<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">

Portræt af maskinsnedker og faglærer Peter Johnny Hansen

 • Byggeriets udvikling
 • Håndværker-portræt
 • 2018-03-12

  Peter Johnny Hansen er en maskinsnedker, der har været med til at forme snedkerfaget gennem sit arbejde som faglærer på Teknisk Skole i Roskilde i 30 år. Han har altid sat store mål for sig selv og sine elever, hvilket har resulteret i, at hans elever rangerer blandt landets bedste, hvilket de flere gange har bevist ved DM, EM og VM i Skills. Men Peter helmer ikke før, en af hans elever kommer på medaljepodiet til World Skills.

   

   

   

  Vi skal uddanne håndværkere i verdensklasse!

  Bygge- & Anlægsavisen møder faglærer på Roskilde Tekniske Skole Peter Johnny Hansen, mens han kigger ud i en hal fuld af kommende bygningssnedkere, der er i fuld gang med en eksamen. Der bores, saves, hamres og luften er fuld af savsmuld. Han fortæller ivrigt om eleverne og den faglige udvikling, de er gået igennem. Det mærkes tydeligt, at Peter er engageret i elevernes ve og vel, og at han personligt har vejledt mange af dem. En af eleverne, som han udpeger, lå i begyndelsen helt i bunden af karakterskalaen. Men Peter så hurtigt, at det ikke var talentet, der var noget i vejen med, men tværtimod selvtilliden. Med et ordentligt skub i den rigtige retning er selvsamme elev nu blandt de bedste på holdet.

   

  En fare for snedkerfaget

  Selvom de sidste skoletimer for længst er overstået, er der stadig mange elever, der finpudser deres evner inden de kommende eksamener. Man kan tydeligt mærke at der er en iver efter at dygtiggøre sig. Men sådan har det ikke altid været:

   

  - Vi var desværre kommet ind i en dårlig stime. Både eleverne og underviserne, deriblandt mig selv, havde mistet gejsten og motivationen. Eleverne dystede nærmest på, hvordan man lettest kunne bestå sine eksamener uden rigtigt at yde noget, og vi som undervisere udfordrede hverken dem eller os selv, fortæller Peter.

   

  Peter kunne ikke dy sig for lige at inspicere en af elevernes arbejde under interviewet.

   

  Ingen dårlige undskyldninger

  Det store vendepunkt kom med Peters engagement som træner ved Skills for godt fire år siden. Her fandt ikke bare han, men også resten af lærerstaben på Roskilde Tekniske Skole, ud af, at niveauet ikke var godt nok, når man sammenlignede med konkurrenterne.

   

  - Det var en øjenåbner. Vi indså, at vi måtte gøre noget drastisk, hvis vi skulle kunne se eleverne og os selv i øjnene. Først kiggede vi på det værktøj, vores elever havde adgang til på skolen. Det var virkeligt ringe, for mange lærere tænkte jo, at det alligevel bare blev stjålet eller ødelagt af eleverne. Jeg blev så inviteret til Malmø af Festool til en testvisning af deres nyeste udstyr, hvor jeg for alvor blev opmærksom på, hvilke udfordringer det ringe værktøj gav eleverne. Jeg spurgte derfor Festool, om ikke de kunne give et godt tilbud til de tekniske skoler om en levering af noget ordentligt grej og derefter overtalte jeg skolerne til at oppe deres værktøjsindkøb. I det hele taget var Festool en uvurderlig støtte for os til at skabe de efterfølgende gode resultater til Skills, hvor de endnu er vigtige sponsorer, forklarer Peter.

   

  Med det rigtige værktøj i hænderne følte eleverne også, at de blev taget seriøst og samtidigt var dårligt værktøj ikke længere en undskyldning for en dårlig arbejdsindsats. Samtidig lagde Peter vægt på at alle succeshistorierne skulle videreformidles således, at eleverne fik indprentet at Roskilde Tekniske Skole var et sted, hvor ambitionerne var høje og resultaterne ligeså. Herefter begyndte han at udpege elever allerede på grundforløbet, for at finde de rigtige konkurrencedeltagere, som også kunne agere gode rollemodeller for resten af årgangene. Dernæst blev undervisningen opkvalificeret, og man begyndte eksempelvis at se, at mestrene der fik lærlinge fra skolen var positivt overraskede over niveauet.

   

  Der var stadig aktivitet på skolen selvom undervisningen for længst var ovre.

   

  Det var godt, men ikke godt nok

  Det hele kulminerede med bygningssnedkerlærlingen Frederik Riber, som Peter personligt trænede. Frederik vandt DM i Skills i 2016 og 2017 og sidenhen en bronzemedalje ved EM i Skills. Succesen fortsatte og han endte med at blive den bedst placerede danske bygningssnedker ved World Skills nogensinde. På knap fire år havde man på Roskilde Tekniske Skole formået at skabe snedkere i verdensklasse. Men sejren fik ikke Peter til at hvile på laurbærrene, tværtimod:

   

  - Det var fantastisk og vi var selvfølgelig stolte, men vi endte jo ikke med at stå på medaljepodiet. Derfor skulle jeg da også kigge indad og se, hvad jeg kunne gøre bedre. Min far sagde altid til mig som ung, at som dansk håndværker ville man aldrig mangle arbejde, for vi var jo blandt verdens bedste. Det har jo vist sig ikke at være rigtigt, siden vi jo gang på gang er blevet slået til verdensmesterskaberne i Skills, griner Peter og fortsætter:

   

  - Men vi har lært meget af de internationale konkurrencer og med tiden og de rigtige rammer, så ser jeg positivt på fremtiden for den næste generation af håndværkere. Jeg håber blot, at der ikke skæres for meget på ressourcerne til, at vi som lærere kan skabe de rette betingelser for at skabe håndværkere i verdensklasse.


  Læs også: Portræt af elektrikeren Peter Olsen fra Kemp & Lauritzen

   

  Møbler til diktator og håndværkerrivalisering

  Peters egen vej til at blive lærer og træner for landets dygtigste snedkere har ikke været helt almindelig. Han blev udlært som maskinsnedker i et firma, der leverede specialdesignede luksusmøbler til store kunder som Det Danske Hus i Paris og en senere den berygtede diktator ved navn Saddam Hussein i Mellemøsten.

   

  - Vi arbejdede hele dagen, og hver dag fra 4 til 6 underviste mesteren personligt os lærlinge. Det var et skørt sted med nogle utrolige opgaver, der krævede finesse og tålmodighed, fortæller Peter og fortsætter:

   

  - Derefter fik jeg arbejde som tømrer i en snedker / tømrervirksomhed, selvom der på dette tidspunkt var en lidt hård tone mellem uddannede tømrere, bygningssnedkere, møbelsnedkere osv. Men selvom jeg i tømrernes øjne ”stadig bare var maskinsnedker”, så tilførte jeg alligevel noget nyt til arbejdspladsen med de kompetencer jeg havde i baglommen, ligesom jeg selv lærte rigtigt meget af tømrerne. Denne opdeling mellem håndværksdisciplinerne var meget stor i gamle dage, men den er heldigvis blevet mindre, da jeg tror at nøglen til det gode håndværk ligger i at arbejde tværfagligt og samle viden på kryds og tværs af forskellige discipliner og fag.

   

  Dernæst gik turen til Norge som bygningssnedker, hvorefter Peter endelig blev lærer på Roskilde Tekniske Skole i 1989:

   

  - Det var lidt af et kulturchok, for tingene gik den gang en anelse langsomt på skolen. Men jeg elskede, og elsker stadig, at have med unge mennesker at gøre. At arbejde med dem giver mig livsglæde, og det er lige netop det ens arbejde bør gøre. Det er også derfor, at jeg har holdt ud her på skolen i snart 30 år, griner Peter.

   
  Læs også: Peter Johnny Hansen tester sikkerhedsudstyr fra Itools

  Maskinsnedkeren i Gaza

  I 1994 kom der endnu et længerevarende udlandsophold, da Peter blev opfordret til at søge et job i DANIDA. Det resulterede i, at han blev sendt til Gaza i halvandet år:

   

  - Jeg skulle hjælpe med tilbudsgivningen og løfte den generelle kvalitet af niveauet hos de lokale virksomheder der var opstået byggeriet i en fjerdegenerationsflygtningelejr. Det var et enormt hårdt arbejde, men også utroligt lærerigt, da man jo var i et miljø, hvor man skulle kunne tænke kreativt og handle hurtigt.

   

   

  Der var fuld gang i bygningssnedker-eksamen, da vi ankom.

   

  Udenlandsk inspiration

  Udlandsopholdene tog Peter med sig ind på skolen, hvor han fik arrangeret elevudvekslinger til Sydtyskland og Østrig.

   

  - I Østrig og Tyskland var niveauet højt, væsentligt højere end det danske i hvert fald. Samtidigt var der også en stolthed omkring håndværksfaget, og hver gang man afsluttede et projekt, blev det fejret med maner. Det sjove var at se, hvor meget vores elever, også de dårligste af dem, voksede på ture som disse denne tur. De blev inspireret af deres udenlandske kollegaer og tog alle de nye inputs til sig. Det er en skam, at denne slags udenlandsophold er så svære at skrabe penge sammen til, for jeg tror vitterligt det er noget, som kan danne vores unge elever og i sidste ende skabe nogle dygtigere håndværkere, som vi jo alle kan få glæde af, afslutter Peter.

   

   

   
  Anbefalede artikler