<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Test af Feins Multimaster: Reducerer vibrationer og driftstøj
Test af Feins Multimaster: Reducerer vibrationer og driftstøj

Test af Feins Multimaster: Reducerer vibrationer og driftstøj

Fotos af Therese Buch-Andersen

Det er de færreste tømrere og snedkere der ikke er bekendte med Feins Multimaster. De har gennem mange år været førende indenfor oscillerende værktøj og med en lang række innovationer står Multimasteren stadig som et fast inventar hos de fleste, der arbejder med træ i hverdagen.

For at forstå Multimasteren fra Fein må man først og fremmest forstå hvad ”hvide fingre” er. Hvide fingre viser sig ved, at spidsen af en eller flere fingre bliver hvide og følelsesløse i koldt vejr. Det opstår hvis man arbejder med vibrerende maskiner og på sigt kan simple opgaver som at knappe en skjorte blive problematiske. Hertil kan man også rammes af smerter. Det kan derfor betyde en kraftig nedsættelse i arbejdsevnen og omkring 500 mennesker rammes årligt af ”hvide fingre”. Der er ingen behandling tilgængelig så det er en alvorlig udfordring, der især rammer folk i byggebranchen.

 

P5150099_1600

 

Det var netop denne udfordring, Fein satte sig for at løse med deres oscillerende værktøj, og flere år efter er de stadig i front når det gælder vibrationsnedsættende værktøj.

 

Da vores tømrer Adrian Cosmo, fra Vig Enterprise fik at vide, at han skulle teste en Fein Multimaster, lyder kommentaren:

 

- Den kender jeg da godt! Der er efterhånden ikke en tømrer og snedker som ikke har haft den her i hånden. Den originale model har jo nogle år på bagen, men det var en kæmpe forskel for os tømrere da den kom frem. Pludseligt kunne man jo klø på i flere timer, fremfor at holde pauser hvert kvarter, fordi ens arme of fingre var bleven så gennemrystede.

 

- Der er mange producenter som sidenhen er kommet ind i kampen hvad angår vibrationsnedsættende oscillerende værktøj, men der er stadig noget særligt ved at stå med originalen. Jeg arbejder på mange finere lejligheder med meget krævende kunder. Her er der en masse tilretnings- og præcisionsarbejde, hvor man ikke kan tillade sig at lave selv de mindste fejl. Her har jeg haft godt brug af netop Multimasteren.

 

P5150103_1600

 

 

Lavt støjniveau

Efter nogle uger med den nye Multimaster fra Fein tog vi igen kontakt til Adrian for at se om den positive indstilling stadig var intakt:

 

- Det syntes jeg. Vibrationsniveauet er lavt, men det er hvad jeg efterhånden forventer fra Fein. Men både arbejdshastighed og lydniveauet var rigtig fint. Sådan et stykke værktøj er pakket med power og det kan godt give en hidsig lyd fra sig, men det har de adresseret rigtig godt med denne model. Jeg ville måske gerne have testet den på batteri, men når jeg bruger sådan en, er jeg altid tæt på en stikkontakt og så skal jeg ikke bekymre mig om at holde styr på 117 forskellige batterier fra forskellige producenter.

 

Også Anders Larsen, murer hos Vig Enterprise, var tilfreds:

 

- Jeg har jo godt set dem før, men har aldrig rigtig arbejdet med Multimasteren før. Kliksystemet for montering af klinger var let og intuitivt og klingerne oste af kvalitet. Der var også godt drøn på den. Den tygger sig let gennem træet uden at ødelægge noget og uden at man mærker det i hænderne. Det er virkelig imponerende.

 

- Ja den har en vigtig rolle i tømrerens værktøjskasse og jeg har svært ved at se en hverdag uden Multimasteren. Men det er rart at se at Fein ikke hviler på laurbærrene og fortsat udvikler deres Multimaster, indskyder Adrian.

 
 

Tekniske specifikationer

Fein

Multimaster FMM 350 QSL Quickstart

Optagende effekt: 350 W

Antal svingninger: 10 000 - 19 500 1/min

Oscillationsvinkel: 2 x 1,7°

Kabel med stik: 5 m

Vægt: 1,40 kg

Lydtryksniveau LpA: 72 dB

Lydeffektniveau LWA: 83 dBP5150144_1920

Tak til Vig Enterprise

Vig Enterprise sætter det gode håndværk og totalløsninger i højsædet. Teamet bag Vig Enterprise råder over hele håndværkspaletten og klarer alt inden for el, vvs, tømrer og murerarbejde. En af kernekompetencerne er herudover en grundig planlægning og rådgivning, hvor kunderne inddrages i alle projektets faser, så de ender med lige det resultat de ønskede sig.