<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
article_image

Løs de fastgroede problemer i byggebranchen

 • BYGGEPLADSEN
 • Entreprenørmaskiner og Materiel
 • Arbejdsmiljø
 • 2021-04-19
 • Tekst af Rune H Jensen

  Kan man gøre det her smartere eller på en anden måde? Lolle & Nielsen Inventions insisterer på at skabe opfindelser helt fra bunden til byggebranchen. Det er et opgør med vanetænkning og et udtryk for modet til at gentænke, udvikle og designe nyt for at lette hverdagens arbejde på landets byggepladser. Også selv om investeringsviljen stadig halter bagefter.

  Det er ingen hemmelighed, at det kan være et opslidende fysisk arbejde at være håndværker på en byggeplads. Men der kan være hjælp på vej via nyopfundne produkter, der f.eks. kan reducere mængden af uhensigtsmæssigt tunge løft, træk og vrid, hvis viljen til at investere langsigtet ellers er til stede:

   

  -Vi vil gerne være dem, der løser de fastgroede problemer. Ofte er det meget vanskeligt at få arbejdsgiverorganisationer osv. til at investere i nyudvikling af maskiner og teknologi, men vi kombinerer tålmodighed og langsigtet tænkning, samtidig med at vi har haft held med at rejse fondsmidler, siger Steffen Nielsen, medstifter og designingeniør hos Lolle & Nielsen Inventions.

   

  Presse CH1  En opfindertilgang til byggebranchen

  Over de senere år har virksomheden haft stor succes med den patenterede Smart//Mover. En batteridrevet og ergonomisk ”hånd-truck”, som i dag har fået vid udbredelse på byggepladserne, som nu er blevet solgt til Baron og som først og fremmest kan give de udførende i byggeriet et mere sikkert, sundere og effektivt arbejdsredskab.

   

  -Vi har nu eksisteret som firma i 10 år, og siden studietiden har Andreas (Lolle, medstifter af Lolle & Nielsen Inventions, red.) og jeg fokuseret på at udvikle fysiske, mekaniske produkter, der kan gøre en forskel i byggebranchen. Vi har en opfindertilgang, hvor vi stiller spørgsmål, snakker med folk, researcher og finder ud af, hvad der er op og ned. Måske kan et tilsyneladende uløseligt problem faktisk godt løses. Vi tager os ikke af produktion og salg. Vi insisterer på at lave helt nye opfindelser, hvor vi udvikler og designer fra bunden, tænker i processer og ser på, hvordan man kan skabe en industriel serieproduktion.

   

  Få kranen koblet på internettet

  Det er en opfindertilgang, der har banet vej for helt nye og tilsyneladende enkle løsninger. Et andet nyligt eksempel fra Lolle & Nielsen Inventions, som virksomheden har store forventninger til, er således den såkaldte Conhoist:

   

  -Det er en batteridrevet og fjernbetjent kran uden wirer, der kan flytte alle belastninger på op til 800 kg i alle tre dimensioner på ethvert stillads til f.eks. renovering af etage- eller parcelhusbyggerier. Og så er det første gang, at man tager IOT (Internet of Things, red.) med ind over, så man kan styre og overvåge arbejdsprocessen fra start til slut. Conhoist kan således tilgås via internettet, den er patenteret og kommer på markedet i slut-2021, fortæller Steffen Nielsen.

   

   

  Presse UC2  Innovativ vinduesmontering og stenklipning

  Et andet eksempel er den nylancerede Upclimber, en kompakt letvægtshejs til bl.a. vinduesmontering. Upclimber har blot en krog for enden af linen til montering, og alle de centrale funktioner aktiveres fra håndtaget. Endelig kan Lolle & Nielsen Inventions’ SmartCutter fremhæves. En ligetil og elektrisk stenklipper, der frem for belastende manuelt arbejde stort set kun kræver et tryk på en knap for at afkorte murstenen og som både giver høj snitkvalitet og øget effektivitet.

   

  Udfordringer – og lydhørhed

  Ifølge Lolle & Nielsen Inventions er der med andre ord masser af potentiale i gen- og nytænkning af udstyr, maskiner og teknologi til byggebranchen, selv om der selvfølgelig fortsat er udfordringer:

   

  -På investeringssiden halter det stadig meget bagefter. Det er stadig vanskeligt at få penge op af lommerne på organisationer og virksomheder. Men på producentsiden ser man nødvendigheden af nyudvikling. Efter den forlængede pensionsalder og tidens større medarbejderhensyn er der her generelt langt mere lydhørhed og opmærksomhed på behovet for nytænkning og nyudvikling, slutter Steffen Nielsen. 

   

   

  Anbefalede artikler