<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Ebeltoft_LDV-03_1920
Annonce

Fredet bindingsværkshus renoveret med hjælp fra Linolie Døre & Vinduer

 • Materialer og Løsninger
 • Byggeriets udvikling
 • Tag og Facade
 • Renovering
 • Træ
 • 2023-05-24
 • 10 måneder er gået med at restaurere bindingsværkshuset, der i 2021 stod i flammer. Linolie, skæve bondehusvinduer og glas med spil var et krav for at matche den 400 år gamle bygning, som Linolie Døre & Vinduer har leveret til.

  En brand i 2021 gjorde stor skade på et af Ebeltofts karakteristiske bindingsværkshuse. Spisestedet Jernbanegrillen, som ligger nederst i bygningen, var hårdest ramt af branden, men også én af de ovenstående lejligheder stod over for en større renovering.

  Over 10 måneder er bygningen genopstået med rekonstruktion af alt fra bjælker og vinduer til tag. Den lokale tømrermester Mejlgaard har haft ansvar for hele restaureringen, mens Linolie Døre & Vinduer har fremstillet nye facadeelementer til den gamle bygning.

   

  Ebeltoft_LDV-04_1600
  Ebeltoft_LDV-09_600

  Vinduer fra 1600-tallet

  Det gamle bindingsværkshus, der ligger på Adelgade midt i gågaden, er oprindeligt opført tilbage i år 1600. Bygningen er fredet, hvilket betyder, at Slots- og Kulturstyrelsen stiller krav til bygningens udseende ude som inde.

   

  – Vi skulle renovere bygningen i samme stil, som den havde i gamle dage. Slots- og Kulturstyrelsen lagde meget vægt på, at bygningen skulle tilbage til, hvad den var, forklarer Niels Mejlgaard.

   

  Tømrermesteren måtte derfor en tur i de gamle arkiver for at finde tegninger af de oprindelige facadeelementer. Udover retningslinjer til vinduernes udseende var der specifikke regler for glas og overfladebehandling. Udfordringen var derfor at finde en leverandør, der kunne leve op til samtlige krav.

   

   

  Længere levetid med linolie

  Ifølge Niels Mejlgaard har det været afgørende at finde en samarbejdspartner, der kunne løse opgaven ud fra gamle håndværkstraditioner - og specielt vigtigt var det at finde en, der bruger linolie. Netop derfor faldt valget på Linolie Døre & Vinduer.

   

  – Linolie har en egenskab, der gør, at råd og svamp ikke trænger ind i træet. Det giver bare en rigtig god holdbarhed sammenlignet med plastik- og oliemaling i dag. Og så er det også med til at holde de gamle traditioner i hævd, uddyber tømrermesteren om hans valg af leverandør.

   

  Et professionelt samarbejde

  På Linolie Døre & Vinduers fabrik i Vemb er der blevet fremstillet 15 vinduer og tre døre til bindingsværkshuset. Hele produktionen er foregået i dialog med tømrermester Niels Mejlgaard og med øje for Slots- og Kulturstyrelsens krav.

  Alle elementer er produceret med en vis skævhed, så de passer til det gamle hus. Det vil sige, at hvert enkelt vindue og dør er målt op, så de passer til de huller, der allerede var i bygningen.

   

  Linolie Døre & Vinduer

  • Har produceret døre og vinduer i træ siden 1998

  • Fremstiller lokalt på deres fabrik i Vemb

  • Producerer til ældre, fredede og bevaringsværdige bygninger

  Anbefalede artikler