Bliver byggepladsen i fremtiden styret af kunstig intelligens?
Kunstig intelligens banker data igennem i enorme mængder, og robotterne bliver mere adrætte og begavede. Det vil ændre og forbedre fremtidens byggepladser ifølge IT-guru Preben Mejer, som mener, at håndværkeren skal se AI som en gevinst.
Robotter, sensorer og droner er efterhånden ikke nyt i byggeriet. Ikke at vi ser droner bygge og en smart R2D2 robot styrer byggepladsen, men er det mon fremtidens scenario, kan man overveje. Det seneste år er kunstig intelligens, AI, i hvert fald brudt igennem inden for mange brancher. Hvad kan AI i byggebranchen, spurgte Bygge- & Anlægsavisen IT-guruen Preben Mejer om.
Preben Mejer
Preben Mejer har han haft fingeren på teknologiens pulsslag, siden han som den første i Danmark importerede pc’en, og siden startede TDC Internet og Innovation Lab. Og han er ikke bekymret på håndværkernes vegne:
– Som håndværker skal man se kunstig intelligens som en gevinst. Men var jeg rådgiver, ville jeg nok tænke lidt over, hvad min rolle skal være i fremtiden.
Og hvis jeg havde et firma i denne her sektor, ville jeg også være glad, fordi kunstig intelligens giver mig mulighed for at bygge bedre, mere effektivt og mere grønt.
Jeg ville synes, at det er spændende at lege med, hvad det kan. Hvis man vil se mere ind i, hvad det kan for ens virksomhed, ville jeg opsøge nogle fællesskaber, hvor man kan blive klogere på kunstig intelligens, som ConTech Lab eller AI Danmark.
Rutiner, ekspert og tungt arbejde
På hvad kunstig intelligens er god til inden for byggeri, peger Preben Mejer på tre felter:
Rutiner og struktur
– Først og fremmest kan kunstig intelligens overtage alt det kedelige arbejde og arbejde, som kan automatiseres. Det kan også automatisere overvågning og monitorering af ting.
Ekspert med øje på tingene
– Kunstig intelligens egner sig til at give dig sparring på processer. Det kan understøtte en byggeproces og holde øje med afvigelser.
Stærke og fornuftige maskiner
Til tunge løfteopgaver eller transport ser man allerede robotterne i byggeriet, men flere maskiner vil blive automatiseret, mener Preben Mejer:
– De robotter, man har nu, har måske ikke været alt for kloge. I fremtiden vil man se mere begavede robotter, og de kan også blive mere adrætte. De vil i fremtiden kunne agere mere fornuftige og tage hurtigere ved lære.
Hvor kommer AI til at tage flere opgaver?
Inden for byggeri vil der ifølge IT-eksperten altid være brug for håndværkere og det gode håndværk. Men nybyggeri vil nok gå endnu mere i retning af automatisering:
– Præfabrikeret og modulært byggeri passer perfekt til robotter. Derimod er de ikke egnede til ombygning og renovering, da det kan være svært tilgængeligt og kræver, at man har håndværksmæssigt forstand på, hvad man står overfor.
Højere effektivitet og sikkerhed
Der, hvor kunstig intelligens vil rykke mere ind på byggepladsen er på planlægning af et byggeflowet.
– Eksempelvis har det store amerikanske byggefirma Suffolk hældt ti års planlægningsdata ned i kunstig intelligens. De har estimeret, at det giver 14-20 % øget produktivitet i deres byggeri at bruge kunstig intelligens. For når de bygger, har de alle de gamle byggedata som et ekstra lag til at sammenligne med, og det har forbedret flowet, siger Preben Mejer. Han peger også på entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen, som arbejder med lokationsbaseret planlægning ved hjælp af kunstig intelligens:
– Enemærke & Petersen skriver, at de er 20 % mere effektive takket være den her type planlægning. Det betyder, at man hele tiden opdager og kan justere små afvigelser. På planlægning er der sindssygt meget at komme efter. Jeg læste i en af DI Byggeri’s artikler, at der bruges 10,5 milliard kroner om året på at udbedre fejl og misforståelser i byggeri. Det er jo sindssygt mange penge.
AI er altid vågen
På tværs af både nybyggeri og renovering er sikkerhed vigtigt, og her kan kunstig intelligens via video eller sensorer også hjælpe med at undgå arbejdsulykker, fordi kunstig intelligens bliver ikke træt og kan derfor hele tiden være opmærksom, og det er det bare bedre til, end vi er som mennesker, fremhæver Preben Mejer:
– Jeg læste et sted, at der dør 60.000 mennesker om året verden over på byggepladser Heldigvis ikke så mange i Danmark. Men det er jo vanvittig mange mennesker. Top tre årsager er vist nok strøm, faldulykker eller man bliver ramt af et eller andet.
Både ved hjælp af sensorer på byggepladsen eller video, som der er koblet kunstig intelligens på, kan man opfange, når noget ikke foregår, som det skal. Er stilladset for eksempel sat forkert op, så reagerer systemet på det.
– Når jeg for eksempel kører ude på landevejen i min bil, sætter jeg automatisk fartkontrol på, og den er ti gange mere opmærksom, end jeg er. Vi er jo kun mennesker. Der kan jo glippe et eller andet - også på en byggeplads. Kunstig intelligens kan gribe ind og sige: Hov, der er lige noget, du skal kigge efter. Det er beslutningsstøtte og giver en betydelig større sandsynlighed for, at man fanger afvigelser.
Bliver værktøj og maskiner mere begavede?
Ja, siger Preben Mejer, og de er allerede godt på vej:
– Vi snakker om, at 80 milliarder enheder vil være på nettet omkring 2030, og det er alt fra min bil til min badevægt til min elektriske skruetrækker. Intelligensen ligger jo ikke ude i den enkelte dims, men ligger på nettet. Det vil sige, at når dimsen er på nettet, kan den agere intelligent.
Eksempelvis var IT-guruen inde i et projekt for nogle år siden, hvor man lavede en motorsav som kunne mærke, når den savede i en arm i stedet for træ.
– Alt det her med at putte intelligens ned i værktøjet, så det øger sikkerheden, det tror jeg, vi vil se mere af. Jeg er selv med i noget om udvikling af svejserobotter, hvor man kigger på, om de bliver brugt rigtigt, og om svejsningen er i den rigtige kvalitet. På den måde kan kunstig intelligens øge sikkerhed og kvaliteten, og robotterne bliver i det hele taget nogle ret fede stykker legetøj.
Digitale tvillinger
Ser man ud ind i krystalkuglen for fremtidens byggeri, vil digitale tvillinger på bygninger kunne gøre en kæmpe forskel effektivitetsmæssigt, forestiller Preben Mejer sig.
– I mange brancher taler man om at arbejde med ’predictive maintenance’. Fordi ofte bliver man overrasket, når skidtet går i stykker, eller omvendt reparerer man det hele tiden. Her vil man kunne spare op til 30 % på vedligehold, skriver ConTech Lab, og samtidig kan man skrue ned for risikoen for nedbrud, fordi man fanger tingene under opsejling. I fremtiden får vi mennesker sikkert også en digital tvilling i vores patientjournal og det bliver lidt det samme for bygninger, runder IT-guruen af.