Bliv god til at bruge data til optimering af byggepladsen
ConTech Lab har udgivet ”Entreprenørens guide til dataindsamling og ressourceoptimering på byggepladsen”. En praktisk vejledning i, hvordan data kan hjælpe til at leve op til skærpede krav til byggeriet og opnå besparelser.
I den nye "Entreprenørens guide til dataindsamling og ressourceoptimering på byggepladsen" fra ConTech Lab tager entreprenørvirksomheder igennem, hvordan man kan bruge teknologier og valg af metoder til måling og dokumentation af ressourceforbruget på sin byggeplads. For at blive god til at forstå sine data og se, hvor man kan spare væsentligt på ressourceforbruget.
– Vi ser, at entreprenørerne anerkender vigtigheden af dataindsamling og analyse, men i praksis indsamles data kun for at kunne dokumentere, fortæller Mayes Ali, der er teknologichef i ConTech Lab og tilføjer:
– Når vi sikrer branchen lettere adgang til data på det reelle ressourceforbrug på byggepladsen, er det vores formodning, at entreprenørerne vil få lettere ved at udnytte potentialerne for både økonomiske og miljømæssige besparelser ved løbende at overvåge sit ressourceforbrug.
For mange entreprenører er dokumentation af brug af ressourcer tidskrævende og ikke alle føler sig sikre på, at det kan betale sig. Her ønsker ConTech Lab med den nye guide at give mere viden om, hvad entreprenøren kan bruge sine data til.
Udgivelsen kommer i rette tid
ConTech Labs lancering af guiden sker i forlængelse af en ny undersøgelse fra BUILD, der er Aalborg Universitets Institut for Byggeri, By og Miljø. Undersøgelsen peger på, at data om byggepladsens ressourceforbrug – for eksempel el, vand og brændstof – oftest kun bliver brugt til dokumentation i stedet for til at udvikle en reel optimering. Virksomheder laver ikke aktivt analyser af byggepladsens energiforbrug og hvordan man på den baggrund kan optiemre. Og når entreprenøren ikke får brugt sine data betyder det, går han eller hun glip af vigtige besparelser.
Teknologichef Mayes Ali, ConTech Lab
I "Entreprenørens guide til dataindsamling og ressourceoptimering på byggepladsen" bliver man præsenteret for konkrete eksempler og redskaber, der gør det nemmere at omsætte data til handlinger og planlægge en mere bæredygtig byggepraksis.
Guiden giver derfor tip til konkrete løsninger til, hvordan man kan udnytte teknologi på byggepladsen til at optimere sit energiforbrug. Eksempelvis opsætning af sensorer til realtidsmåling af energiforbruget eller bruge metoder til at overvåge vand- og varmeforbrug, både manuelt og via automatiserede systemer som API’er.
Man bliver præsenteret for konkrete eksempler og redskaber, der gør det nemmere at omsætte data til handlinger og planlægge en mere bæredygtig byggepraksis.
Den nye guide er særligt målrettet entreprenører, som arbejder med større byggeprojekter over 1.000 m².
Data kan fremtidssikre byggebranchen
Udgivelsen falder også sammen med skærpede krav er på vej i Bygningsreglementet 2025, der vil stille højere krav til dokumentation af CO2-udledning og ressourceforbrug på byggepladser.
Hvis virksomheden vænner sig til at tænke i datadrevne beslutninger, vil man lettere leve op til de kommende BR-krav og samtidig minimere unødvendigt ressourceforbrug og spild, hvilket i sidste ende giver økonomiske fordele.
Mayes Ali siger:
– Med denne guide vil vi styrke entreprenørerne til at handle på baggrund af data i realtid. Teknologien og de rette værktøjer er tilgængelige, og potentialet for besparelser er enormt, hvis branchen bliver bedre til at bruge den data, der allerede bliver indsamlet.
Del af pionerprojekt
”Entreprenørens guide til dataindsamling og ressourceoptimering på byggepladsen” er en del af pionerprojektet ”Minimering af ressourceforbrug på byggepladsen”. Projektet er et samarbejde under ConTech Lab, hvor man sammen med entreprenører, vidensinstitutioner og teknologileverandører udvikler fælles metoder til at samle data ind og en platform med viden om ressourceoptimering, så det er nemmere at gå til.Pionerprojektet er planlagt til at være afsluttet i december 2025 og har modtaget støtte fra Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).