Feedback fra håndværkere hjælper til at udvikle bedre værktøj
Det giver jo god mening, at det er dem, som bruger værktøjet, der bedst kan vurdere, om det er godt eller skidt. Ligger det godt i hånden, kan det klare strabadserne, og er det sikkert at bruge? Hos Carl Ras er man begyndt at udvikle værktøj, som netop er baseret på erfaringerne fra danske håndværkere.
Thomas Stubbe Teglbjærg
Bygge- og anlægsavisen tog en snak med Thomas Stubbe Teglbjærg, Retail Marketing Manager hos Carl Ras, om udviklingen inden for værktøj og om Stroxx og Basixx - Carl Ras’ to mærker, hvor de selv udvikler og producerer værktøjet.
Det startede med en tommestok
- Det kom lidt ind fra højre, at vi pludselig selv skulle udvikle vores eget værktøj. Det startede med, at vi lavede en tommestok med Carl Ras’ logo på, hvilket mest af alt var ment som et lille markedsførings-stunt. Men det blev en succes, og vi syntes det gav noget positivt selv at kunne styre kvaliteten, fortæller Thomas Stubbe Teglbjærg,
Som firma med butikker over hele landet har Carl Ras en fordel. Butikkerne bestyres af fagfolk, der ved hvad de taler om og har ofte selv været aktive håndværkere.
Uvurderlig feedback fra butikkerne
- At have kompetente fagfolk i butikkerne er en af vores kerneværdier, da det altid har været vigtigt for os at kunne give ordentlig vejledning til vores kunder. Carl Ras’ primære kunder er danske håndværkere, som fortæller åbent om, hvad de ønsker, hvad de savner og om problemerne med værktøjet. Det er uvurderlig feedback for os, som hurtigt når videre til produktudviklerne, siger Thomas Stubbe Teglbjærg.
Og sådan fortsætter det også efter at produkterne er i butikken. For der er altid noget, der kan gøres bedre.
- Det giver en smidighed, at vi selv har så tæt kontakt til slutbrugerne, så vi relativt hurtigt kan implementere små ændringer og tweaks i vores lineup.
- Samtidig er vi også stolte over, at vores værktøj er udviklet til håndværkere i Danmark. Værktøj skabes til at klare specifikke opgaver, men da der er forskel på håndværkstraditioner i forskellige dele af verden, er der også til tider forskel på værktøjet fra sted til sted. Og vores værktøj er således skabt netop til den måde, danske håndværkere arbejder på.
To mærker - to behov
Stroxx og Basixx er navnene på Carl Ras’ to linjer af egenproduceret værktøj. Basixx er, som navnet antyder, basis-værktøj af en god kvalitet, men hvor der lægges vægt på at holde prisen nede. Stroxx-linjen byder derimod på solidt og professionelt værktøj af meget høj kvalitet, der skal holde i lang tid.
For at forklare forskellen på mærkerne, ser vi på rundsavsklinger. Rundsavsklingerne i Basixx-udgaven er vellavet og velfungerende, men er ikke dyrere, end at de kan tåle at have en forholdsvis beskeden levetid - eksempelvis hvis du skærer i blandede materialer, som er hårdt for klingen. Stroxx-udgaven er derimod lavet til at holde i lang tid og lave et præcist resultat. Det anvendte stål, har en coated overflade for længere holdbarhed, så klingen ikke sætter sig fast under skæring. Altså er den skabt til at blive brugt mange år frem.
Minimal emballage og fokus på bæredygtighed
Bæredygtighed og den grønne omstilling er også en vigtig tendens i udviklingen af værktøj. Udviklingen af akku-værktøj har for længst vist sit værd og er godt i gang med at erstatte en stor del af maskinparken, som traditionelt er drevet af forbrændringmotorer.
Og bæredygtighedsagendaen er også et vigtigt punkt hos Carl Ras, da de nu selv i højere grad kan kontrollere elementer som valg af materialer, disses holdbarhed samt eksempelvis brugen af emballage.
- Som udgangspunkt køber vi vores materialer der, hvor de laver dem bedst. Eksempelvis får vi det meste af vores stål fra Taiwan, da de er de bedste inden for feltet. Men nogle gange må vi fravælge en producent, hvis vi oplever, at de kan ikke leve op til Carl Ras’ værdier i forhold til bæredygtighed. Til tider bliver det dog en afvejning af, hvor det batter mest at sætte ind. Eksempelvis kan det være en fordel at benytte et mere CO2-tungt materiale, hvis det til gengæld har en kvalitet, der gør, at det kan holde hele livet, fortæller Thomas Stubbe Teglbjærg.
- Vi er også blevet mere konsekvente omkring brugen af emballage. Mange håndværkere har udtalt sig negativt om emballagen, og det har vi taget til os. Vi prøver derfor at minimere emballage generelt, og gøre brug af genanvendt pap og undgå plastik, hvor det er muligt. Og skal vi bruge plastik, prøver så vidt muligt at bruge genanvendt plastik, som eksempelvis kan tjene som en kasse til opbevaring efterfølgende.