<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
article_image

Toyota Preace City

TEST: Nyt bud på håndværkernes bybil fra Toyota

 • Byggepladsen
 • Varevogne og Transport
 • 2022-06-27
 • Tekst af Thomas Schiermacher
 • Der er rivende udvikling i de elektriske varebiler. Nu er Toyota til at indtage Danmark med deres bud på en lille elektrisk varebil. Vi var med på præsentationen af Toyota Proace City Electric og her får du Bygge- & anlægsavisens første indtryk af bilen.

  Når du ser billederne af Toyota Proace City kan det godt være den første tanke, som dukker op er. ”Har jeg ikke set den et sted før?”. Det har du, for Toyotas lille varebil er bygget i samarbejde med Stellantis, der også bygger næsten tilsvarende biler i form af de tresøskendebiler Citroën e-Berlingo, Peugeot e-Partner og Opel Combe-e.

   

  Toyota Proace
  Toyota Proace City Electric 2022
  BOA Toyota Proace City Electric 2022
   
     Forskellene er få og ligger i udstyrsniveau og især på garantien, hvor Toyota har 3 års garanti på bilen, fem år på batteriet (eller 160.000 km) og op til 10 år, hvis du passer service på et Toyota-værksted. Den garantiordning er mere omfattende, end den søsterbilerne har. Det er vigtigt, hvis du rent faktisk køber bilen og skal have den længe, men det gør de færreste.

   

   

  De fleste leaser bilen og her er Toyota klar med priser fra 2.639 kr. pr. md. og en udbetaling på 29.500 kr. med op til 20.000 km. pr. år. Skal du købe bilen er prisen fra 244.900 kr. ex moms, hvilket er ca. 35.000 mere end tilsvarende benzin- og dieseludgaver.

   

  Så er det kedelige, men vigtige, med priserne på plads.

   

  Hvad kan der være i den?

  Proace City Electric kan det samme som sine fossildrevne familiemedlemmer. Det vil sige, at den har plads til to europa-paller – både i den korte og langeudgave. Du kan laste op til 800 kg og trække en trailer på 750 kg. Den lange model har et varerum, der rummer 4,4 m3, den korte klarer selvfølgelig lidt mindre, så her må du nøjes med 3.9 m3. Alle modeller har skydedør i højre side og går man op i udstyrsniveau, fra Base+ til Comfort, så får man skydedør i begge sider. Det er praktisk, hvis man kører rundt med materialer og skal læsse af og på. Bagerst kan man få enten splitbagdør, som er standard eller en stor bagklap, det sidste dog kun, hvis man vælger Comfort. Bagklappen er til gengæld så stor at man kan stå i tørvejr under den.

   

   

  En smart ekstraudstyrsdetalje er Toyotas Smart Cargo system. Her får du en lastluge i varerummet, der åbner ind til kabinen. Du slår sødet ned og vupti, så er der plads til stigen, de lange brædder og rør eller ekstra kasser. Der er også sørget for at godset i kabinen kan surres fast med fæstningspunkter i gulvet og ved handskerummet. Praktisk – og så slipper man for at køre med bagdøren åben og frygte for at tabe noget bagud af bilen.

   

  Hvordan kører den?

  Proace City Electric er bygget på en personbilsplatform og det gør, at den kører rigtig godt. Den er komfortabel, kabinen er rummelig og der er masser af aflæggeplads til følgesedler, madpakker og telefon mv.

   

  BOAToyota Proace City Electric 2022
  BOA Toyota Proace City Electric 2022
   
   


  Kabinen er som i en personbil og der er en stor 12” skærm til radio, telefon og mulighed for at koble på med telefonen, så man også får navigation. Man sidder godt som chauffør, og så er der plads til tre, hvis altså dine makker og lærlingen er lidt smalskuldrede. De er ikke bygget til langtur. Men det kører man heller ikke i Proace City Electric.

   

  Kørslen er meget støjsvag. Når man går fra en dieselbil til elektrisk, er det noget af det første man lægger mærke til. Det er simpelthen en fornøjelse, at slippe for motorstøjen.

   

  Proace City Electric er kvik. Det er elbiler. Især, hvis man vælger køreprogrammet ”Power”, hvor man får alle 136 hk og 260 nm til rådighed, er der skub i den klejne varebil. Men, det har jo sin pris at køre friskt i en elbil. Det koster på rækkevidden og et mere fornuftigt valg, hvis der ikke er fuldt læs på er ”Normal”, hvor der er lidt færre (109 hk. Og 210 nm) kræfter til rådighed. Og er man på spanden og skal spare på strømmen, må man vælge ”Eco”, der næsten halverer ydelsen og skruer ned på varmeapparatet. Så kommer man længst.

   

   

  Hvor langt er så længst?

  Bilen er udstyret med 50KWh batteri og den officielle rækkevidde efter WLPT-normen er 274 km. Det er ikke imponerende langt, men de færreste håndværkere kører længere på en dag og med en wallbox derhjemme eller i firmaet kan man lade op med 11 kW. Gør man det over natten, så er der fuldt opladet batteri, når arbejdsdagen starter. Og er panikken total og man mangler strøm er der også mulighed for at hurtiglade på farten. Her kan man lade fra 0-80% på mellem 35- og 45 minutter.

   

  Den officielle rækkevidde holder sjældent vand, men selv med last og aircondition kørende bør det være muligt at vride 150-175 km ud af Proace City Electric og med lidt øvelse og tilpasning kan det sagtens lade sig gøre at køre emissionsfrit rundt uden at få problemer.

   

  Fine sikkerhedsdetaljer

  Det kan være svært at orientere sig bagud og til siderne i en kassevogn. Almindelige bakspejl kan ikke se gennem skillevæggen og så er der kun sidespejlene tilbage. I Proace City Electric er der installeret et system som Toyota kalder ”Smart Active Vision”. Med kamera over bagdørene og et i højre sidespejl, der begge er forbundet til en skærm, der sidder, hvor bakspejlet plejer at være, får man et godt overblik over andre trafikanter i bilens blinde vinkler. Systemet advarer om cyklister og giver mulighed for at se bag bilen.

   

  Læs også: Malerfaget kan bruge op mod 500 ukrainske flygtninge

   

  Hvem skal købe den?

  I en tid som nu, hvor der er kæmpestort fokus på emissionsfri kørsel, miljøzoner og klimapolitik er målgruppen stor. Og måske er det dig, der skal købe en. Flere og flere kommuner og virksomheder stiller krav til at leverandører kører elbil og så er der ingen vej uden om el.

  Toyota Proace City Electric er et godt bud på malersvendens eller elektrikernes bil til opgaver i byerne. Selv om der stadig mangler lidt på rækkevidden og man kunne ønske sig, at den kunne lade med 22 kW, så er den et reelt bud på en brugbar elbil til håndværkere.

   

   

   

  Fakta om Toyota Proace City Electric

  Pris: kontantpris fra 244.900 kr. ex. moms
  Kan leases fra 39.500 kr. i førstegangsydelse og herefter 2.639 kr. pr. md.

  Effekt: 136hk / 260 nm

  Batterikapacitet: 50 kWh

  Ladning: DC – 100 kW / AC – 11 kW

  Rækkevidde (WLTP): 276 kilometer

  Forhjulstræk

  Lastevolume: 3.9 – 4,5 m3

  Nyttelast: Op til 800 kg.

  Totalvægt: 3,140 kg (kort) / 3,160 kg. (lang)

  Tilladt anhængervægt: 750 kg

   

   

   

  Anbefalede artikler