<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
MPP

Enestående fartøj skal klargøre 18 km. tunnelrende i Femern Bælt

 • Anlæg
 • Femern
 • 2023-09-20
 • | Af Lars Krogh

  Femern-tunnelprojektet skyder fortsat fremad og snart starter næste fase: klargøring af fundamentet i den tunnelrende, som tunnelelementerne skal hvile på. Den skal være 18 kilometer lang, 45 meter bred og skal ligge direkte på bunden af tunnelrenden, der har en dybde på mellem 13 og 40 meter.

  Femern


  Som om det ikke var nok, skal fundamentet i tunnelrenden lægges med uhyggelig præcision med en margen på blot 20 millimeter i højden. En tilsyneladende urimeligt krævende opgave, men i Gdynia i Polen har de svaret: MPP!


  MPP står for Multi Purpose Pontoon og er et flydende fartøj - en slags flydende dok faktisk - der er specialudviklet til at varetage netop denne særdeles krævende opgave. Den 18 kilometer lange tunnel vil blive den længste i verden, og opgavens omfang og ekstreme behov for præcision skaber et behov for specialfremstillet udstyr og maskineri. MPP’en er 130 meter lang, 44 meter bred og 7,7 meter høj og har således mere eller mindre samme størrelse som en Scandlines færge.


  En 3D-printer på havets bund

  Bygge- og Anlægsavisen har talt med Baris Nacar, der har givet et detaljeret indblik i MPP’ens dimensioner og funktionalitet. Han er specialist i konstruktioner til havs og under vandet og er ansat som Marine Construction Manager hos Femern A/S.


  MPP’en kan fragte 14.000 tons grus af gangen, som skal bruges til at lægge et fundament med. Fartøjet er udstyret med otte ankre og et særligt transportbånd, der fragter gruset gennem et lodret rør, hvor det pumpes ned på bunden af tunnelrenden.


  20230512_CRIST-2370


  Den mere operative del af MPP’en er den såkaldte SDT (Submersible Dumping Tool). Det er et aggregat, der bliver monteret på undersiden af MPP’en via to hejsekabler. SDT'en er en specialbygget rektangulær ramme på 49x47 meter, som sidder på havbunden med sine fire spyd. Den har til opgave at dumpe gruset på havbunden på en kontrolleret måde og udjævne det.  Gruset dumpes ud af MPP'en via et faldrør og lægges på tværs af tunnelrenden via et andet faldrør på SDT'en, der kan bevæge sig i begge retninger. Det er fuldt fjernstyret fra MPP-dækket, og i praksis fungerer det lidt på samme måde som en 3D-printer fungerer på. Og det er netop automatikken, der gør det muligt at opnå den høje grad af præcision, der kræves. For at færdiggøre renden til et enkelt tunnelelement, som måler 217 meter, skal SDT’en flyttes 5-6 gange.

   

  Femern


  Uden MPP ingen Femern-forbindelse

  Udover projektets svimlende omfang og behov for præcision, er det også ganske unikt, at hele operationen kan klares uden hjælp fra dykkere. Normalt er det nødvendigt at have dykkere under vandet ved denne type operation, men det er en stor fordel at undgå dette, da det involverer store risici ved denne type opgaver.

  Vigtigheden af at udvikle et fartøj som MPP’en kan ikke overvurderes. Den er ganske enkelt en forudsætning for, at projektet overhovedet kan komme videre. Den sikrer, at tunnelelementerne bliver placeret på et stabilt fundament i tunnelrenden, når de skal nedsænkes. Uden dette specialbyggede fartøj ville det ganske enkelt ikke kunne lade sig gøre at lave en sænketunnel i så stor skala og på de dybder, der er tale om.

   

  I synkroni med MPP’en vil en anden specialbygget pontoon foretage selve sænkningen af tunnelelementerne, når fundamentet er klargjort. Dette fartøj bliver ligeledes specialfremstillet på skibsværftet i Crist.


  Faktaboks:

  Femern A/S er bygherre på byggeriet af den 18 kilometer lange sænketunnel mellem Rødbyhavn og Puttgarden. Entreprenørkonsortiet Femern Link Contractors, FLC, bygger tunnelen og til opgaven  med at lægge fundament i tunnelrenden har FLC i samarbejde med skibsværftet Crist i Gdynia i Polen udviklet og designet en MPP. FLC er ejer MPP’en, der er udviklet og designet på baggrund af knowhow fra Øresund og andre lignende projekter over hele verden.
   

  Anbefalede artikler