mere attraktiv for unge, fastholde dygtige medarbejdere og hæve det faglige niveau, blev vejasfaltøruddannelsen oprettet.
Den praktisk orienterede uddannelse, der sørger for sikre veje, har været en stor succes. Dét fejrer Mercantec, 3F og Asfaltindustrien den 16. august på Byggetek Ulfborg Kjærgaard, hvor mere end 200 elever, lærere, skuemestre og samarbejdspartnere er inviteret til jubilæumsfest.
Skolen uddanner årligt omkring 25-30 unge asfaltarbejdere, hvilket indtil nu er blevet til 628. Ifølge Anders Hundahl, adm. direktør i Asfaltindustrien, er det et enormt vigtigt erhverv, som mange bilister og cyklister glemmer, når de færdes på de sikre veje i Danmark.
- Jævne, sikre veje og cykelstier er noget, de fleste trafikanter tager for givet. Man glemmer let, at der ligger teknisk kunnen og mange timers hårdt fysisk arbejde bag – anerkendelse, som vejasfaltørerne fortjener. Uden vejnettet ville vores infrastruktur se helt anderledes ud, og derfor er vi enormt stolte over de unge mennesker, der vælger at uddanne sig inden for faget, så vi alle kan komme sikkert fra A til B, siger Anders Hundahl.
En uddannelse der giver mening
Uddannelsen til vejasfaltør har været en stor succes. Én af dem, der har fået øjnene op for erhvervet, er 23-årige Frederik Salomon Ballegaard. Efter 9. klasse har han forsøgt sig som både brolægger og slagter, men har nu fundet sig til rette i vejasfaltøruddannelsen, der kan give ham netop det, han søger; en praktisk orienteret uddannelse, hvor næsten 75 procent af uddannelsesforløbet er i praktik.
- Jeg har aldrig været god til at gå i skole, og nogle undervisningsdage kan være lange, men andre dage er vi ude for at lære noget, og det giver mening for mig. Jeg er lidt af en bulderbasse og vil bare gerne derudaf, men jeg tror, jeg bliver i faget i mange år. At blive vejasfaltør har gjort noget ved mig. Jeg er virkelig glad for det, fortæller Frederik Salomon Ballegaard.
Når dagens program bliver skudt i gang den 16. august på Byggetek Ulfborg Kjærgaard, er Frederik blandt de mere end 200 branchefolk, der skal fejre uddannelsens 25-års jubilæum.
Fakta om uddannelsen til vejasfaltør
For at blive vejasfaltør skal man være fyldt 18 år, have kørekort og indgået en uddannelseskontrakt med et godkendt asfaltfirma. Uddannelsen varer to år, hvoraf 24 uger er skoleophold og omkring 70 ugers praktik.