<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Lufthavn byggeri maj 20 _D4S6937_1920

Indlæg af Stine Selmer Andersen Senior Manager, Destination Development & Sustainability i Visit Greenland

Infrastruktur er en game changer for Grønlands turisme

 • Anlæg
 • Veje og Infrastruktur
 • Nordatlantisk Byggeri
 • 2021-05-10

  Den grønlandske regering har ambitiøse planer om at bygge tre nye lufthavne i Grønland inden 2024: Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq. For at kunne gennemføre det, skal der bogstaveligt talt flyttes bjerge og opfyldes dele af havet, og resultatet vil åbne helt nye globale adgange til Grønland, mener Stine Selmer Andersen fra Visit Greenland.

  Grønlands infrastrukturelle landskab er nået til et historisk punkt, og det står overfor at ændre tilgængeligheden til landet for altid. Statens massive investering i ny og forbedret luftfart har flere formål – et af dem er at gøre Grønland mere attraktiv som turismedestination. Turismen er udnævnt til at være én af de fire erhvervssektorer, som skal bidrage til udvikling af samfundet og skabelsen af en mere bæredygtig samfundsøkonomi, men branchen har været udfordret.

   

  Hvorfor nye lufthavne?

  Som landskabet ligger nu, skal turister flyve via København eller Island for at entrere Grønland, hvilket medfølger lang transfertid, usammenhængende flyskift, risici for forsinkelser og dyre billetter. Dertil skal langt de fleste via den internationale lufthavn i Kangerlussuaq og skifte fly videre til andre destinationer - undtagen nogle få direkte ruter fra Island. Disse ruter beflyves dog kun sparsom og med propelfly med maximal kapacitet på 37 passagerer plus bagage og eventuel fragt.

   

  Det skaber store hindringer for god rentabilitet for flyselskaber, samt stor besværlighed og omkostninger for internationale turister - og det har skadet Grønlands attraktivitet. For eksempel skal gæster fra Nordamerika flyve over Grønland, lave transfer med overnatning i Island eller København for derefter at flyve tilbage over Atlanten til Grønland med eventuel indenrigs-flyvning til endedestinationen. Ud over det tidsmæssige spild har taler det også direkte imod bæredygtighedstanken, som i højere og højere grad dominerer turisternes mindset.

   

  Det har gjort Grønland til en besværlig, tidskrævende, dyr og risikabel destination. På trods af det, har Grønland indtil Corona-krisen oplevet en støt stigende fremgang i turismen. Derfor ses det som et meget velkomment tiltag, at de infrastrukturelle udfordringer løses, så landet i højere grad bliver mere attraktivt airlines at etablere direkte ruter til store markeder som USA, Canada, Frankrig og Tyskland. Rentabiliteten pr. passager får op, mens billetprisen for hver turist forventes at falde, og dermed gøre Grønland mere prismæssigt tilgængeligt.

   

  Lufthavn byggeri maj 20 _0D47858
  Lufthavn byggeri maj 20 _0D47870
  Lufthavn byggeri maj 20 _0D47865
  Lufthavn byggeri maj 20 _0D47825
  Lufthavn byggeri maj 20 _D4S6967
  Lufthavn byggeri maj 20 _D4S6977
  Lufthavn byggeri maj 20 _D4S6984
  Lufthavn byggeri maj 20 _D4S6987
   
   

   

  Turismens vækst er nuanceret

  En af argumenterne for gennemførelsen af lufthavnsudvidelserne er derfor, at landets indtjening på turisme vil vækste, at der vil blive skabt flere jobs i den private sektor samt at det vil tiltrække internationale investeringer. Men turister kommer ikke til Grønland på grund af lufthavne - de kommer for at få store oplevelser. Det betyder, at lufthavnsbyggerierne ikke kan stå alene, hvis turismen skal vækste.

   

  Grønlands nuværende turisme-hub er Ilulissat - en by, som er verdenskendt for store isbjerge fra Eqi Gletsjeren, der er på UNESCOs verdensarvsliste og som får en ny lufthavn. På nuværende tidspunkt er belægningen på hoteller og hos turudbydere i byen i højsæsonen næsten 100 %. Det vil sige, at skal der komme flere turister til Ilulissat, skal kapaciteten på både overnatning og oplevelser øges. Derudover skal der tages hånd om, at byen er lille. Det vil sige, at et for stort antal gæster på samme tid vil skabe lokal overturisme - hvilket ikke ønskes. Derfor arbejder de regionale destinationsselskaber, kommunerne såvel som det nationale turistråd Visit Greenland på, at der sikres et godt besøgs-flow. Turisterne skal altså spredes ud fra lufthavnsbyerne til andre dele af Grønland, så der ikke bliver lokal over-turisme og at de omkringliggende destinationer også benefitter økonomisk af besøgsvæksten.

   

  Nuuk_1
  Nuuk_2
  Nuuk_3
   
   

   

  Spill-over effekter

  Kort sagt, ligger der et stort arbejde forude med for det første at udnytte det turismepotentiale lufthavnene bringer med sig, men også at udnytte det på den mest fordelagtige og bæredygtige måde. Det arbejde har heldigvis været i gang længe - både på politisk niveau og i den private sektor.

   

  Servicebranchen forbereder sig på en stigning i antallet af besøgende via nye hotelbyggerier og -udvidelser, camps, nye besøgs-attraktioner og nye turistoperatører, der udvikler og skaber nye produkter. Staten forbereder sig via etablering af regionale visitor centre som eksempelvis et Isfjordscenter i Ilulissat, mens hovedstadskommunen forbereder sig via et stort byudviklingsprojekt, der inkluderer en ny bydel, sportshal, skicenter og en bæredygtighedscertificering.

  Du kan finde en oversigt over nationale og regionale udviklingsprojekter, der anses som direkte afledt af lufthavnsbyggerierne på Visit Greenlands hjemmeside.

  Kilder:

  Anbefalede artikler