
En mangfoldig arbejdsstyrke skal sætte skub på de grønne resultater
I takt med at Danmark skal skrue op for de bæredygtige resultater står vi over for en afgørende udfordring: vores bygge- og anlægsbranche mangler kvalificeret arbejdskraft, og her spiller kvinderne en nøglerolle.
Signe Tychsen Philip
Lad os starte med de positive nyheder. Antallet af kvinder, som er i gang med en læreplads inden for en teknisk erhvervsuddannelse, er fordoblet. Især uddannelser som tømrer, murer og smed har oplevet en stor fremgang i kvindelige lærlinge, men udgangspunktet er desværre alt for lavt. I 2024 var 19 kvindelige murerlærlinge, mens der var 80 i tømrerfaget.
Kort sagt står samfundet men også virksomhederne overfor en større opgave og kulturændring. I en tid hvor det med at kunne noget med sine hænder er blevet moderne, skal vi møde de unge med nogle undervisningsmiljøer, der er langt mere moderne og lækre.
Rollemodeller er afgørende
Hos Skou Gruppen er man tæt på at nå målet om, at 25 % af deres lærlinge er kvinder. Skou Gruppen har i deres lærlingeprogram lagt vægt på, at det handler om at skabe muligheder for alle. Lærlinge i byggeriet har meget kontakt med svendene, der derfor spiller en vigtig rolle i deres funktion af at varetage den daglige oplæring. Et decideret lærlingeprogram, der er besluttet i den enkelte virksomhed kan derfor være en rigtig god idé for at sikre, at virksomhedens bestræbelser på at være en god læreplads ræsonnerer hele vejen ud til de konkrete projekter, som lærlingene arbejder på sammen med svendene.Politisk fokus
SVM-regeringen har for længst anerkendt, at tavleundervisning og boglige fag har skygget for det praktiske og kreative indhold. En favorisering, som har sendt et stort flertal af unge mod den røde studenterhue.
Et flertal i Folketinget har derfor indført obligatorisk erhvervspraktik fra 2025, styrket praksisfagligheden i folkeskolen samt etableret den nye erhvervs- og professionsrettede ungdomsuddannelse (epx) fra 2030, der sammenlignet med stx har en bedre balance mellem bogligt, kreativt og praktisk indhold.
I Dansk Industri er vi glade for, at politikerne har lyttet til de udfordringer vi har peget på i flere år. Vi er også meget tilfredse med den ekstra milliard kroner, som skal styrke erhvervsuddannelserne de næste år, hvilket er en markant styrkelse. Men de politiske initiativer må ikke stå alene.
Hjælp og opfordring fra DI
Vi ved fra vores medlemmer i Dansk Industri, at de netop har meget fokus på, hvordan de gør sig attraktive i en situation, hvor medarbejdere er guld. I DI støtter vi vores medlemsvirksomheder på flere måder. Lærepladsfællesskabet i DI, der er et tilbud til alle DI’s medlemmer, kan hjælpe med alt lige fra gode råd om generationsledelse til lærlingekoncepter.I DI arbejder vi ligeledes sammen med 3F Byggegruppen i regi af Byggeriets Uddannelser for at skabe de bedste forudsætninger for, at virksomhederne bliver så gode som mulige til at udlære lærlinge. Vi har for nylig oprettet et site om den gode læreplads. Sammen med 3F arbejder DI naturligvis også sammen med Divers, der driver projektet Boss Ladies, som hjælper kvinder med lærepladser, sociale arrangementer og netværk.
I takt med at vi går mod en bæredygtig fremtid, har branchen en enestående mulighed for at udnytte den styrke og innovation, som en mangfoldig medarbejdergruppe bringer. Derfor opfordrer vi alle aktører i bygge- og anlægsbranchen til at tage aktivt del i denne kulturændring, så vi er godt rustet til fremtidens udfordringer.
Læs flere artikler om udfordringer med at rekruttere og uddanne fremtidens arbejdskraft i byggebranchen