<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
IMG_5990

Den proaktive byggebranche

 • Målbar bæredygtighed
 • Byggepladsen
 • 2024-05-07
 • | Af Mikkel Weber Sandahl

  Fra arbejdsmiljø til grøn omstilling. I Lolle & Nielsen Inventions arbejder man med de store udfordringer i byggeriet, og medstifter Steffen Nielsen oplever stor samarbejdsvilje fra firmaerne, hvilket vidner om, at ideen om den konservative byggebranche er langt fra virkeligheden i dag.

  IMG_6280


  I Lolle & Nielsen Inventions har man i over 10 år arbejdet med at opfinde nye redskaber, som kan give et bedre arbejdsmiljø og lette hverdagen på landets byggepladser. Medstifter og designingeniør hos Lolle & Nielsen Inventions Steffen Nielsen glæder sig over, at virksomheden i dag er nået et punkt, hvor man kan være med på meget store og komplekse projekter – og denne udvikling har affødt større partnerskaber og flere funding-muligheder, eksempelvis har opfindervirksomheden netop fået bevillinger fra Realdania og Miljøstyrelsen til forbedringer af en mobil sliberobot, hvor en beta-prototype netop er ved at blive testet af.

  - Vi har efterhånden været en del af den danske byggebranche i over et årti, og det har givet os en viden, som vi drager fordel af i dag. Ét af vores tidligste projekter var en knæpude til gulvlæggere, og her var vi simpelthen for uerfarne. Det var en god løsning, som ville give et bedre arbejdsmiljø, men prisen var ikke lav nok, så den kom ikke videre. Det var dyre lærepenge for os, og her er vi i dag klart mere professionelle i vores fremgangsmåde, fortæller Steffen Nielsen og fortsætter:

  - Vi tager altid udgangspunkt i et problem – såsom arbejdsmiljø og miljø – som vi gerne vil løse, og her er firmaerne altid positive for at udvikle sig. Det er ofte direktørerne selv, som kommer ud i vores værksted, og det vidner om, at firmaerne gerne vil gøre noget bedre. Efter min mening er det direkte forfejlet at tro, at byggebranchen er konservativ. Det er altid svært i starten, men viljen til forandring er der bestemt.

  Lolle & Nielsens fokus har været på forbedring af arbejdsmiljø med en dialog med alle typer af håndværkere, og indtil for 2-3 år siden var miljøhensyn en bisætning i udviklingsarbejde, men her tog man en strategisk beslutning om, at der skal være et miljømål med alt fra nu af.

   

  Læs også: Løs de fastgroede problemer i byggebranchen

   

  Mobil sliberobot til gavn for nedrivningsfirmaer

  Lolle & Nielsen udvikler lige nu på en mobil sliberobot, som skal hjælpe med at slibe giftig maling af på en hensigtsmæssig måde. Her samarbejder man med den nordjyske virksomhed, Hycon, som laver hydraulisk håndværktøj, og netop nu afprøver man en beta-prototype.

  - Når man som nedriver skal fjerne giftig maling, eksempelvis på facaden af en bygning, så sker det lige nu via sandblæsning eller manuelt, og det er et arbejde fyldt med støv, støj og bæring – det er er simpelthen et forfærdeligt arbejdsmiljø, siger Steffen Nielsen og fortæller, at man har testet en alfa-prototype sammen med alle de store nedrivningsfirmaer:

  - Mange virksomheder i bygge- og anlægsbranchen er på forkant med udviklingen, og vi har talt med mange nedrivere, som undrer sig over, at sandblæsning ikke er forbudt. Her anvender man et jomfrueligt materiale, dvs. sand, som man kontaminerer fuldstændigt, og det er der faktisk mange i nedrivningsbranchen, som ikke kan forstå, at det er lovligt.

   

  Generelt arbejder man i Lolle & Nielsen med at sætte sig ind i et bestemt problem via grundig research og dialog, hvorefter man designer et koncept og laver en mockup. Herefter testes konceptet af i forhold til forskellige dele af arbejdsprocessen, og de erfaringer fører til den første alfa-prototype.

  - Nu med den mobile sliberobot har vi fået meget brugbar feedback fra nedrivningsvirksomhederne, eksempelvis at den skal have ens større skive og køre hurtigere, samt at den også skal kunne bruges på lofter. Den viden tager vi med os i værkstedet, hvor vi kommer til at have beta-prototypen klar til sommer, siger Steffen Nielsen og fortæller, at man har fået bevillinger fra Realdania til at gøre den fjernbetjent, ligesom Miljøstyrelsen har støttet i forhold til at den fuldautomatisk, hvilket har affødt spørgsmålet for Hycon, om man skal starte med at lancere en manuel version, for senere at kunne tilbyde den fuldautomatiske version af robotten.

   

  Løsninger og udstyr til håndværkere

  Lolle & Nielsen har gennem en årrække haft et velfungerende samarbejde med Nordic Tech Tools, hvilket har ført til nye produkter såsom UPCLIMBER vinduesløfter og JeeBee multitrækvogn, der letter arbejdsmiljøet på byggepladsen.

  - Vi har med Nordic Tech Tools virkelig fået hul igennem, og her har Bam-Bus også været med til at udbrede kendskabet. UPCLIMBER er kommet med i Starks udlejningssortiment, og det er vi virkelig glade for, da folk hermed har mulighed for at prøve nye hjælpemidler af uden at skulle investere.

  Lolle & Nielsen har været med til at udvikle Slope-System med ASP-Produktudvikling til montering af tagpap på skrå tage til tagdækkere, og det er et mere kompliceret produkt, hvilket betyder, at håndværksvirksomhederne ikke på samme måde har kastet sig over det i hobetal, men for Steffen Nielsen er det vigtigt at se på væksten over tid:

  - Her har vi fundet sammen med den helt rigtige producent, som kan se mulighederne på den lange bane, og det betyder, at man i ASP-Produktudvikling lige nu er tilfreds med at sælge et mindre antal af Slope-System om måneden, så længe man hele tiden kan se en stigning. Så skal det nok stille og roligt blive mere kendt.

  Stilladsoverdækning udefra
  Conhoist
   
   

   

  Kransystem giver færre løft

  En løsning, som Steffen Nielsen har meget store forhåbninger til er kransystemet Conhoist, som kan monteres på undersiden af totaloverdækninger, hvilket specielt på de større renoveringsprojekter giver en kæmpemæssig fordel, når gipsplader, spær eller teglsten skal løftes på plads inde eller ude af bygningen. Conhoist kan løfte op til 800 kilo, og ifølge Steffen Nielsen er det begyndt at rygtes i stilladsbranchen:

  - Kransystemet har været i brug på et renoveringsprojekt i Vanløse af Byens Tag og Facade, og det har været en enorm succes. Og modtagelsen fra stilladsbranchen har i det hele taget været overordentlig positiv – folk er bestemt interesseret i den type grej. For os er det vigtigt, at det bliver mere fordelagtigt at renovere fremfor at bygge nyt, og her kan vi bidrage til den dagsorden samtidig med at arbejdsmiljøet forbedres.

     Anbefalede artikler