<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
article_image

Ny sikkerheds-vinkelsliber fra FEIN skal reducere antallet af arbejdsulykker

 • Byggepladsen
 • Værktøj
 • Sikkerhed
 • Arbejdsmiljø
 • 2022-09-11
 • Tekst af Frank Ulstrup

  Talrige ulykker fik stor fransk entreprenør til at forbyde brugen af små kompakte vinkelslibere. Nu har man i samarbejde med tyske FEIN udviklet Protago - en helt ny og langt mere sikker maskine.

  Den tyske værktøjsproducent FEIN har netop præsenteret sin nye kompakte sikkerhed-vinkelsliber, Protago.

   

  Maskinen er bl.a. udstyret med dødemandsknap, tilbageslagssikring og et permanent monteret ekstra-håndtag samt permanent monteret sikkerhedsafskærmning.

   

  Tilsammen skal de nye features reducere antallet af alvorlige vinkelsliber-ulykker, siger produktspecialist i FEIN Danmark A/S, Claus Thomsen:

   

  - I Tyskland udgør ulykker med vinkelslibere 27% af alle arbejdsulykker med el-værktøj. Dertil kommer, at håndværkeren i 16% af tilfældene ikke kommer tilbage til jobbet igen, så det er altså alvorlige ulykker, vi taler om, siger han og fortsætter:

   

  - Desværre er der ikke noget, der tyder på, at statistikken skulle se anderledes ud i Danmark - og i Frankrig gør den i hvert fald ikke, siger han og nævner, at det netop var på fransk opfordring, at FEIN gik i gang med udviklingsarbejdet.

   


  04e_Pic_PROTAGO_1080x1080px
  Forbød kompakte vinkelslibere

  I 2017 forbød den franske entreprenør Bouygues Construction, med 55.000 ansatte, nemlig brugen af kompakte vinkelslibere på samtlige af sine byggepladser.

   

  Der havde ganske enkelt været alt for mange ulykker med alt for store menneskelige omkostninger og alt for store udgifter til følge.

   

  Men ledelsen i Bouygues Construction vidste godt, at man i længden ikke kunne undvære de små maskiner, så man gik til FEIN og foreslog et samarbejde, fortæller Claus Thomsen:

   

   

  - Man ville gerne samarbejde om at udvikle en mere sikker vinkelsliber, og med FEINs fokus på sikkerhed tog det ikke ret lang tid at få aftale i stand. I dag kan vi så præsentere en helt ny type vinkelsliber og nogle features, som vi mener har et kæmpestort potentiale.

   

  Forhindrer forkert brug

  Claus Thomsen fortæller, at mange af vinkelsliber-ulykkerne opstår som følge af forkert brug. Den klassiske er, at vinkelsliberen holdes med én hånd, og derefter smutter ud af hånden, hvis klingen kiler sig fast:

   

  - Derfor er Protago udstyret med en dødemandsknap på ekstrahåndtaget, som i øvrigt ikke kan skrues af. Knappen skal være trykket ind for at maskinen kører, og pointen er selvfølgelig, at man skal have fat med begge hænder for at kunne bruge den, siger han og henviser til at 86 % af ulykkerne i Tyskland netop skyldes, at operatøren mister kontrollen over værktøjet.

   

   

  Skulle uheldet alligevel være ude, fortsætter Claus Thomsen, og vinkelsliberen smutter fra én, er Protago udstyret med en bremse, der lynhurtigt bringer værktøjet til standsning. Og på samme måde er der i elektronikken indbygget en sensor, der afbryder strømmen ved tilbageslag, lyder det.

  Som en sidste foranstaltning har FEIN udformet sikkerhedsafskærmningen omkring skæreklingen, så den ikke kan fjernes.

   

  Og det er der en rigtig god grund til, siger Claus Thomsen:

   

  - Vi har nok alle sammen gjort det, eller i det mindste set nogen gøre det. Men det er i bogstavelig forstand dødsensfarligt at pille afskærmningen af. Hvis en skive springer og rammer dig i maven, kan det selvsagt gå rivende galt. Den slags vil vi meget gerne undgå, og for ikke at friste nogen, er afskærmningen altså fastmonteret, lyder det.

   

  Mulig branchestandard

  Hos FEIN selv vurderer man, at Protago har en stor fremtid for sig. Faktisk rigtig stor:

   

  - Der er flere ting i det, siger Claus Thomsen. Dels går udviklingen bare i retning af mere og mere sikkerhed på byggepladserne. Håndværkere i dag vil ikke sætte helbredet på spil, på samme måde, som man har gjort det tidligere, siger han og fortæller, at man også har fået særdeles positive tilbagemeldinger fra en række danske arbejdsmiljøfolk.

   

  - Derfor kan jeg også sagtens forestille mig, at der indenfor overskuelig fremtid vil komme regler, der forbyder brugen af de traditionelle, kompakte vinkelslibere. Nu er der jo et alternativ, så det vil være en naturlig udvikling, synes jeg.

     06_PROTAGO  Derud over peger Claus Thomsen på det mere økonomiske aspekt, som arbejdsgiverne selvfølgelig også er nødt til at kikke på:

   

  - Vi er jo i en situation, hvor det er rigtig svært at skaffe folk, så af rent økonomiske grunde er det også væsentligt, at længere tids sygemeldinger undgås. Tilsammen får de forskellige faktorer  os til at tro, at markedet vil tage rigtig godt imod Protago, og at den forhåbentlig vil gøre arbejdet rundt omkring på byggepladserne meget mere sikkert i fremtiden, lyder det fra Claus Thomsen.

   

  Fakta:
  Protago – teknisk set. Ikke-aftagelig sikkerhedsskærm. Tilbageslagssikring , blød start, genstartsbeskyttelse, bremsefunktion. Permanente håndtag – justerbar i seks positioner. Trinløs elektronisk hastighedsforvalg
  Øvrige specs: Batteri: 18 V, 5.2 Ah, 0.75 kg.. Maskinen: 2500–8500 rpm | Ø 125 mm | 2.3 kg (uden batteri)
  Anbefalede artikler