byggefag-søren-kirk

Søren Kirk, Direktør i Danske Byggefag

En attraktiv branche for fremtiden – også for unge og kvinder

  • Byggeriets udvikling
  • Uddannelse og Rekruttering
  • Arbejdsmiljø
  • 2025-05-07
  • | Indlæg af Søren Kirk, direktør i Danske Byggefag

    Direktør i Danske Byggefag, Søren Kirk, mener, at alle aktører i den danske byggebranche bør stille sig selv et grundlæggende spørgsmål: Hvordan skal fremtidens byggebranche se ud, hvis den skal være attraktiv for alle?

    Byggebranchen står med en rekrutteringskrise, som vi ikke løser med kampagner og pæne ord alene. Skal vi kunne tiltrække og fastholde flere unge – og ikke mindst unge kvinder – kræver det at arbejdsgiverne kan præsentere dem – og deres forældre – for en bedre samlet pakke, end tilfældet er i dag.

    Det handler om mere end at fortælle, hvor vigtig branchen er for samfundet. Uden bygge- og anlægsbranchen bliver der hverken opsat ladestandere, bygget skoler, renoveret boliger eller gennemført den grønne omstilling. Men det er ikke nok, at vi er nødvendige – vi skal også være attraktive.

     

    Et image under pres

    Vi skal ikke være bange for at erkende det: Vores branche har et imageproblem. Alt for mange danskere – og især unge – forbinder byggebranchen med nedslidning, arbejdskriminalitet og usikre ansættelsesforhold.

    Det skyldes ikke kun uheldig omtale i pressen. Det skyldes virkelige forhold, som kræver konkrete løsninger.

    Hele Danmark har det seneste år kunne se dokumentarer om, hvordan især migrantarbejdere i byggeriet ofte arbejder under vilkår, som er langt fra hvad, vi i Danmark forbinder med ordentlige forhold​. Samtidig er det desværre et faktum, at byggebranchen ikke har formået at dæmme op for de alt for mange arbejdsulykker og omfanget af nedslidende arbejde. Men vi kan ikke tale os ud af problemerne. Vi må handle os ud af dem. Det kræver samarbejde, og det kræver vilje til at rydde op.

    Vi bliver nødt til at stille os selv et grundlæggende spørgsmål: Hvordan skal en moderne byggebranche se ud, hvis den skal tiltrække fremtidens medarbejdere?

     

    Det er næppe en branche, hvor man arbejder 50 timer om ugen, slider kroppen op og ikke kan få familielivet til at hænge sammen, når man med få dages varsel kan få pålagt overarbejde eller risikerer en fyreseddel.

    Det er næppe en branche, hvor der mangler kvinder, fordi omklædningsforhold, kultur og ledelse stadig ikke er gearet til kønsdiversitet.

    Vi må skabe arbejdspladser, hvor unge mennesker føler sig velkomne og trygge. Hvor der er balance mellem arbejdsliv og privatliv. Hvor der er økonomisk tryghed, hvis ens barn er sygt, eller hvis man selv bliver det Og hvor man kan se en fremtid, både fagligt og menneskeligt.

    Byggeriet har så meget at byde på: Du får en god løn, spændende opgaver og mulighed for at skabe noget, der gør en forskel. Det er en branche med stolthed og substans. Men det skal også være en branche, hvor man har lyst til at blive og til at anbefale den til sine børn.

     

    Fastholdelse kræver ordentlighed

    Rekruttering og fastholdelse hænger uløseligt sammen. Når en 50-årig betonarbejder skal vælge mellem overarbejde og tid med familien, skal han kunne vælge det sidste uden at miste tryghed.

    Når en ung lærling ser, hvordan udenlandske kolleger bliver behandlet, skal det ikke være med skam i maven.

    Det handler ikke kun om at få folk ind. Det handler om at få dem til at blive, og til at trives.

    Virksomhederne skal investere i arbejdsmiljø, i efteruddannelse og i gode lærepladser. Vi skal stille krav til hinanden og til de virksomheder, der vil være en del af løsningen. Og vi skal turde gentænke den måde, vi organiserer arbejdet på, så det bliver muligt at være både faglært og far, både lærling og mor, både kvinde og kollega i byggebranchen.

     

    Alle har et ansvar

    Det her er ikke en opgave, der kan løses af politikerne alene. Det er heller ikke kun arbejdsgivernes ansvar. I fagbevægelsen må vi også kigge indad.

    Vi har været hurtige til at pege på branchens problemer – og med god grund. Men vi skal også være med til at tale branchen op. Ikke ved at pynte på virkeligheden, men ved at være med til at skabe en bedre virkelighed.

    Når vi kritiserer, er det ikke for at hænge nogen ud – det er fordi vi vil mere. Fordi vi ved, hvad branchen kan, når den vil. Og fordi vi tror på, at en stærk og bæredygtig byggebranche er en, hvor alle arbejder under ordnede forhold – og med stolthed.

    Læs mere om byggeriets image og udfordringerne med at rekruttere arbejdskraft i visse brancher

    Anbefalede artikler