<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
we-build-denmark-robotter

Flere robotter i byggeriet – men ikke på byggepladsen

 • Byggeriets udvikling
 • IT og ny teknologi
 • 2023-01-18
 • | Af Tim Panduro
 • Et nyt indsatsområde hos We Build Denmark skal være med til at afklare, om robotteknologi kan give fordele allerede i præfabrikationsfasen.

  Snakken om robotter og andre højteknologiske løsninger i byggebranchen har kørt i mange år. Men selv om en del processer er blevet digitale, har de helt store teknologiske revolutioner ude på byggepladserne ladet vente på sig.

  Kristian-Bork-we-build-robotter-byggeriKristian Bork fra We Build Denmark


  Et nyt projekt fra den landsdækkende bygge- og anlægsklynge We Build Denmark skal være med til at afklare, om blikket overhovedet skal rettes mod byggepladserne, når det handler om de nye teknologier.

  -  Byggepladser er meget komplekse, og det giver flere udfordringer. Robotteknologi kræver processer, der kan gentages fra gang til gang, og det er langtfra altid muligt på skiftende byggepladser. Samtidig er værdikæden meget lang og kompliceret på en byggeplads. Der er tit mange virksomheder involveret, og derfor kan der være udfordringer i at få fordelt den værditilførsel, som en robot kan tilføre, siger innovation manager Kristian Bork fra We Build Denmark

  Sammen med sine kollegaer og interessenter i byggeriet har han i stedet kigget et led bagud i produktionskæden. Blikket er blevet rettet mod modulbyggeri og andre præfabrikerede løsninger, der foregår på produktionsvirksomheder.   

  Kvalitetskontrol

  I første omgang er fokus på kvalitetskontrol ved hjælp af for eksempel kunstig intelligens, robotter eller droner. We Build Denmark og Teknologisk Institut samarbejder om projektet, der skal klarlægge, om det er muligt at udføre en hundrede procents kontrol under produktionen frem for ved stikprøvekontrol på præfabrikerede elementer. Håbet er et proof of concept, der kan overføres til præfabrikationsbranchen generelt.

   

  -  Placering af ansvar er en stor udfordring i byggeriet, når der opstår problemer. Men hvis en producent af for eksempel et vægelement kan dokumentere, at et dampspærre er tæt, kan producenten udelukkes. Samtidig får man fjernet noget af den tid, man bruger på kontrol og dokumentation på byggepladserne, siger Kristian Bork.

   

  -  Hverken bygherrer, entreprenører eller leverandører har fordele af, at der opstår tvister, der ikke tilfører værdi, men udelukkende udgifter. Så det er bedre at sikre, at materialerne er gennemkontrollerede, inden de kommer ud på pladsen.

   

  Behov for håndværkernes viden

  De fleste masseproduktionsvirksomheder i andre brancher end byggebranchen har benyttet sig af højteknologiske løsninger i årtier. Der er flere årsager til, at det ikke i særlig høj grad er tilfældet hos de, der leverer moduler til byggeriet, mener Kristian Bork.

   

  -  Der er en opfattelse af, at alt, der laves i byggeriet, er unikt. Derfor ser mange af branchens produktionsvirksomehder sig som byggevirksomheder. Men mange processer kan optimeres gennem teknologiske løsninger. Det handler ikke om at fuldautomatisere produktionen, men om små skridt i den rigtige retning. Det er hårdt arbejde at implementere ny teknologi, men der kan være store fordele i at få lagt automatiseret simple processer og optimeret kvalitetskontrollen. Det handler om at komme med på toget, men det betyder ikke, at det nødvendigvis skal være et lyntog, siger Kristian Bork, der understreger, at nye teknologier og fler præfabrikerede materialer ikke er en trussel mod folk på byggepladserne.

   

  -  Der vil altid være behov for faglærte håndværkere. Men teknologien kan hjælpe med at fjerne noget af det nedslidende og tidskrævende arbejde, så håndværkernes kræfter kan bruges på den del, der kræver erfaring, refleksion og indsigt, siger Kristian Bork.


  Byggebranchen samles i netværk for præfabrikation

  We Build Denmarks driver en netværksgruppe for præfabrikation i byggeriet.

  Her samles bygherrer, rådgivere, entreprenører, elementproducenter, materialeleverandører og teknologivirksomheder for at vidensdele på tværs af klassiske siloer og øge brugen af ny teknologi inden for præfabrikation.   

  Anbefalede artikler