<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">

RoboCluster: Robotterne er her allerede – også i byggeriet…

 • Byggeriets udvikling
 • IT og ny teknologi
 • 2019-08-13
 • I bygge- og anlægsbranchen har ønsket om forbedret arbejdsmiljø og øget produktivitet stået højt på dagsordenen i årevis. Men trods mange års arbejde med at forbedre arbejdsmiljøet i den danske byggebranche udgør hårdt fysisk arbejde stadig en stor del af arbejdet.

  Indlæg af Christina E. Wanscher, netværksleder, RoboCluster

   

  Det er ikke længere et spørgsmål om hvornår, robotterne gør deres indtog på byggepladserne og hjælper med arbejdet, men mere om i hvor stort et omfang. Byggebranchen kan være fremtidens største aftagere af nye robotteknologiske løsninger. Netop fordi vi i dag ser et stort fremskridt indenfor robotudviklingen, hvor robotter arbejder tæt sammen med mennesker.

   

  Præcis indenfor byggebranchen er dette spændende, da meget af arbejdet indenfor byggeriet ofte er uforudsigeligt, beskidt, og det skal helst gå hurtigt. Her kan robotterne, der arbejder sammen med – eller på menneskerne – være svaret.

   

   

  Hjælp til tunge løft og gentagende arbejde
  Vi har i dag robotter, der er programmeret til at tilskære emner, mobile robotter der borer huller i loftet og droner der inspicerer byggeprocessen. Men eftersom alt byggeri er unikt, vil der også være opgaver der skal løses her-og-nu og som hidtil har været for komplekst til at det kunne uddelegeres til en robot.

   

  Netop her er en dansk stemmestyret tilskæringsrobot på vej ud på markedet, som kan være med til at løse det problem. Den løser netop den udfordring, at vi mennesker kun har to arme. Til at løfte og få tilskåret en gipsplade, skal man bruge fire. Så når man nu skal bruge stemmestyring, så får man en hurtigere løsning. En opgave der normalt tager seks timer, kan nu klares på to.

   

  En anden udfordring som robotter er med til at løse, er de tunge løfteopgaver. Dette kan enten ske igennem en robot, der programmeres til at udføre arbejdet uden et menneske, eller man kan kombinere robottens kræfter med menneskets bevægelser. Løsningen er her en form for udvendigt skelet. Dette såkaldte exoskeleton kan hjælpe brugeren i at løfte tunge emner, og støtter armene mens tunge ting løftes og håndteres. Den menneskelige krop og bevægelse støttes, og manuelle arbejdsprocesser gøres derfor mere skånsomme for mennesket der udfører opgaven.

   

   

  Robotter skaber arbejdspladser og vækst
  Erfaringer fra industrien viser, at den nye teknologi ikke stjæler arbejdspladser, men derimod vil skabe flere. Og med robotter kan byggeriet forvente et bedre arbejdsmiljø med mindre fysisk nedslidning og en central rolle i byggeprocessen.

   

  Robotteknologi skabe en større omsætning, hvis man bruger den klogt. Virkeligheden er at virksomheder, der investerer i nye robotter og teknologi, både producerer, ansætter og eksporterer mere og modtager flere ordrer end dem, der ikke investerer i ny teknologi.

   

  Derfor planlægger de to innovationsnetværk RoboCluster og InnoBYG, der repræsenterer henholdsvis robotindustrien og byggebranchen, en studietur hvor fokus netop vil være på, hvordan robotter anvendes i byggebranchen samt hvilke tendenser, der er fremherskende i udviklingen og skaber værdi i bygge- og anlægsbranchen.

   

  En hindring for indførelse af ny teknologi inden for både industri og byggeri, er at der findes mange små og mellemstore virksomheder i Danmark, der ikke umiddelbart har råd til at investere i ny, ukendt robotteknologi, der endvidere kan medføre flere ekstra udgifter til nye kompetencer i virksomheden.

   

   

  Nye muligheder i fremtiden
  Man skal være forsigtig med at spå om fremtiden, men teknologien banker på med selvkørende bulldozere, droner der inspicerer byggeriet, robotter der selv lægger mursten og 3D printede huse. Måske skal vi også se på, at arkitekturen og byggeriet derfor bliver endnu mere udfordrende. For vi begrænses ikke i at alt skal være firkantet og lige, og skal kunne fremstilles i 1000 ens eksemplarer. Tværtimod så kan vi med robotter skabe byggerier, der er på kanten af hvad, vi før troede, var muligt.

   

  Så det vi ser i dag og vil se endnu mere fremover, er at robotter vil udføre det hårde arbejde med tunge løft eller mange ensformige gentagelser, imens en operatør vil varetage de arbejdsopgaver, der kræver mere afveksling og snilde. Og vi vil se ansatte i bygge- og anlægsbranchen, der ikke bliver nedslidte. Robotterne har vi råd til at slide ned, ikke menneskene.

  Anbefalede artikler