Gry Hansen

Gry Astrup Hansen, tredobbelt vinder af DM i Skills i murerfaget er glad for lettere mursten i hverdagen

Lettere mursten forbedrer arbejdsmiljøet

  • TIL HÅNDVÆRKEREN
  • Byggepladsen
  • Materialer og Løsninger
  • Virksomhedsnyt
  • Tegl
  • Arbejdsmiljø
  • 2025-03-05
  • | Af Redaktionen
  • | Fotos: egernsund wienerberger
  • Gry Astrup Hansen, som er medejer af sin fars murerforretning og tredobbelt DM-vinder i Skills for murere, er en af dem, der har taget den nye mursten LESS til sig, da den vejer mindre og derfor sparer kroppen for slid.

    Billede 2 (002)LESS-murstenen vejer mindre end traditionelle mursten


    Byggebranchen er i fuld gang med at blive klogere på mere bæredygtige løsninger, og nogle af de nye materialer, der bliver udviklet kan skubbe til flere ting, både ved at reducere CO2-udledningen og ved at gøre hverdagen lettere for murere. Den unge murer Gry Astrup Hansen, som er tredobbelt DM-vinder i Skills for murere, er en af dem, der har taget en af de nye mursten til sig:

    - LESS er en mega fed mursten at arbejde med. Den vejer mindre end traditionelle massive mursten, og det kan virkelig mærkes i skuldre og hænder, når man murer hver dag. Samtidig er den nem at håndtere og mure med, fordi hullerne er små og godt placeret – i modsætning til nogle andre mursten, hvor en stor udhuling gør, at mørtlen nemt falder igennem. LESS bidrager positivt til byggeriets CO2-regnskab, og det er noget, vi alle skal have fokus på fremover, fortæller Gry Astrup Hansen, som er medejer af sin fars murerforretning Astrup Hansen Aps og altså en af landets dygtigste unge murere.

    Mindre fysisk belastning

    En LESS-mursten vejer 340 gram mindre end en traditionel massiv mursten. For en murer, der dagligt løfter ca. 600 sten, sparer den lettere sten kroppen for omkring 42 tons belastning årligt. Det betyder mindre slitage på kroppen, færre arbejdsskader og en bedre hverdag på byggepladsen.

    - Det lyder måske ikke af meget med 340 gram, men det er en forskel, der kan mærkes i længden. Især når vi klipper rigtig mange sten i løbet af en arbejdsdag, er LESS-murstenen en fordel, fordi den er lettere og nemmere at knække end massive sten, som virkelig kan give ømme hænder. Det sparer både kræfter og skåner hænderne i det daglige arbejde, forklarer Gry Astrup Hansen i en pressemeddelelse.

    Billede 3Murstenen har små, strategisk placerede huller, der reducerer vægten uden at påvirke murværkets kvalitet eller øge mørtelforbruget

    En større holdbarhed

    En af de store udfordringer ved nogle perforerede mursten er, at de kan kræve mere mørtel, men det oplevelse har Gry Astrup Hansen ikke:

    - Jeg oplever ikke et øget mørtelforbrug med LESS. Tværtimod undgår vi de generende mørtelpølser, der kan forårsage fugtskader og saltudtræk i murværket. Det betyder en renere hulmur og et bedre slutresultat, siger den unge murer.

    Læs også:

    egernsund wienerberger får ny grøn viden med købet af Strøjer Tegl

    Billede 4Ved opmuring med den nye mursten får man ikke store mørtelpølser på bagmuren

    Innovation med hensyn til arbejdsmiljøet

    Med 15 % mindre råmateriale og en produktionsproces baseret på biogas, kan man med LESS-murstenen reducere CO2-udledningen i produktionen med op til 70-90 % (fase A3). Samtidig forbedrer den altså arbejdsmiljøet ved at være lettere og mere ergonomisk at arbejde med.

    - LESS er et godt eksempel på, hvordan vi arbejder med den grønne omstilling i vores produktudvikling og samtidig tager hensyn til dem, der skal arbejde med materialerne hver eneste dag, fortæller Line Helmark, Managing Director hos egernsund wienerberger.

    Fordele ved LESS-murstenen

    LESS-murstenen produceres på egernsund wienerbergers danske teglværker. Ved at bruge 15% mindre råmateriale og brænde med biogas (biometan) reduceres CO2-udledningen i produktionen (fase A3 i EPD'en) med 70-90 % sammenlignet med en traditionel mursten produceret med naturgas.

    Murstenen indeholder 15 % mindre råstof end en traditionel blødstrøgen mursten og vejer derfor også 15 % mindre. Det kan lette håndteringen på byggepladsen og forbedrer arbejdsmiljøet.

    Få inspiration til et bedre arbejdsmiljø

    Anbefalede artikler