Danske EPD'er bliver tilgængelige for flere
Et nyt projekt fra EPD Danmark og Brancheforeningen Danske Byggecentre skal optimere arbejdet med EPD'er, så de bliver mere tilgængelige og maskinlæsbare.
Andrea Agerbo Hermansen fra EPD Danmark
Der er behov for en omfattende digitalisering af EPD'er, og EPD Danmark og Brancheforeningen Danske Byggecentre er derfor gået sammen om at optimere brugen af digitale miljøvaredeklarationer (EPD'er) i byggebranchen. Projektet er støttet af Grundejernes Investeringsfond.
- Med udbredelsen af EPD'er bliver det stadigt mere komplekst at håndtere de store mængder miljødata og informationer, som EPD'erne indeholder. Samtidig betyder øget fokus på bæredygtighed og skærpede klimakrav, at EPD’er efterspørges af en bredere målgruppe. Det her projekt skal bringe miljødata ud til slutbrugerne, der hvor de er. Men det skal gøres klogt.
Det siger Andrea Agerbo Hermansen fra EPD Danmark. Hun forklarer, at byggebranchen som helhed bevæger sig hen imod at anvende det globalt anerkendte og open source-baserede ILCD+EPD-format, og derfor skal EPD'erne tilpasses dette format.
Reduceret kompleksitet for brugerne
I projektet skal der blandt andet udvikles konverteringssoftware, sådan at alle EPD’er simultant oprettes i det konventionelle filformat (PDF) og det digitale filformat. På et lidt mere teknisk plan skal der også etableres en såkaldt EPD Danmark "node", så de danske EPD’er harmonerer med de internationale databaser.
EPD’er bruges i dag af byggemarkederne og deres kunder. Hos Brancheforeningen Danske Byggecentre ser man digitaliseringen som et vigtigt skridt imod en mere effektiv byggebranche:
- Når EPD'er bliver elektroniske og let kan integreres med andre softwareløsninger, reducerer vi både kompleksiteten og tidsforbruget for brugerne. Det giver branchen bedre forudsætninger for at arbejde målrettet med bæredygtighed og dokumentation, siger Palle Thomsen, direktør i Danske Byggecentre.
Integration af EPD'er i Bygdok.dk, som er bredt anvendt i den danske byggebranche, er en del af projektet.
Palle Thomsen, direktør i Danske Byggecentre.
EPD'er er blevet allemandseje, men få ved hvordan de skal bruges
Et af hovedpunkterne i projektet vil være at udarbejde vejledninger og guides til brugergrupper, som ikke har erfaring eller kompetencer i LCA. Det skal bidrage til korrekt brug af digitale EPD'er.
- Digitaliseringen af EPD-data gør dem også tilgængelige for folk, som ikke nødvendigvis er uddannet i LCA (life cycle assessment, red.) og som i værste fald kan komme til at drage fejlslutninger på baggrund af EPD'erne. Der mangler i høj grad viden om, hvad man må og ikke må, når man laver beregninger med EPD'er, og hvordan man sikrer sig, at sammenligninger af produkter bliver gjort på et korrekt grundlag, siger Andrea Agerbo Hermansen, og forklarer at de digitale filer kan være opbygget anderledes end PDF-udgaven af EPD'en, og at det derfor er vigtigt at uddanne brugere og programmører i opbygningen af ILCD+EPD-formatet.
Læs flere artikler om Målbar bæredygtighed på vores temaside