<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
MAYA-femern-flc-ponton

130 meter langt specialfartøj løser nøgleopgave i Femern Bælt-projektet

 • Anlæg
 • Femern
 • Danske Havne
 • 2024-07-05
 • | Af Redaktionen
 • | Fotos af Femern Link Contractors (FLC)

  Femern Link Contractors (FLC) har fået specialbygget et enormt marinefartøj til konstruktionen af verdens længste sænketunnel mellem Rødbyhavn og Puttgarden i Tyskland. Inden hun sejler ud, blev hun navngivet.

  Fartøjet spiller en central rolle i projektet ved, at det skal lave et jævnt leje af grus og sten på havbunden. Dette er en forudsætning for at man efterfølgende kan sænke de massive og tunge tunnelelementer med høj præcision. Arbejdet foregår ned til 40 meter under havoverfladen, hvor hvert eneste stykke grus og sten skal placeres med centimeters nøjagtighed på en 18 km lang strækning.

  MAYA-femern-flc-ponton2Alban Fivel, Shipbuilding Manager, har været en af de ledende specialister under opbygningen af Maya.


  130 meter langt specialbygget fartøj

  Maya er designet specifikt til Femern-Bælt projektet og er det første af sin art. For det er første gang i verden, at man bygger en 18 km lang sænketunnel under havets overflade.

   

  Til at gennemføre det komplekse arbejde, er der behov for at bygge specialfartøjer som Maya, der også er kendt i fagkredse som en Multi Purpose Pontoon. Med en længde på 130 meter og en bredde på 48 meter, kan Maya transportere op til 14.000 tons grus og sten ad gangen og har plads til 19 besætningsmedlemmer, hvilket gør det muligt at operere i to skiftehold.

     MAYA-femern-flc-ponton3Adm. direktør hos Femern A/S, Henrik Vincentsen, var også til stede ved navnefesten for specialfartøjet Maya.  - Maya er det eneste fartøj af sin art i verden, og vi er glade og stolte over, at vi sammen med specialisterne hos Crist skibsværft i Polen har fået bygget et så teknisk avanceret specialfartøj, som er klar til at udføre sine opgaver på Femern-Bælt-projektet, siger Sébastien Bliaut, bestyrelsesformand for FLC, i en pressemeddelelse.

   

  FLC har fået bygget Maya på Crist skibsværft i Polen, og hun er udstyret med et avanceret undervandsredskab – et submerged dumping tool – som via fjernstyring præcist kan placere grus og sten på havbunden. Dette sikrer at der bliver et ensartet leje, hvorpå de tonstunge tunnelelementer kan placeres. Den færdige tunnel vil bestå af 79 standard tunnelelementer på hver 217 meter samt 10 specialelementer på hver 39 meter. Efterfølgende vil et andet specialfartøj lægge endnu et lag grus og sten over tunnelen.

   

  Designet og byggeriet af Maya har været i gang i flere år og processen har involveret op til 1.500 medarbejdere.  Forberedelser på havbunden

  Før de gigantiske tunnelelementer kan sænkes ned på havbunden, har gigantiske gravemaskiner gravet en tunnelrende på havbunden ad den 18 km lange strækning, hvor Femern Bælt-tunnelen kommer til at ligge. Maya’s opgave er nu at sikre et solidt og plant lag grus og sten, hvilket er afgørende for projektets succes.


  femern-flc-maya  Fakta om Multi Purpose Pontoonen ’Maya’

  • For at klargøre havbunden til de tilsammen 217 meter lange betonelementer skal det kæmpemæssige specialdesignede fartøj Maya, ved at være tilkoblet et såkaldt Submerged Dumping Tool (SDT), forberede et tykt leje af grus og sten på havets bund på hele strækningen for tunnelrenden.

  • Teknisk set er det SDT’en – som løst oversat kan kaldes et redskab til dumpning under havets overflade – som via fjernstyring og avanceret teknologi sænkes ned til havbunden for at dumpe sten og grus så man får et ensartet leje til tunnelelementet.

  • Specialfartøjet Maya er 130 meter langt og 48 meter bredt og kan have 19 besætningsmedlemmer med til søs, hvilket er nok til to skiftehold. Hun er udstyret med to kæmpemæssige tanke, der hver kan transportere op til 7.000 tons grus og sten.

  • Maya er bygget på skibsværftet Crist i Gdynia, Polen.

     Anbefalede artikler