<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">

Magnus, 24 år, under uddannelse til tømrer

En ny fortælling om at vælge bygge- og anlægsbranchen

 • Byggeriets udvikling
 • Uddannelse og Rekruttering
 • 2020-01-07
 • | Af Mikkel Weber Sandahl

  Som ung skal man turde følge den vej, som giver mening for én selv – hvor man gennem sit uddannelsesvalg kan skabe mulighed for at gøre en forskel og udrette noget vigtigt.  For Souschef i Byggeriets Uddannelser Erik Engel er det vigtigt at få de unge til at se erhvervsuddannelsen som et positivt tilvalg med gode karrieremuligheder.

  3F og Dansk Byggeri har, i regi af Byggeriets Uddannelser, netop lanceret en kampagne for erhvervsuddannelser, hvor man har ønsket at gribe rekrutteringen af elever til byggebranchen lidt anderledes an.

   

  - Kampagnen ”Gør noget, der gør noget”, viser bl.a. tre unge, som er under uddannelse til hhv. tømrer, murer og bygningsstruktør. Kampagnen ønsker at vise et andet og mere nuanceret billede af, hvem de er som personer både under og udenfor deres uddannelser. For mange unge handler valget af uddannelse ikke om, hvad de skal blive – men hvem de kan blive”, siger Erik Engel og fortsætter:


  - Mange unge har fortsat kun øje for gymnasiet efter folkeskolen og kan derfor overse de mange muligheder for job, videreuddannelse, kreative udfordringer og indflydelse på fremtidens bæredygtige samfund, der ligger i at tage en uddannelse inden for bygge- og anlæg.

   


  Nikolaj, 24 år, under uddannelse til murer

   

   

  Som håndværker kan man noget – du gør en forskel med det samme

  - De unge er i høj grad socialt styrede, og det kræver mod at forfølge noget andet end vennerne i den alder. Vi vil gerne sætte fokus på dét at kunne noget, siger Erik Engel og pointerer, at man i byggebranchen gør en forskel øjeblikkeligt – man udfører et arbejde, der kan bruges til noget. Det betyder meget for unges selvopfattelse, at de udfører et vigtigt stykke arbejde og skaber noget, der stadig er der om 100 år.

   

  - Der er så mange muligheder i byggeriet. Der er ingen døre, der lukker ved at gå erhvervsuddannelsesvejen – alting kan føre til mere. Som ung skal man udforske muligheder og få færdigheder og erfaringer undervejs. Det er ok at være i tvivl, og med en erhvervsuddannelse lærer man noget relevant, som man kan få glæde af gennem hele livet, siger Erik Engel.

   


  Gry, 20 år, under uddannelse til bygningsstruktør

   

   

  At indgå i et arbejdsfællesskab

  - Vi oplever også, at lønnen betyder noget for, de unge – at man tjener fornuftigt med penge under uddannelsen– ligesom man som lærling får ansvar og indgår i et arbejdsfællesskab, hvor de andre regner med én, siger Erik Engel og slutter af:

   

  - Der er så mange fordele ved at kunne begå sig i et arbejdsfællesskab: Man lærer projektledelse, at arbejde løsningsorienteret, være en del af et team, man lærer sproget, og man får udrettet noget. Det betyder noget for de unge at kunne gøre noget for andre, og som håndværker har man en yderst nyttig rolle. Jeg tror til gengæld ikke det faktum, at byggeriet lige nu efterspørger arbejdskraft betyder det store for de unge. De unge vælger at være der, hvor det er fedt at være. Og her er det vigtigt at pointere, at for mange er det byggeriet.

  Anbefalede artikler