<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Suzuki Jimny Van_2

Suzuki Jimny Van

Charmerende Suzuki Jimny – dejlig uduelig

 • Byggepladsen
 • Varevogne og Transport
 • Test af værktøj, varevogne og udstyr
 • 2022-02-02

  Bygge- & Anlægsavisens varebils-journalist har testet den unikke Suzuki Jimny, som han kalder en bil med karakter og charme. Valget mellem kedelig og fornuftig minibil eller gammeldags ægte firehjulstrækker med charme og selvtillid er ikke altid svært.

  Privat har jeg en Citroën 2cv6 fra 1986, som jeg kører i om sommeren. Den er langsom, besværlig at stige ind og ud af, bøvlet at køre, låsene driller og bagklappen tager til tider 5 minutter at få lukket, fordi, der er et eller andet med beslaget. Men, for f*****, hvor jeg nyder at klappe taget ned og køre på havnen i solskin på en sommerdag. Suzuki Jimny vækker de samme følelser og får smilet frem.  Suzuki Jimny Van_4
  Suzuki Jimny Van_5
  Suzuki Jimny Van_6
   
   

  For pokker, hvor ser den Jimny fed ud og hvor er den sjov at køre. Den tiltrækker smil og stor opmærksomhed alle steder, men kommer frem. Børnene peger og smiler og mænd og kvinder drejer hovedet, for at se, hvad det nu er for en, der kommer der.

   

   

  I 2019 gen-introducerede Suzuki deres lille adrætte 4-hjulstrækker Jimny, der i en årrække havde været fraværende i modelprogrammet. Men midt i 2020 måtte Suzuki så stoppe for salget igen på grund af nye og skrappe udledningsregler i EU.

   

  Men de snedige japanerne har fundet en omvej. Hvis bilen er indregistreret som varebil, så kan reglerne omgås. Derfor er gule plader den eneste måde at komme til at køre Jimny på. Og det er en god nyhed.

   

  Ægte minimalistisk

  Suzuki Jimny er en unik bil, der med sit firkantede karrosseri, sit markante udseende, sin ringe størrelse og sit alligevel maskuline udtryk giver den minimalistiske firehjulstrækker mere pondus, end størrelsen berettiger.

   

  Den er også (lidt som 2cv’en) håbløst gammeldags. Så er det sagt. ligner noget et barn ville tegne, hvis man bad om et billede af en firehjulstrækker. I kabinen bliver man mødt af et design, der signalerer ”rough”. Det er lidt ’plastikagtigt’, men det ser ud til at kunne holde til lidt af hvert. Det er vigtigt, for dem, der gerne vil bruge bilen til andet end storby-kørsel. Og det vil man jo, hvis man køber en Jimny.

   

   

  Instrumenteringen er lidt bedaget. Traditionelle ure viser hastighed mv. Der er ikke så meget digitalt. Der er en touchskærm – den er kendt fra resten af Suzukis modelprogram og den er ikke helt på højde med det mn møder i moderne biler. Der er nødbremse, vognbaneassistent og indbygget skiltegenkendelse som standard.

   

  Man sidder fint nok, men pladsen er lidt trang og kabinen smal. To hærde brede voksne mænd vil nok skulle slås lidt om, hvem der skal tage selen på først. Det er et vilkår, for Jimny er en lille bil.  Suzuki Jimny Van_7
  Suzuki Jimny Van_instrumentbord
  Suzuki Jimny Van_varerum_2
   
   

   

  Ikke mange varer i varebilen

  Motoren har 102 heste. Det er fint i det daglige og der er ingen problemer med kræfterne, for Jimny vejer heller ikke noget særligt, kun 1.165 kg. giver man gas uden læs i rundkørslen, så kan den godt slå med bagenden og det er med til at gøre oplevelsen god. Jimny er en bil, der trækker smil. Også bag rattet.

   

  Mellem sæderne er en ekstra gearvælger. Her kan du slå 4-hjulstrækket til og vælge enten høj udveksling, hvis du skal køre i terræn. At man kan vælge mellem høj og lav udveksling, er de, som gør Jimny til en ægte 4x4. Der er også en ’hill descent’-funktion, der hjælper med at holde en fornuftig (lav) hastighed, når det går ned af bakker.

   

  Varerummet er ikke stort. I personbilsudgaven var det sølle 83 liter nu får du 860 liter og det giver plads til lidt kasser, værktøj, reb og den slags. Eller … en hund og jagtudstyret. Og varerummet er beklædt i solidt materiale, der tåler vand og snavs.

   

  Jimny er simpelthen en (lille) arbejdshest.  Den kan ikke trække gravemaskinen, men trods alt er maks. påhængsvægt 1.300 kg m/bremser. Det er helt i orden, størrelsen tage i betragtning. Uden bremser er det sølle 350 kg.

   

   

  At Jimny er et moderne ’fortidslevn’ ser man bl.a. ved, at der er en fem-trins gearkasse med en gearstang så lang som et kosteskaft. Det er bare ikke spor irriterende. Det er fedt. Det er let at finde gearene – også når man skrumpler ud over en mark og det samme gælder styretøjet, der hverken er stramt eller meget direkte. Det er derimod lidt blødt og tilgivende. Det betyder, at der ikke skal korrigeres hver gang man hopper lidt over et hul eller bliver skubbet rundt, når man kører ind over en byggeplads eller skal ud på marken med hunden.

   

  På almindelige danske asfaltveje er køreoplevelsen ikke noget at råbe ’Hurra’ for. Jimny er kvik nok uden læs, men også lidt blød om hjørnerne. Det betyder bare ikke noget i en bil af denne type, for den er bygget til at kunne noget andet. Tag det roligt og adstadigt, læg armen i karmen og nyd turen. Så giver Jimny ægte køreglæde.

   

  Lyder det om jeg ikke synes, at Suzuki Jimny er fed? Hvis det gør, så er det en fejl. For i min uge med den klejne Suzuki Jimny havde jeg det simpelthen forrygende. Jeg smilede hver gang jeg låste dørene op og nød turene i den sjove, upraktiske og lidt gammeldags bil. Det er en ”mig og hunden-bil”. Hunden kunne også li’ den.

   

  Den klarer sig glimrende som offroader og er opbygget med en fast chassisramme, hvor karrosseriet er ’boltet’ på. Affjedringen er to stive aksler, der er ophængt med skruefjedre. Igen – ret gammeldags. Ligesom Land Rover eller en gammel Geländewagen. Solid mekanik, men det er noget, der virker og det gør det let, at reparere Jimny’erne i fremtiden, når skovarbejde og terrænkørsel har slidt lidt på det hele.

   

  Jimny på gule plader koster kun 30.000 mindre, end den gjorde med bagsæder. Og du bliver straffet i misundelsesafgift, hvis du skal køre privat. Du får til gengæld en bil med karakter og charme. Så du må vælge mellem kedelig minibil og fornuft eller gammeldags ægte firehjulstrækker med charme og selvtillid. Jeg er solgt til den sidste løsning.  Suzuki Jimny Van ”Active”

  Pris fra:  169.390 kr. (ex moms) 199.230 kr. (inkl. moms)

  Motor: 4-cylindret benzinmotor

  1.462 ccm.

  Ydelse: 102 hk / 130 Nm

  0-100 km/t: 12 sek.

  Tophastighed: 145 km/t

  Forbrug: 13 km/l

  Vægt: 1.165 kg

  Maks. påhængsvægt:  350 kg. u/bremser og 1.300 kg. m/bremser.

  Anbefalede artikler