Benedicte Møller Hansen har altid interesseret sig for boligindretning og kan godt lide kreative løsninger i små boliger, som hun løser for kunder i København.
Byggebranchen er anden kultur for kvinder
Benedicte Møller Hansen lod sig for tre år siden omskole fra akademiker i engelsk til bygningssnedker. I dag har hun mange kunder i sin egen lille virksomhed og har for nyligt stået for indretningen af den nye private vinklub i København, The Vault.
Selv om Danmark er kendt som et foregangsland for ligestilling, er det stadig et særsyn med kvindelige håndværkere. Endnu mere sjældent er det, når en akademisk uddannet kvinde vælger at gå håndværksvejen i en moden alder og som enlig mor til et mindre barn. Det gjorde den i dag 44-årige bygningssnedker Benedicte Møller Hansen, som netop har lavet indretningen på vinklubben The Vault.
Som bygningssnedker viser Benedicte Møller Hansen ofte kunder i små lejligheder i København, hvordan de kan få plads til børn og på sigt teenagere. Foto: Privat
Springet med en omskoling blev taget i forbindelse med en fyringsrunde i forsikringsbranchen, hvor hun brugte sin magistergrad i engelsk i de 10 år, hvor hun var ansat. Hun så det derfor som en chance for at slippe det sikre, da hun i slutningen af 30’erne stod over for et karriereskift.
- Det er er selvfølgelig specielt at blive omskolet til håndværker på Teknisk Skole – med hele baduljen – når man har læst engelsk på Københavns Universitet og med design og arkitektur som sidefag. Min historie og mine oplevelser kan næppe generaliseres, da jeg nok er lidt skæv på alle leder og kanter i forhold til mange andre, siger Benedicte Møller Hansen, der siden færdiggørelsen af bygningssnedkeruddannelsen for tre år siden åbnede eget firma.
I dag møder Benedicte Møller Hansen primært positive tilkendegivelser, når hun kommer ud som kvindelig håndværker. Men det er en helt anden verden, og hun indrømmer gerne, at hun ikke var vild med tonen i skurvogne og på byggepladser.
- Jeg var så træt af de store byggepladser, hvor jeg ikke følte mig hjemme. Det har på mange måder være lidt en antropologisk rejse, hvor jeg heldigvis også har mødt mange søde kolleger. Byggebranchen er anden kultur, hvor det nogle gange virker som om, at den, der kan brøle højest i skurvognen, dikterer omgangstonen, siger Benedicte Møller Hansen og fortsætter:
- De søde folk tier stille, mens de højtråbende ruller sig ud. Det har været det sværeste at tænke, om man selv passer ind? Jeg kommer fra en karriere med gode kolleger i forsikringsbranchen, så jeg har holdt mig lidt tilbage, selv om jeg har været vant til et broget studie- og arbejdsliv.
En ordentlig tone
Benedicte Møller Hansen har både studeret og arbejdet i udlandet i skiftende perioder, og hun kan bl.a. kan skrive henholdsvis Grækenland, Skotland og Barcelona på cv’et.
- Det var måske også derfor, at jeg faldt lidt skævt ind i faget. Jeg altid været eneste kvinde i et byggesjak og jeg kunne godt tænke mig at opleve, hvordan dynamikken var, hvis vi var to eller flere, siger Benedicte Møller Hansen og fortsætter:
- Fordommene er nok blevet lagt lidt på hylden i de seneste år, da behovet for arbejdskraft – og en generel større velvilje over for diversitet – efterhånden også har nået byggebranchen.
Det kunne nok være sundt for arbejdsmiljøet og bringe nogle nye vinkler på, hvordan opgaver og ledelse takles.
- Der mangler ordentlig kommunikation, større inddragelse af medarbejderne i f.eks. delmål og processer på opgaver, hvor en masse fejl måske kunne undgås og give større faglig stolthed.
Flere kvinder på vej
Bygningssnedkerfaget er traditionelt et mandefag, hvor de unge rekrutteres direkte fra folkeskolen. Men udviklingen er langsomt ved at ændre sig i form af flere kvinder.- Jeg tror, at man fremover vil komme til at se flere kvindelige bygningssnedkere, der ligesom jeg kommer med anden baggrund, da det er svært at få de unge piger til at vælge håndværksfag. På mit hold var der en del med akademisk baggrund, bl.a. nogle, som efter et år på arkitektskolen hellere ville noget praktisk, siger Benedicte Møller Hansen og fortsætter:
- Vi kvinder møder mange forstokkede mænd i branchen, men de fleste er heldigvis positivt stemte og siger ”fedt”, når de møder en kvindelig håndværker. Der er helt klart andre forventninger til, hvordan man bliver talt til – en anderledes omgangstone. Det oplevede jeg i form af en manglende forståelse for, at jeg som enlig mor var ophængt af forskellige ting i relation til min søn. Det virkede som om, at det eneste ”accepterede” problem tømmermænd! Om jeg kunne få mit liv til at hænge sammen, interesserede ikke min arbejdsgiver.
Benedicte Møller Hansen beskriver sig som altid værende handy, men at være håndværker var nok ikke fint nok dengang, hun skulle vælge uddannelse.
- Derfor valgte jeg universitet. I dag er det mere cool og nemmere at kunne træffe det valg, forklarer Benedicte Møller Hansen, hvis mor var selvstændig frisør og derfor inspirerede datteren til at være sin egen chef.
Den største opgave, som Benedicte Møller Hansen indtil videre har løst, er indretning og design af den nye privatvinklub, The Vault. Opgaven fik hun, da hun kender den ene af partnerne, Corneliu Tiulenev, som hun også hjalp med vejledning til indretning af hans lille vinbar.
- Ellers arbejder jeg med de finere opgaver med f.eks. pladsoptimering i de små lejligheder i København og kan godt lide ideen om, at hjemmet er en slags ”bo-maskine”, fortæller Benedicte Møller Hansen.
Læs også:
Nina Groes fra Foreningen Divérs: Der skal flere kvindelige forbilleder i bygge- og anlægsbranchen