<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
352-1_1920

Komatsu: Data er bindeleddet i fremtidens bygge- og anlægsprojekter

 • Byggeriets udvikling
 • Byggepladsen
 • IT og ny teknologi
 • Entreprenørmaskiner og Materiel
 • 2020-05-19
 • | Af Frank Ulstrup
 • Indsamling og analyse af data fra maskinstyringer og droner er fremtiden – i hvert fald hvis det står til Komatsu, der netop har lanceret koncept ”Smart Construction” i USA.

  Hvis entreprenører, projektledere og maskinførere altid havde det store, forkromede overblik, ville meget se anderledes ud i bygge- og anlægsbranchen. F.eks. ville man gøre tingene rigtigt første gang, og dermed spare masser af penge.

   

  Jan Larsen IMC_1600Technology Products Manager hos Komatsu-forhandleren Scantruck, Jan Larsen

   

  Nogenlunde sådan lyder begrundelsen for Komatsu-konceptet ”Smart Construction”, der er den japanske entreprenørmaskine-producents bud på en digital fremtid.

   

  Konceptet, der netop er præsenteret på messen Conexpo i USA, inkluderer bl.a. terrænopmåling ved hjælp af droner, udarbejdelse af 3D tegninger, samt træning af maskinførere og indsamling af maskindata i realtid.

   

  Og når alle data køres sammen og kombineres med ekspert-rådgivning, åbnes døren til mulighedernes land, siger Technology Products Manager hos Komatsu-forhandleren Scantruck, Jan Larsen:

   

  - Det handler grundlæggende om at give entreprenører og projektledere en lagt bedre mulighed for at planlægge og udføre arbejdet – og dermed i sidste ende spare tid og ressourcer. Dermed handler det kort og godt om at gøre tingene rigtigt første gang, lyder det.

   

   

  Binder det hele sammen

  Som et af mange eksempler peger Jan Larsen på, at man i dag ofte kører rundt i bil for at få en status på et givet anlægsprojekt. Med Smart Construction og lignende systemer kan det være fortid, fordi data kan hentes fra droner og fra de enkelte maskinstyringer:

   

  - Konceptet indeholder en web platform, der samler alle data, og som desuden kan trække vejrdata og dermed give råd til hvornår det er mest hensigtsmæssigt at gå i gang med en given opgave. Det er platformen, der er hjertet i systemet, siger han og peger på, at projektlederen faktisk heller ikke behøver at befinde sig på pladsen for at få et overblik. Alle data kan nemlig tilgås online via den bagvedliggende cloud-løsning.

   

  Succesfuld afprøvning

  For den enkelte maskinfører, vil systemet også være en stor hjælp, siger Jan Larsen.

   

  - Han vil hele tiden vide, hvor han er i alle tre dimensioner. Dermed graver han hverken for meget eller for lidt af, og gør dermed arbejdet rigtigt første gang, siger han og peger på, at man i Danmark har testet systemet hos entreprenørerne Tscherning og MJ Eriksson i forbindelse med tre større anlægsprojekter.

   

  Sammen med entreprenørernes landmålere gennemgik rådgivere fra Scantruck bl.a. de tegninger, der forelå på projekterne. Resultatet var et meget mere fyldestgørende datagrundlag, som kunne overføres direkte til diverse maskinstyringer.

   

  - Jeg vil ikke nævne tallene, men nøjes med at sige, at det har været en kæmpe succes. Igen handler det rigtig meget om at ramme de rette mængder, så man bliver færdig i et hug. Det er der de rigtigt store besparelser ligger gemt, siger Jan Larsen.

   

  SC MJE E20 stojvold volumeberegning
  SC MJE E20 stojvold
   
   

   

  Kræver rådgivning

  Og netop Komatsu-folkenes tilstedeværelse på anlægspladsen er en integreret del af Smart Construction konceptet.

   

  For opgaven med at analysere og gøre data brugbar, vil for mange entreprenører være uoverskuelig opgave, siger Jan Larsen. I hvert fald til at begynde med.

   

  Men det har den japanske producent og dens forhandlere altså også en løsning på:

   

  - Konceptet er baseret på, at vi én gang om ugen eller måske hver 14. dag kommer ud og hjælper kunden med at analysere og optimere hans projekt på baggrund af de indsamlede data. Det betyder, at vi kommer til at være meget mere ude på pladserne, hvilket vi ser rigtig meget frem til, lyder det.

   

  Danmark er godt med

  Jan Larsen nævner, at anlægsbranchen i Danmark sammenlignet med andre lande er godt med, når det gælder digitalisering. Faktisk er 8 ud af 10 større maskiner allerede udstyret med maskinstyring.

   

  - Det hænger selvfølgelig sammen med, at timelønnen i Danmark er relativt høj sammenlignet med f.eks. Tyskland og England. Så entreprenørerne har haft et incitament til at implementere smarte løsninger, siger han og tilføjer, at de første forhindringer dermed er overvundet:

   

  - Det betyder jo, at man mange steder har vænnet sig til de digitale værktøjer, og frem for alt har set hvilken forskel, de kan gøre. Derfor tror jeg også at mange herhjemme vil være interesseret i at tage næste skridt og få systemerne bundet endnu mere sammen, lyder det fra Jan Larsen.

  Anbefalede artikler