<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
IMG_2359

Emil Nielsens Smedeværksted: Hold fagligheden i hævd

 • Håndværker-portræt
 • Uddannelse og Rekruttering
 • Stål
 • 2022-04-20
 • | Af John Bo Northroup
 • Emil Nielsens Smedeværksted med mere end 100 års historie holder den faglige fane højt, og netop faglighed og stolthed er nøglen til få flere unge til at gå ind i faget, siger smedemester.

  Smedemester Jesper Agertoft er fjerde generation i Emil Nielsens Smedeværksted, der er et klassisk smedeværksted, hvor det meste bliver smedet i hånden.

  Værkstedet, der har hjemme i Gentofte nord for København, spænder opgavemæssigt meget bredt, men Jesper Agertoft lægger ikke skjul på, at han har en forkærlighed for det helt fine kleinsmedearbejde og restaureringer med finere detaljer. Smeden er i særlig grad glad for opgaver med relation til kunst.

  - Jo mere kreativt, jo bedre. Det er berigende at tale med kunstneren for at omsætte en idé til et fysisk værk, og det er interessant at forstå æstetikken omkring et givent værk, siger Jesper Agertoft.

  Berigelsen gælder også i relation til designere, som dog i dag i højere grad selv tegner på computer, men fælles for kunstnere og designere er, at de skal have viden om det materiale, de gerne vil benytte for at omsætte idé til værk.

  - Det er interessant at se, hvordan det gamle håndværk kan udfolde sig i kombination med moderne hjælpemidler som en computer. Men de fleste kunder kommer typisk med en håndtegnet skitse til at begynde med, fortæller Jesper Agertoft.


  Faktisk var Emil Nielsens Smedeværksted blandt de første smedevirksomheder til at indføre tegning på computere. Det skete allerede i 80’erne.

   

  Glæden ved at se et ungt menneske tage faget til sig

  Jesper Agertoft var selv i sving med hammeren allerede som 17-årig, hvor han kom i lære i familiefirmaet, der er grundlagt af oldefaderen, Emil Nielsen, i 1893. Der er ingen tvivl om, at et så traditionsbundet firma forpligter på fagligheden. Jesper Agertoft lægger stor vægt på at holde et højt niveau, og at lærlingene i firmaet kommer godt rundt i alle smedefagets discipliner.

  - Jeg synes det et interessant at lære de unge mennesker op. Se, hvordan de udvikler sig, og hvordan de får metallet og rutinerne ind under huden. Mine lærlinge får typisk meget høje karakterer ved afgangen fra teknisk skole, og det tror jeg skyldes både alsidigheden i opgaverne og den faglige strenghed i firmaet, siger Jesper Agertoft.

  Det er oplagt at spørge en mand med så lange familietraditioner i smedefaget, hvad vi kan gøre for at gøre håndværksvejen i livet mere attraktiv for de unge.

  - Vi skal helt sikkert gøre det mere spændende at gå på en teknisk skole. Dels skal det faglige niveau hæves, dels er det bydende nødvendigt, at vi får forbedret de fysiske rammer for landets erhvervsuddannelser. De tekniske skoler er generelt så nedslidte, at vi dårligt kan være det bekendt – og manglende vedligeholdelse strider jo i den grad mod håndværksmæssige stoltheder, siger Jesper Agertoft.

  Og så er det nødvendigt at skabe flere positive historier i medierne.

  - Jeg tror, at vi skal undlade den brede betegnelse ”håndværker” og i stedet zoome ind på det konkrete fag. I min branche skal det være sådan, at vi siger ’jeg er kleinsmed, og det er jeg stolt af’, siger Jesper Agertoft.  Har syv lærlinge og hver anden er voksenlærling

  Emil Nielsens Smedeværksted med de stolte traditioner har ikke problemer med at tiltrække ansøgere til lærlingepladserne, men Jesper Agertoft har gjort sig den erfaring, at det er godt med en vis aldersmæssig spredning.


  - Cirka hver anden er voksenlæring her i firmaet. De ældre er tilbøjelige til at være lidt mere seriøse og stabile, og bliver også i virksomheden i længere tid end de helt unge. Jeg tager voksenlærlinge ind, som er helt oppe i slutningen af 30’erne, fortæller Jesper Agertoft.

  Men alderen har dog også en vis betydning.

  - Trods moderne hjælpemidler er det stadig hårdt at være smed. Stål er tungt, og smedene jonglerer hver dag med hamre på to-tre kilo. Det kan godt mærkes efter nogle år, siger Jesper Agertoft.
  Om Emil Nielsens Smedeværksted

  Emil Nielsens Smedeværksted blev grundlagt i 1893 i Hellerup af smed Emil Nielsen og drives i dag af smedemester Flemming Agertoft og smedemester Jesper Agertoft - tredje og fjerde generation. Siden 1987 har værkstedet været beliggende i Gentofte og firmaet tæller ca. 30 ansatte.

  Anbefalede artikler