Frank Sørensen, Lillebælt Rustfri: Sikkerhed er en naturlig del af arbejdsdagen
Frank Sørensen har drevet selvstændig smedevirksomhed i 20 år og er kommet på landets byggepladser i mere end 30. Særligt det markant øgede fokus på sikkerhed har i hans øjne præget udviklingen på byggepladserne i den periode, men det er langt fra det eneste, der har været med til at forandre hverdagen som håndværker.
- Sikkerheden. Uden tvivl sikkerheden.
Svaret kommer uden så meget betænkningstid, når man beder Frank Sørensen, indehaver af smedevirksomheden Lillebælt Rustfri i Fredericia, om at sætte ord på de forandringer, der har vendt op og ned på håndværkernes hverdag. Han har flere ting på tungen, men de seneste årtiers tiltagende fokus på sikkerhed har i hans optik sat de mest markante aftryk på byggebranchen.
- Holdningen til sikkerhed har ændret sig meget, og det gælder både hos virksomhederne og hos medarbejderne. Der er kommet en fælles forståelse for, at det er nødvendigt med fokus på det her område, og at det er til alles bedste. Før i tiden var der mange, der betragtede alle de her regler som bøvlede og irriterende og tidskrævende, og der herskede nærmest en holdning om, at de kun var skabt for at genere virksomhederne, men sådan er det slet ikke i dag, fortæller Frank Sørensen og holder en kort tænkepause, inden han fortsætter.
- Heldigvis. Det er blevet helt naturligt, at man lige tager en faldsikringssele på, inden man kravler i højden, at man husker friskluftudstyret og bruger det rigtige anhuggergrej. Det ligger bare som en naturlig del af arbejdsdagen i dag. Samtidig ser man ret ofte virksomheder offentliggøre tal for, hvor lang tid der er gået siden den seneste arbejdsskade. Det er noget, de rigtig gerne vil promovere sig på, og det er da fedt. Det er virkelig en markant kulturændring, sådan som jeg ser det, og en kulturændring der nok har været undervejs i noget, der ligner 20 år.
Særligt de seneste fem år eller deromkring har der været turbo på udviklingen, og ifølge Frank Sørensen ansætter flere og flere virksomheder sikkerhedsansvarlige, der holder øje med, at regler og retningslinjer på byggepladserne bliver overholdt til punkt og prikke. Og træder man ved siden af, er det slet ikke utænkeligt, at man bliver sendt på porten.
Lillebælt Rustfri bliver ofte hyret ind, når eksempelvis nybyggede boliger skal stives af med stålkonstruktioner. Foto: Frank Sørensen
Sort bælte i rustfri
Lillebælt Rustfri ApS ligger på en stor hjørnegrund i Snoghøj lidt udenfor Fredericia blot en kilometers penge fra Den Gamle Lillebæltsbro.
Virksomheden holder til i en hal på 1200 kvadratmeter, og fra kontoret, der er indrettet på et repos under taget, kan man kigge ned over varelageret og et par potente maskiner som en kantpresser, en pladeskærer, og hvad der ellers hører sig til i en smedevirksomhed, der aldrig siger nej til arbejde.
Frank Sørensen er oprindeligt udlært maskinarbejder på Carlsberg Bryggeri i Fredericia, men efter læretiden arbejdede han i flere forskellige smedevirksomheder og blev løbende efteruddannet indenfor både procesindustrien og det rustfri svejsearbejde. I 1999 blev han selvstændig og har i dag fem ansatte i virksomheden. To smedesvende, en tømrer, en fleksjobber, der står for at holde orden i domicilet, og så mester selv, der ikke er bleg for at tage med ud på de meste krævende jobs.
Som han selv siger, har de sort bælte i det specialiserede rustfri svejsearbejde indenfor fødevare- og medicinalindustrien. Kunderne tæller blandt andet Novozymes, flere bryggerier såvel herhjemme som i udlandet og ikke mindst Arla Foods, hvor Frank og co. blandt andet knokler løs på mejerigigantens nybyggeri i Videbæk.
Gensidig respekt
Derudover bliver Lillebælt Rustfri ofte hyret ind, når eksempelvis nybyggede boliger skal stives af med stålkonstruktioner, ligesom virksomheden for kort tid siden var med til at montere en udvendig svalegang på en høj kontorbygning. Specialiserede svejseopgaver og helt almindeligt gedigent smedearbejde i skøn forening.
- Jeg har altid godt kunnet lide at gå på en byggeplads, hvor man er sammen med de andre faggrupper. Tømrere, murere, elektrikere og hvad det nu ellers kan være. Det er hyggeligt. De fleste steder får man jo et rigtig godt kollegialt samarbejde, hvor man hjælpes ad med tingene og lærer hinanden at kende, og det er altså skide fedt, siger Frank Sørensen, som dermed også har sat fingeren på en anden ting, der har ændret sig de senere år.
For han lægger ikke skjul på, at en byggeplads før i tiden måske godt kunne være lidt præget af fordomme mellem faggrupperne, men det oplever han slet ikke i samme udstrækning i dag. Der er en større fælles forståelse og mere gensidig respekt.
Lillebælt Rustfri ApS, som Frank Sørensen driver og ejer, holder til i Snoghøj lidt udenfor Fredericia. Virksomheden siger aldrig nej til arbejde, og derfor er udstyret også i orden. Spidskompetencen er det specialiserede rustfri arbejde ude hos kunderne, men der er også en del smedeopgaver på værkstedet. Foto: Claus V. Jensen
Tempo og kvalitet
Og så er der tempoet.
Tempoet på byggepladserne er steget væsentligt, påpeger Frank Sørensen. Hvorfor, det er sådan, har han lidt svært ved at sætte ord på. Måske er det fordi, konkurrencen er blevet hårdere. Måske er det fordi, det er blevet sværere at finde velkvalificeret arbejdskraft. Det betyder jo, at bemandingen måske ikke altid er, som man kunne ønske, og de faglærte, der er, må derfor løbe stærkere. Måske er der bare tale om en kulturændring. Måske er det en kombination af det hele.
Stik imod hvad man kunne tro, har det øgede tempo imidlertid ikke haft negativ betydning for kvaliteten af arbejdet, mener Frank Sørensen. Det skyldes i høj grad, at der ikke længere eksisterer et A- og et B-hold på byggepladserne. Som han siger, kunne man tidligere opleve sjak, der ikke var helt så godt klædt på til opgaverne som andre. Ikke mindst i perioder med mangel på arbejdskraft, hvor en del udenlandske håndværkere blev hentet til danske byggepladser, selvom mange ikke havde de nødvendige certifikater og uddannelser.
- Sådan er det ikke mere. Ikke de steder vi kommer i hvert fald. De, der er inde, kan det samme, uanset hvor de kommer fra, for ellers ville de slet ikke få lov til at være der, konstaterer Frank Sørensen på en dag, hvor meteorologerne har lovet vindstød af stormstyrke.
Det fornægter sig ikke i hallen i Snoghøj. Vinden hiver godt fat i tagpladerne og skubber så hårdt til de lodrette stålmure, at kontoret på reposen gynger en anelse. Men ligesom ude på byggepladserne i dag er sikkerheden på reposen i top, konstaterer virksomhedsejeren med et smil.