Sidste års sølvmedaljevinder ved Euro-Skills,Tobias Preilev, er med som ekspert ved årets DM i Skills
Skills giver byggebranchen de livsvigtige forbilleder
Det har været en meget opløftende oplevelse at bevæge sig rundt på Dyrskuepladsen i Roskilde til DM i Skills – her kan besøgende se dybt koncentrerede konkurrencedeltagere, som udstråler faglig stolthed. Og der er ingen tvivl om, at hele Skills-oplevelsen præsenterer byggebranchen på en måde, som er med til at opdyrke fremtidens håndværkere.
Murer Jens Lunding Nielsen, EUC Syd fra virksomheden Murermester Thomas Hans
Når man skal vælge sig en uddannelse, så betyder det meget, hvad ens mor, far, onkler og tanter arbejder med. Man skal kunne se en vej frem, som giver mening, og her hjælper det at have en rollemodel, som er dygtig og succesfuld. Og til det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne har ca. 300 konkurreret i forskellige fag om at blive landets bedste.
Der var lokalt islæt flere steder, og på murer-konkurrencen skulle deltagerne således bygge miniudgaver af Roskilde Domkirke og Orange Scene. Andy Jakobsen fra 3F er med som dommer i murerkategorien, og han har været Skills-dommer siden 2005, ligesom han været dommer ved Euroskills og Worldskills siden 2011. Men selvom han har været mange gange, så kan man tydeligt fornemme begejstringen.
- Som dommer hjælper vi til som arbejdsmænd her, og så bliver man jo grebet af det hele. Det er ualmindelige spændende at følge med i de her konkurrencer, og i år skal deltagerne også lave speed bricking, hvor man har tyve minutter til at få bygget så højt som muligt i mursten. Det er altid sjovt at følge med i for tilskuerne, siger Andy Jakobsen og fortsætter:
- Der er politisk medvind til Skills, og det vokser år for år, hvilket er vigtigt, da byggebranchen mangler arbejdskraft. Her ser de unge, at murerfaget er en vej at gå, og mange virker ret interesserede. Det er virkelig skønt, at der er mange dygtige piger, som er begyndt at vælge at blive murer.
Andy Jakobsen fremhæver også, at der lige nu sker en afgørende udvikling i forhold til at nedbringe ressourceforbruget, hvilket betyder, at man som murer skal forholde sig til at bruge genanvendte mursten.
- Man skal lige vænne sig til, at resultatet ser anderledes ud – vi har været vant til, at alt skal så skarpt og lige som muligt – og her har de genanvendte sten hakker og kanter, som giver et andet udtryk. Men det giver liv og det har sin egen charme. Jeg fornemmer slet ikke, at folk er kede af at mure med genbrugsmursten – det er smag og behag, og nogle kan lide moderen, mens andre bedst kan lide datteren.
Vinder i Elektriker-kategorien, Magnus Bremer Hansen, TEC, fra virksomheden Projekt ApS
Når man hører noget fra andre unge, så lytter de mere
Vi talte også med faglærer på Roskilde Tekniske Skole og Skills-træner Peter Johnny Hansen, der er med som ekspert på Bygningssnedker-kategorien, ligesom sin søn Tobias Preilev, der tog sølvmedalje ved Euro-Skills sidste år.
- Der er stadig et spring opad, når man kommer fra DM til Euro-Skills, og første gang Tobias troede han, at han var den bedste i verden, og så havde han pludselig tabt ti point til franskmændene ud af 100. Det er et kæmpepres – man står der helt alene i et fremmed land. Derfor har vi også et samarbejde, hvor vi har inviteret gæstedeltagere med fra Belgien og Østrig, så man kan få en fornemmelse af konkurrencen, inden det går løs, siger Peter Johnny Hansen og fortæller, at det giver rigtig meget, når sidste års Skills-deltagere er med som eksperter:
- Det er den rigtige måde at gøre det på. Tobias snakker med de unge på en anden måde, end jeg kan. Han trækker de unge op – og det er jo formålet med Skills – at lære fra sig og være rollemodeller.
Ét af modulerne i konkurrencen for bygningssnedkerne
Og noget tyder på, at man gør det rigtigt på Roskilde Tekniske Skole i Bygningssnedker-kategorien, hvor man igen i år kan præsentere årets vinder, Lukas Danmark Sørensen fra Snedker- og tømrermester Janus Olesen.
Vi skal sælge uddannelserne over for de unge
Hver deltager har sit eget afspærrede område, så tilskuerne ikke forstyrrer for meget, ligesom alle arbejder med ørepropper eller høreværn, så de ikke bliver for meget forstyrret fra de mange gæster. Boye Thulstrup fra Ltech i Ballerup er med som dommer på 5. år i Elektriker-kategorien, og han mener, det er vigtigt at støtte op om Skills for at få fat i de dygtige unge.- Elektriker-uddannelsen er virkelig god, vi har et godt højt niveau i Danmark. Der er mangel på håndværkere, så vi skal sørge for at sælge uddannelserne over for de unge, så vi kan møde fremtidens efterspørgsel – bare på Femern-projektet kommer vi til at skulle bruge rigtig mange elektrikere.
Som dommer holder han øje med de fem deltagere, som skal arbejde på deres projekter over 22 timer, hvor der er flere målepunkter undervejs.
- Deltagerne griber det an i forskellig rækkefølge – nogle starter med tavler og andre starter med at sætte kabelbakker op. Det er fint med forskellige tilgange og prioriteter, ligesom nogle måske starter med det, de er bedst til, så de kommer godt fra start. I dag er det ikke bare at skrue en stikkontakt op – man skal som elektriker arbejde mere og mere med bygningsautomatik og styring, og det er noget af det, der gør det sjovt.
Da Boye Thulstrup var 3-4 år, løb han rundt med en forlængerledning i hånden hele tiden, og for hans forældre var det tydelig, at han nok blev elektriker. Men sådan har de færreste det, og derfor er det vigtigt, at de unge kan komme ud og få en fornemmelse af en hverdag som håndværker. Her kan DM i Skills være med til at vise de unge en anden vej, end den brede og tungt trafikerede gymnasievej.