<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Opel Vivaro-e 2021_1920

Test af varebil: Elektrisk Opel med hurtiglader-trumf

 • Varevogne og Transport
 • Byggepladsen
 • Test af værktøj, varevogne og udstyr
 • 2021-03-31
 • | Af Thomas Schiermacher

  Er det ved at være tid til at skifte til elektrisk varebil? Hvis du er i markedet, er det værd at skele til Opel Vivaro-e, der kan lades på hurtiglader, og som kan hive en trailer.

  Hvis du hører til dem, der holder øje med markedet for el-varebiler, så har du sikkert også hørt om Opels Vivaro-e. Den ligner til forveksling sit u-elektriske ophav, der i øvrigt også ligner sine franske fætre Jumpy og Expert.

   

  Men skal ikke ligge Vivaro-e til last. Udefra er det nemlig en ganske pæn varebil. Det er svært at designe sådan en, så den vækker opsigt, og det skal den heller ikke. Den skal være praktisk,

  Og det er den. Hvis vi starter uden at skele til den elektriske dimension, så klarer Opel Vivaro-e sig godt. I den testede version var der skydedør i begge sider. (den i venstre er ekstraudstyr) og dobbeltdør bagi. Det giver glimrende adgang til lastrummet, der med Sortimo-bund (også ekstraudstyr) er udstyret med masser af surringsøjer. Standardbelysningen i lastrummet lader noget tilbage at ønske. Der er brug for en opgradering, hvis man som håndværker skal kunne finde værktøj og materialer. Ellers er alt som det skal være.

   

  Der går en lille lem fra lastrummet ind under passagersædet. Det er supersmart og det perfekte sted til – nu kan vi ikke undgå det længere – opbevaring af ladekabel og ”mormor-lader”.

  Med den lille lem flytter vi os ind i kabinen. For selv om den er nok så praktisk, så er rummet under sædet ikke supersmart lavet. Det fører bare ind under sædet. Der kunne godt have været en beklædning a la handskerum.

   

  Opel Vivaro-e 2021_1600

   

   

  Samme kabine som diesel

  Forskellen på diesel-Vivaro og el-udgaven i kabinen er næsten ikke til at få øje på. Omdrejningstælleren er byttet ud med en måler, der viser el-forbruget, men ellers er der ikke forskel. Automatgearet er en knap I midterkonsollen og ved siden af den knappen, hvor man vælger køreprogram.

   

  Skal du spare på strømmen, skal den stå I ‘eco’. Så skal du tænde for sædevarmen, for med ‘eco’ følger nedlukning af al komfort – også aircondition.

   

  De fleste vil nok vælge ’normal’-programmet og for dem, der gerne vil accelerere hurtigt og have kvik speederrespons (og som også er glade for at lade op ofte) kan man vælge ’power’.

   

  Man sidder ganske fint og der er et godt overblik over instrumenterne. Som altid, når jeg tester elbiler, bliver jeg besat af rækkevidden og forsøger at køre så el-økonomisk som muligt. Det er svært i en kassevogn, og selv om WLPT-rækkevidden for det meste ikke matches i virkeligheden, så kan det godt betale sig at holde sig på fartgrænsen på landevejen, i stedet for at køre 90 km/t. I sidste ende er det sparet ladetid – og måske en sparet fartbøde.

   

  I testbilen var der udstyr som fartpilot og touchskærm. Det hører til nu om dage og mobilen kan kobles til med Android Auto eller Apple Carplay. Skærmen er lidt lille efter moderne standarder, men her skal jeg minde mig selv (og dig) om, at Vivaro-e ikke er en langtursfamiliebil, men en varebil. Så det går nok, at det elektroniske legetøj ikke er banebrydende, men bare er noget, der virker.

   

  Førerpositionen er god. Jeg savner lidt gode aflæggerum. Der er aflæggeplads, men der oplagte sted til at smide mobilen og alt det andet man har i lommerne mangler. Men helt overordnet er kabinen behagelig og især på et punkt slår den elektriske Vivaro sine dieselkonkurrenter. Støjen.


  En elbil er dejlig tyst ift. til forbrændingsmotorer og det lidt ’grove’ udtryk som en varebil kan have forsvinder, når man kører elektrisk. Både fordi lydniveauet daler, men også på grund af den store forskel, der er på dieselmotorers gangkultur og de egenskaber el elmotor har, med sit omgående moment og lydløse accelerationer. Det har altså også en værdi, hvis man sidder i sin varebil, at man kan hvile ørerne. Så kan man (næsten) lydløst gøre brug af de 136 hk og de 250 nm, som elmotoren leverer.

   

  Opel Vivaro-e 2021 (5)_1600_2
  Opel Vivaro-e 2021 (8)_1600_3
   
   

  Opel Vivaro-e (og PSA-fætrene) deler en stor del af sin elektriske platform med den elektriske Corsa (og Peugeot 208) og det er ikke dårligt.

   

  For PSA-koncernen satser stort på elektrificerede biler og de har teknologien klar. Et af de store problemer med at køre elektrisk varebil er de tider, det tager at lade op. For kan batterierne ikke lades med en hurtiglader, så daler brugsværdien. Det er dog ikke tilfældet med Vivaro-e, der kan lades med 100 kw og det betyder, at du kan fylde ”tanke” på bare 45 minutter fra 0 strøm til fuld kapacitet. Det er værd at tage med.

   

  Opladning af batteriet fra 0-80% kan gøres på 32 minutter ved hjælp af en 100kW hurtigoplader, men Vivaro-e kan også lades på enkeltfase-oplader med 7.4kW, og har mulighed for 3-faset 11kW opladning. Opladningstiden kommer an på, hvilken størrelse batteri man vælger, for Opel tilbyder to forskellige størrelser.

   

  Det ene er på 75 kWh og har en rækkevidde på 330 km (WLTP1). Det andet er 50 kWh og en rækkevidde på 230 km (WLTP1). Du skal kun vælge den lille batteripakke, hvis du ikke har råd til den store. 230 km lyder af meget, men, hvis du tænder for varmen og trykker lidt på speederen, så er rækkevidden ikke 230 km/t., men meget mindre.

   

  Og derfor kan du lige så godt tage den store batteripakke fra start. Det bliver du glad for i den sidste ende.

   

   

  Varieret program

  Vivaro-e kan som fossildrevne Vivaro fås i tre længder på hhv. 4,6 m, 4,95 m og 5,3 m. Fordi batteriet er placeret under varerummet, er der stadig god plads i varerummet, der rummer på 5,1 m3, 5,8 m3 og 6,6 m3 alt efter modellen. Den maksimale lasteevne på 1.275 kg og det er tæt på at være det samme som udgaven med 2,0 liters diesel version, der kan laste 1.405 kg.

   

  Det er også muligt at få træk på op til 1.000 kg. Men det kommer nok til at koste på rækkevidden, hvis du skal slæbe rundt på 1 ton stabilgrus.

   

  Opel Vivaro-e er overordnet set en rigtig fin varebil. Den kører godt og er endda mere tyst og letkørt, end sine dieselkonkurrenter. Jeg er stadig usikker på, hvordan en blikkenslager, elektriker eller snedker ville få det til at virke i praksis. Hvis man kører 50 kilometer frem og tilbage med tungt læs og skal hente varer et par steder i løbet af dagen eller får brug for at spænde en trailer på, så er rækkevidden stadig ikke god nok. Altså, rækkevidden er fin, hvis man kan planlægge en rute og kan lade op i frokostpausen. Men med en uforudsigelige hverdag, der er det stadig en udfordring, at køre elbil, hvis man er i bygge- og anlægsbranchen. Med mindre du kan parkere ved hurtigladere.

   

  FAKTA:

  Opel Vivaro-e Enjoy

  Testbilen er en lang (L3) lav (H1) udgave med 75 kw batteripakke.

  Den koster kr. ekskl. moms 322.000 kr. ex. moms. Billigste Opel Vivaro-e fårs fra 269.990 kr. ex. moms.

  Vil man have en Clever-ladeboks installeret og et abonnement hos Clever med ubegrænset opladning koster det 6.000 kr. ex. moms, at få sat boxen op og derefter 599 kr. ex. moms pr. måned.

   

  Motor, mål og vægt:

  El-motor på 100 kw.

  Transmission: Automatisk gear

  Effekt: 136 hk

  Moment: 260 nm

  Topfart: 130 km/t (elektronisk begrænset)

  Rækkevidde: 317 km (wlpt-norm)

  Ladetider: 7,5 timer/11 kw

  45 minutter /100 kw

  Totalvægt 3.055 kg.

  Køreklar vægt: 2.220 kg.

  Lastevne: 1.002 kg.

  Maks. Vogntogsvægt: 4.055 kg

  Påhængsvægt: 1.000 kg. m/bremser - 750 kg. u/bremser

  Anbefalede artikler