<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
hilti

Hilti: Digital værktøjsstyring vil vokse i fremtiden

 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • Værktøj
 • 2024-02-28
 • | Af Frank Ulstrup
 • Flere og flere virksomheder benytter stregkoder og bluetooth-tags til at holde styr på deres værktøj. Det handler dels om overblik og effektivitet, men også om at have mindst muligt svind. Og den udvikling vil accelerere i fremtiden, lyder det fra Hilti, der er én blandt flere producenter.

  L140529_conversion1


  Det er den virksomhed, der har det bedste overblik, det mindste svind og som samtidigt er mest effektiv, der vinder. Nogenlunde sådan kan konkurrenceparametrene i en fri markedsøkonomi ridses op.

  Og i jagten på højere effektivitet og mindre spild er tiden nu kommet til fuldautomatiske tracking-systemer, der ved hjælp bluetooth-sendere holder styr på virksomhedens arsenal af værktøj og udstyr.


  Startede i 2015

  Hos værktøjsproducenten Hilti begyndte man for alvor at udvikle på systemerne i 2015. Og siden da er det gået stærkt, fortæller produktchef Anders Aaskoven:

  - Første version af Hilti ON!Track, var baseret på stregkode-tags, som man fæstnede på værktøjet. Når man så tog værktøjet med ud af huset, scannede man stregkoden med sin telefon, som var udstyret med vores app. Dermed kunne alle medarbejdere gå ind i appen og se, hvor værktøjet befandt sig, siger han og peger på fordelene:

  - Det betød jo, at man ikke længere spildte en masse tid på at lede efter det værktøj, man skulle bruge.  Og den mand, der mange steder rendte rundt med et excellark for at forsøge at holde styr på alle enhederne, var hellere ikke længere nødvendig, siger Aaskoven.

  Forandringer er svære

  Dermed var der tale om et system, der kunne spare virksomhederne og deres medarbejdere for masser af frustrationer. Der er dog den lille hage, at medarbejderne dels skulle lære at bruge appen – og dels huske at bruge den.

  Og det var ikke altid helt sådan, det gik:

  - Det handler jo om forandringer og nye rutiner, og det er altid svært. Derfor er implementeringen også helt afgørende. Der skal afsættes tid til at oplære medarbejderne, og der skal også helst udpeges en superbruger, der kan assistere sine kolleger. Gør man det, kan man til gengæld have meget stor glæde af systemet, lyder det.

  En disciplinerende effekt

  Anders Aaskoven peger desuden på en række ekstra effekter, som brugerne opdagede gennem årene:

  - Der er jo gennemsigtighed i systemet, og det har vist sig at have vis disciplinerende effekt. Vi får f.eks. tilbagemeldinger om, at det modvirker hamstring, så de ansatte kun tager det nødvendige værktøj med sig ud på en opgave. Dertil kommer, at nogle kan have tilbøjelighed til en brug-og-smid-væk kultur, og dermed ikke altid behandle værktøjet så godt. Den slags har systemet også vist sig at kunne minimere, lyder det.

  L140504_505_v1_conversion1


  Fuldautomatisk fra 2023

  For at gøre systemet endnu lettere at betjene præsenterede Hilti i 2023 en langt mere automatiseret version.


  Her blev værktøjet ikke udstyret med en stregkode, men med en lille bluetooth-sender. Via gateways i virksomhed og biler blev det nu automatisk registreret, når en værktøjsenhed forlod sin plads.

  Væk var dermed en stor del af hurdlen, siger Anders Aaskoven:

  - Brugerne skal stadig lære at søge i appen efter diverse værktøjer, men den manuelle scanning er helt overflødiggjort. Dertil kommer, at man til de enkelte værktøjer kan oprette en digital mappe, som kan indeholde alt fra manualer og servicebøger til certifikater og kursusbeviser for virksomhedens medarbejdere.

   

  Oplagt til dokumentation

  Dermed samler og organiserer systemet rigtig mange forskellige data. Og det er en kapacitet, der formentlig vil blive endnu mere efterspurgt i fremtiden, siger Anders Aaskoven:

  - Med systemet kan man også gemme dokumentation, som der jo stilles større og større krav til. Derfor tror vi også, at markedet for den her type systemer vil vækste betragtelig og formentlig blive en standard i løbet af relativt få år, lyder det.

   

  Anbefalede artikler