
Gode råd til udendørs fugning i sommervarmen
Sommermånederne højsæson for udendørs fugearbejde. Skal resultatet blive både flot og holdbart, er der dog flere ting, man skal være særligt opmærksom på.
Læs her fugeekspertens bedste tips, hvor kvalitetsmaterialer, skarpe værktøjer og skygge er nogle af nøgleordene.
Når sol og varme rammer Danmark, går mange i gang med små og store renoveringsprojekter udendørs. Det kan man mærke hos Nordens største producent af lim, fuge- og spartelmasse, Dana Lim, der oplever øget efterspørgsel blandt håndværkere på særlige produktgrupper til de udendørs projekter i sommerperioden, hvor det blandt andet er udskiftning og lægning af nye fuger, der er i høj kurs – og det er der en helt særlig årsag til.
- Når det kommer til fugning udendørs, er vejret en afgørende faktor for et godt resultat. Om sommeren har vi de bedste forudsætninger for et holdbart og professionelt resultat, forklarer Daniel Bøgeskov, der er direktør i firmaet EkspertFugen og fugemontør med over 12 års erfaring i faget og fast kunde hos netop Dana Lim. Ifølge ham er det især kommuner, boligforeninger og institutioner, der benytter sæsonen til at få skiftet fuger udvendigt.
Vælg det rette tidspunkt på dagen
Godt vejr betyder dog ikke nødvendigvis fuld sol i fugeteknisk forstand. Faktisk er det en fordel at planlægge sit arbejde, så man følger skyggen rundt om bygningen – især når solen bager.- Når man fuger i sommerperioden, er det altid vigtigt, at hæftefladerne er tørre og rene. Derudover kan man med stor fordel følge skyggen rundt, så man ikke står i 30 grader med solen i ryggen, udtaler han og uddyber:
- På større byggeprojekter arbejder vi typisk 3-4 timer på den ene side af bygningen, hvor skyggen er, inden vi flytter videre til skyggen på den modsatte side og tager de næste 3-4 timer dér. Fugemassen bliver nemlig blød og sværere at arbejde med i direkte sol, understreger Daniel Bøgeskov.
Teknik og tålmodighed
Fugemontøren understreger, at det ikke kun er vejret, der gør en forskel – også selve teknikken er afgørende for et flot resultat. Mange projekter kuldsejler, fordi der sprøjtes for meget fugemasse ud, eller fordi der bruges dårligt værktøj.- I forhold til fugeprojekter i udendørssæsonen, så vil jeg især give to gode råd: For det første skal man lade være med at tage munden for fuld ift. hvor meget fuge, man sprøjter i vinduerne, inden man begynder at glitte. Og for det andet, så er det vigtigt at bruge de rigtige glitte-pinde, som er skarpe og nyslebne – gerne stående i glittevæske. Det gør en kæmpe forskel, siger Daniel Bøgeskov.
Derudover advarer han mod at slække på korrekt dimensionering. Især i ældre boliger ser han ofte eksempler på fugearbejde, der ikke holder – simpelthen fordi dimensioneringen har været forkert.
Kvalitet og rådgivning går hånd i hånd
Når det kommer til valg af fugemasse, råder Daniel Bøgeskov til at se på mere end blot prisen. Også viden om produkterne og deres anvendelse kan have stor betydning for, hvilke produkter, EkspertFugen bruger til forskellige opgaver: til udendørs, indendørs eller vådrumsfugning.
- Én ting er, om man er villig til at betale for at få et godt produkt. Noget andet er, om man får den rådgivning og vejledning til bruge af produkterne eventuelle særlige kvaliteter. For os er det en samlet pakke. Derfor sætter vi ekstra pris på den dialog, vi har med en leverandør som Dana Lim, der kender deres produkter og ved, hvad vi skal vide, for at vi kan udføre vores arbejde bedst muligt, og kunderne derfor få det bedst mulige resultat, lyder det afslutningsvis fra Daniel Bøgeskov.
Opsummeret: Fugeekspertens bedste råd til fugning i sommervarmen:
- Vælg tørt og mildt vejr. Helst over 15 grader og uden regn.
- Arbejd i skygge, når det er muligt. Undgå at stå i direkte sol.
- Sørg for at hæftefladerne er rene inden du fuger.
- Glit med præcision – brug skarpe glittepinde og glittevæske.
- Brug kvalitetsfugemasse – gerne produkter med dokumenteret holdbarhed og brugervenlighed.