<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
FBA-hel figur_1920

Ekspert frygter at mange håndværkere knokler løs uden at tjene penge

 • Byggeriets udvikling
 • Virksomhedsnyt
 • Den effektive byggeproces
 • 2021-08-25
 • | Af Claus V. Jensen

  Det går meget stærkt i byggebranchen i øjeblikket, og mange håndværksvirksomheder kører i højeste gear. Den positive tendens rummer dog også en stor risiko for at køre helt af sporet, hvis ikke man har et godt overblik over, hvad man er god til, og hvor man tjener penge, mener revisor og seniorpartner hos BDO, Frank Barrit.

  Økonomisk styring og benhård prioritering af opgaverne. Det må og skal være ledetrådene for de små og mellemstore håndværksvirksomheder, som netop i denne tid oplever usædvanlig høj aktivitet. Det mener i hvert fald Frank Barrit, statsautoriseret revisor, seniorpartner hos revisionsselskabet BDO og ikke mindst formand for selskabets branchegruppe for håndværkere. Ifølge ham er der således en betragtelig risiko for, at den helt ekstraordinære travlhed i byggebranchen ikke resulterer i ligeså ekstraordinære overskud hos håndværkerne. Måske ligefrem tværtimod.

   

  - Det går meget stærkt i øjeblikket, så kunsten er i høj grad at styre den her vækst, og det kniber det med mange steder. Alt for mange håndværksvirksomheder siger ja til den første kunde, der ringer, i stedet for lige først at overveje om det nu også er den rigtige opgave for virksomheden. Derfor er der også mange virksomheder, der påtager sig alt for mange opgaver, de måske i virkeligheden ikke rigtig tjener penge på, og det er altså farligt i et marked med så meget fart på.

   

  - Hvis du kører 50 kilometer i timen på en landevej og kører lidt skævt, så går der alligevel noget tid, inden du er kommet helt på afveje, og du kan for det meste nå at rette op, inden det går galt. Hvis du derimod kører 200 kilometer i timen, så går det altså meget hurtigt meget galt, konstaterer Frank Barrit.

   

   

  Plads til at vælge fra

  Revisor Frank Barrits råd til alle de håndværksvirksomheder, som lige nu kan vælge og vrage blandt opgaver på alle hylder, er derfor at stoppe en anelse op og kigge tilbage i ordrebøgerne og regnskaberne.

  På den måde kan de danne sig et overblik over, hvilke opgaver de i virkeligheden er dygtige til, og hvor de reelt tjener gode penge.

   

  - Mange håndværksvirksomheder er drevet på mavefornemmelser, men det er ikke altid, det harmonerer med god forretning, og det er det overblik, mange virksomheder ikke har. Derfor mister de mange penge på opgaver, de skulle have holdt snitterne fra, og det er jo meget ærgerligt, når der nu er så mange opgaver at vælge imellem, forklarer revisoren og fortsætter:

   

  - Desværre er der i håndværkerbranchen en frygt for at vælge kunder fra, for så går de jo bare et andet sted hen. Men det er jo en irrationel frygt, for der er så mange opgaver i markedet, at der er rigeligt med plads til også at vælge fra. Resultatet er jo, at man påtager sig opgaver, man ikke er god til, og det kan blive en dårlig oplevelse for både kunden og virksomheden.

   

   

  50 procent oplever fremgang

  At håndværksvirksomhederne i byggebranchen generelt har god vind i sejlene, kan man forvisse sig om ved at kaste et blik på BDO’s eget SMV Barometer. Barometeret kigger på tilstanden i landets små og mellemstore virksomheder, og her boner håndværksvirksomhederne altså særdeles positivt ud lige i øjeblikket. Mere end halvdelen af de adspurgte virksomheder fortæller således, at de har oplevet fremgang fra 2019 til 2020, og knap halvdelen, nemlig 45 %, forventer yderligere fremgang i 2021.

  I andre brancher er det gået stik modsat under corona-pandemien, og den ulighed rummer også forklaringen på håndværkernes optur, mener Frank Barrit.

   

  - Mange af de midler, danskerne normalt bruger på oplevelser som ferier og restaurantbesøg, er i stedet blevet brugt på boligforbedringer. Man har siddet derhjemme og planlagt en ferie til 50.000 kroner, men så kunne det ikke lade sig gøre alligevel, og så har man valgt at bruge pengene på en ny terrasse, et nyt bad eller noget tredje, fortæller han.

   

  Den form for opture i byggebranchen har Frank Barrit set før, og det er da også derfor, han nu råber vagt i gevær og anbefaler virksomhederne at kigge lidt indad.

   

  - Jeg kan godt frygte, at overblikket mangler mange steder, og at vi derfor ender med at se en del virksomheder udføre en masse opgaver, de ikke rigtig tjener penge på. De håndværksvirksomheder, vi har hos os, som tjener flest penge, er faktisk dem, der har mindst travlt, fordi de tager sig tiden til at tænke sig om, og fordi de evner at prioritere benhårdt. Det er tankevækkende, siger Frank Barrit.

   

  Hård kamp om byggematerialer

  En anden rigtig god grund til at prioritere og holde sig til opgaver og markeder, man kender godt, er priserne på byggematerialer.

   

  Lige i øjeblikket, hvor byggeriet ligger på kogepunktet, er de umulige at forudsige, og det medfører en stor usikkerhed. Alene det at give et tilbud, der måske er gældende en måned, kan være en stor risiko, for om en måned kan materialerne være steget med både 10 og 20 %. Hvis det da overhovedet er muligt at få dem leveret.

   

  - Der er ikke rigtig nogen, der tør forpligte sig. Det gør det hele meget usikkert for virksomhederne, og det kalder virkelig på styring og modet til at sige nej tak. Ellers hænger man måske lige pludselig på et tilbud, hvor man mister en masse på materialer. Jeg har sågar hørt historier om håndværkere, der begynder at overbyde hinanden for at få materialer til opgaver, de har forpligtet sig til, fortæller Frank Barrit og påpeger, at mangel på materialer også meget vel kan blive en del af hverdagen for håndværkerne.

   

  - Jeg tror ikke, det er et stort problem endnu, men det ville ikke overraske mig, hvis det bliver et problem hen over efteråret, og så bliver det altså virkelig farligt, hvis man ikke har tænkt sig om og taget sine forholdsregler, for så kan man ikke engang betale sig ud af det, konstaterer formanden for BDO’s branchegruppe for håndværkere.

  Anbefalede artikler