<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
1

Læren af Pokémon GO for byggeriet

 • Virksomhedsnyt
 • Byggeriets udvikling
 • IT og ny teknologi
 • 2016-09-07
 • Udviklingen er aldrig gået hurtigere, og hvad der i dag blot er en skør idé kan meget vel blive et værdifuldt forretningsværktøj i morgen. Et glimrende eksempel er spillet Pokémon GO.

  Indlæg af Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg

   

  Pokémon GO er ikke blot interessant, fordi spillet evner at trække trætte teenagere ud af soveværelset. Pokémon GO er interessant, fordi den virtuelle virkelighed - augmentet reality, som spillet bygger på, er en af den slags teknologier, der umiddelbart ser ud til at blive en del af det digitale byggeri, som branchen går og ser frem mod.

   

  Digitalisering er et af de temaer, man ikke kan komme uden om i branchen, uanset om det er i medierne, faglige konferencer eller byggepolitiske sammenhænge. Men vi er stadig ikke kommet meget længere end til snak og futuristiske beskrivelser af det digitale byggeri. Det er en anden årsag til at nævne Pokémon GO.

   

   

  For hvor byggeriet endnu bevæger sig på de spæde stadier af en digital virkelighed, har forbrugerne og virksomheder i andre brancher i dén grad taget digitaliseringen til sig. Det vidner ikke alene Pokémon GO’s eksplosive udbredelse om – men også hurtigheden, hvormed en række virksomheder har set potentialet i sammensmeltningen af spil og virkelighed som et forretningsområde. Med brugen af augmented reality og anvendelsen af mobilteknologiens funktioner i form af GPS og kamera er det lykkedes at tage et skridt mod en fremtid, hvor fiktion og virkelighed møder hinanden i et digitalt univers og, hvor forbrugere og virksomheder får en ny virkelighed at mødes i.

   

  Byggeriet har brug for at gribe samme sans for at udnytte digitale muligheder, når de opstår. Ellers gør andre det for dem. Bankerne har eksempelvis allerede indset, at Apple og Google kan blive fremtidens konkurrenter, hvor det i dag blot er andre banker, der er de aktuelle konkurrenter.

   

  Det er dermed også den tredje grund til, at Pokémon GO er væsentlig at fremhæve i tilknytning til byggeriet. For udviklingen går vanvittigt stærkt på det digitale område, og Pokémon GO viser, at udvikling i øst sagtens kan blive en forretningsmulighed i vest. Det er derfor væsentligt, at byggeriet er indstillet på at tænke digitale løsninger ind i dagens problemer.

   

  Eksempelvis er markedet for nybyggeri på sit lavest niveau siden 1995, og der er et lavt og faldende aktivitetsniveau, hvilket primært er præget af et dalende erhvervsbyggeri og en ringe investeringslyst i nye boliger. Derudover er branchen præget af en lav produktivitetstilvækst samt en lav indtjening. Endvidere står byggeriet over for svære betingelser i forhold til at finde kvalificeret arbejdskraft.

   

  Digitalt byggeri og introduktionen af robotter og 3D print på byggepladserne - og dermed også nye forretningsmodeller - kan vise sig at være en løsning på disse udfordringer, fordi byggeriet kan levere hurtigere og i bedre overensstemmelse med kundens behov. Byggeriet vil i højere grad kunne fokusere på den værdiskabende del af byggeriet og kunne tilkøbe kvalificeret arbejdskraft i det omfang det behøves. Men den digitale fremtid stiller også nye krav til fremtidens håndværkere og digitale kompetencer i branchen generelt.

   

  Ovenstående er blot et af utallige eksempler på, at verden forandrer sig – og vi må forandre os med, hvis vi skal bestå Det er nødvendigt at omfavne udvikling tidligt og tage stilling til, hvilke initiativer der skal iværksættes, og hvilke barrierer der skal fjernes, så de nye kompetencer kan komme i spil hurtigst muligt. Af samme grund har DI Byg fokus på, hvordan vi vinder, når verden forandrer sig på vores årsdag, torsdag den 3. november 2016.

   
  Anbefalede artikler