Jannik Frank Petersen
Muligheder for lærepladser og et fagligt boost på Femern-byggeriet
Femern-byggeriet giver fagligheden et boost. Samtidig viser det, hvordan tætte samarbejder mellem organisationer kan skabe en god byggeplads og involvere lokalområdet, siger Jannik Frank Petersen, formand i Teknisk Landsforbund.
Femern-tunnellen er Danmarkshistoriens største anlægsbyggeri. Europas nye genvej fra sydspidsen af Danmark er i støbeskeen og forventes beskæftige op til 3-4.000 mennesker over de kommende otte år. Den skaber masser af jobmuligheder, faglig udvikling og ny viden til fremtidige byggerier.
Som fagforening for bl.a. byggeteknikere, tekniske tegnere og bygningskonstruktører har Teknisk Landsforbund været med til at skabe ordentlige arbejdsvilkår og boligforhold for medarbejderne på byggeriet.
Sammen med HK Privat indgik de overenskomst med entreprenøren på byggeriet , hollandske Fehmarn Belt Contractors (FBC).
Åbne døre i det fælles foreningskontor
I Femern-byggeriet er organisationerne tidligt blevet inddraget i planlægningsfasen, og det har gjort det muligt at få et lokalt fælles foreningskontor op at stå på campen med de omkring 1400 boliger.
– Vi synes, at det var en god idé at få etableret et lokalt fagforeningskontor i nær forbindelse af byggeriet, så vores medlemmer, der går på pladsen, har en nem kontakt til os. Hele omdrejningspunktet på sådan en kæmpe arbejdsplads er, at der er et godt arbejdsmiljø og ordnede arbejds- og lønvilkår. Det gælder for alle faggrupper, siger Teknisk Landsforbunds formand Jannik Frank Petersen.
Ved siden af åbner et myndighedskontor, og det mener Jannik Frank Petersen giver endnu flere muligheder for tætte samarbejder på tværs af organisationerne. Samtidig er Teknisk Landsforbund med til at udvikle aktiviteter.
– Det skal helst ikke være sådan, at man bare møder ind og arbejder, og så går man hjem igen. Vi har samarbejder i gang med DBU og lokale foreninger om gåture, fodbold, esport og andre events, fortæller Lene Ertner, regionsformand for TL Sjælland.
En læreplads med mange muligheder
For Teknisk Landsforbund har det været vigtigt at sikre elevpladser, så de unge kan komme med og suge til sig af den viden og de nye metoder, der kommer i brug. Projektet kan være en læreplads til mange ting og er en helt særlig mulighed for at være med til at se noget konkret blive til, der sætter Danmark på verdenskortet.
– På arbejdsgiversiden har der helt fra starten af været en stor velvilje til at få igangsat forskellige initiativer og tegnet overenskomster. Vi har fået skabt et lærlingesamarbejde med kvoter for, hvor mange unge mennesker vi gerne skulle have igennem dernede. Det er med til at skabe flere uddannelsesmuligheder i lokalområdet, siger Jannik Frank Petersen og fortsætter:
– Vi er involveret både for at skabe de bedste arbejdsvilkår, men også for at formidle byggeriet til vores medlemmer. Det er et meget interessant projekt med gode forhold og spændende arbejdsopgaver, siger formanden.
Ny viden til fremtidige byggerier
Femern-byggeriet er ikke bare en byggeplads. Jannik Frank Petersen mener, at projektet har et meget større perspektiv både i forhold til at skabe arbejdspladser, forankre byggerier i det lokale erhvervsliv og bygge så klimavenligt som muligt.
– Skalaen på projektet gør, at der kommer så meget ny viden, som man kan bruge fremadrettet, både i Danmark og Internationalt. Det, jeg synes, er særligt interessant for Femern er, at man tænker bæredygtighed ind i produktionens forsyningskæder. Hvad gør vi ved vores affald, hvad er det for noget strøm og vand, vi bruger? Projektet bidrager til at samle viden sammen om, hvordan man kan tænke byggeriet ind i den lokale udvikling. Især hvor der ikke er den store industri i forvejen, siger Jannik Frank Petersen.