<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
nyt

Tyveri og hærværk fra byggepladser kan forebygges gennem socialt ansvar

 • Byggepladsen
 • Sikring og Adgangskontrol
 • Virksomhedsnyt
 • 2021-02-03

  Byggepladser kan sikres med hegn, alarmer og vagter. Men en billigere og mere bæredygtig måde at gøre det på er ved at ansætte lokale beboere på byggesagen, mener Marianne Lyngberg Nilsson fra Cabi og Anders Sørensen fra Enemærke & Petersen A/S. I Tilst ved Aarhus blev var der en milliongevinst at spare på hærværk, da en gruppe unge fik job.

  Indlæg af Marianne Lyngberg Nilsson, Cabi, og Anders Sørensen, Enemærke & Petersen A/S

   

  Når entreprenørmaskinerne rykker ind i et udsat boligområde kan det ikke undgås at være til gene for beboerne. Det larmer og det sviner, og måske fører det også logistiske udfordringer med sig, hvis veje og stier skal graves op.

   

  Og som enhver entreprenører har oplevet, er en byggeplads desværre også et attraktivt mål for tyve og hærværksmænd. Det er en dyr fornøjelse, når maskiner eller værktøj er enten ødelagt eller forsvundet. Og det koster værdifuld tid, fordi byggeriet bliver forsinket af det.

   

  Hegn, alarmer, videoovervågning og vagtrunderinger er de løsninger mange tyer til, når byggepladsen skal sikres, men det er bekostelig affære og kun i nogen grad effektiv.

   

  En langt mere bæredygtig metode til at forhindre tyveri og hærværk er ved at forebygge det gennem socialt ansvar. En konkret måde at gøre det på, er ved at ansætte beboere fra lokalområdet på byggesagen. Det er der rigtig mange fordele ved. Især, når det kommer til renoveringsprojekter eller nybyggeri i udsatte boligområder. Ved at involvere beboerne i byggeprocessen bliver de gjort til aktive medspillere, og det skaber de bedste rammer for både beboere og håndværkere.

   

   

  Helt lavpraktisk kan lokale beboere fungere som tolk i kommunikationen mellem håndværkere og beboere. Det letter adgangen til boliger og sikrer, at tidsplanen ikke skrider. Der er desuden flere eksempler på, at lokale beboere, som er ansat på en byggesag bliver ambassadører og rollemodeller for byggeriet, og det kan lette konflikter. Tilbøjeligheden til at begå hærværk på en byggeplads daler, når det er der, hvor din far, din onkel eller gode ven arbejder.

   

  Enemærke & Petersen A/S har stået for tryghedsrenoveringen af det udsatte boligområde Bispehaven i Aarhus, og her har tæt beboerinddragelse sikret en smidig byggeproces med stor forståelse og opbakning fra lokalområdet. I udbuddet blev der desuden indarbejdet sociale klausuler, som anviser, hvordan de lokale beboere ansættes af entreprenørerne. Udsigten til job har resulteret i mindre hærværk og færre konflikter.

   

  I 2017 vandt Job First i Langkærparken i Tilst prisen for bedste boligsociale projekt, og resultaterne her er slående: 24 unge arbejdsløse fik fuldtidsjob på byggeriet, og et år efter var 80 procent af dem stadig i job. På bundlinjen trådte den sociale indsats også frem i tydelige tal: De årlige udgifter til hærværk faldt fra 1,2 millioner kr. til 180.000 kr.

   

   

  Og fordelene ved at ansætte lokale beboere er endnu flere: Det bidrager til, at flere mennesker kommer i job i byggeriet, og det kan være afgørende for, om et boligområder havner på ghettolisten eller ej. Derudover er det en kilde til arbejdskraft til virksomhederne, som kan være svær at finde.

   

  Det er en social indsats, som smitter positivt af på bygherrer og entreprenører, og det er en indsats, som er værd at fortælle om. Cabi og Enemærke & Petersen A/S har som mål at få have flere virksomheder i byggebranchen til at løfte deres sociale ansvar. Det skal være nemt at gå til, og derfor har vi i samarbejde med bl.a. Center for Boligsocial Udvikling med støtte fra Realdania udviklet en række guides til, som er gratis tilgængelige på Cabiweb.dk

  Anbefalede artikler