<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
articlebanner
morten-frihagen-pressefoto3

Økonomisk nedgang giver nye muligheder for dem, der kan og vil

 • Byggeriets udvikling
 • Den effektive byggeproces
 • 2022-12-07
 • | Af Mikkel Weber Sandahl

  Hvis man ikke har prøvet at drive virksomhed, mens økonomien går nedad, så byder de kommende år på en ekstra udfordring, lyder det fra Dansk Håndværks direktør Morten Frihagen, og han ser her på de udfordringer, håndværksmestrene står overfor i det kommende år.

  - Har man først sat foden under eget bord indenfor de seneste 6-7 år, bør man tage en tænkepause og bedømme, hvordan man ruster firmaet til en ny situation. Men for dem der kan, byder økonomisk nedgang også på nye muligheder, mener Dansk Håndværks direktør og uddyber:

   

  - Som leder skal man pludseligt tænke i andre baner. Har man haft sin virksomhed under tilbagegang og kriser, ved man, at det gælder om at trimme virksomheden i god tid. Men hvert problem har også en fordel. Medaljen har både en for- og en bagside – og som leder skal man være opmærksom på begge, understreger Morten Frihagen.

   

  Husk de gode sider

  Kampen om opgaver stiger, når økonomien tager et dyk. Forbrugerne ser mere på prisen og konkurrenter, der ikke skalerer ned, går måske efter opgaver og udbud, de ikke ville have budt på før.

   

  - Enkelte er endda fristet til at tage opgaver uden hensyn til økonomien, blot for at holde flowet og medarbejderne i gang. En teknik, der sjældent fører til noget godt. Omvendt vil kampen om medarbejderne falde. Færre opgaver betyder, at der er brug for færre hænder. Derfor bliver jobmarkedet igen til mesters marked og risikoen for at kolleger går på rov efter dine gode medarbejdere falder.

   

  Der kan også være godt nyt på vej på indkøbssiden. For ligesom konkurrencen om kunderne kan presse priserne, så skal lederen huske, at det samme gælder hos leverandørerne. Derfor vurderer direktøren at både leveringsproblemer og priser vil falde tilbage til et mere naturligt leje.


  Sæt fokus på klima og kunder

  Som leder skal man derfor ikke kun fokusere på det sure. Hold fast i den veldrevne virksomhed og læg vægt på service, faglig stolthed og ordentlighed overfor kunder, medarbejdere og leverandører. På den måde skaber man tillid og holder fast i sit marked, lyder det:

   

  - Det bliver vigtigere at være den rigtige virksomhed for kunden – både for at holde fast i de kunder man har, men også for at vinde nye. Så et skarpt fokus på, hvad der tæller hos hr. og fru Jensen er ekstra vigtigt nu. Selv om forbrugerne vil spare, lægger de mere og mere vægt på at virksomheden arbejder klimavenligt. Og her kommer der en ny opgave. Fra årsskiftet skal vi i gang med at lave klimadokumentation for alle materialer, der indgår i et nybyggeri. En opgave, som kan virke uoverskuelig nu, men som vil blive en rutine i løbet af nogle måneder. Mange håndværksmestrene er klar til at påtage sig denne opgave, men der er selvfølgelig også mestre som ser det som en udfordring. Brug udfordringen til noget positivt ved at inddrage det i din markedsføring og i samtalerne med kunderne, lyder rådet fra Morten Frihagen.

   

   

  Syv råd når økonomien vender

  - Fordel opgaverne, så der er tidsmæssig balance mellem indtægter og udgifter. Der skal være luft, hvis der opstår huller i aktiviteten.

  - Hold et godt øje med likviditeten. Bankerne smækker hurtigere kassen i, når recessionen lurer.

  - Trim virksomheden i tide, hvis du ikke er sikker på at have lige så mange opgaver som før.

  - Fokuser på den type opgaver og fagområde, der bidrager til bundlinjen.

  - Hold ekstra kontakt til dine kunder. Flere konkurrenter står på spring i kulissen.

  - Husk omvendt at du er en vigtig kunde hos leverandørerne. De står med den samme udfordring som dig.

  - Hold fast i “den gode virksomhed” med ordentlighed og kvalitet. Både overfor kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere.

  Anbefalede artikler