<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
haandvaerker1_1920

Portræt af den moderne håndværker Andreas Simonsen

 • Byggeriets udvikling
 • Håndværker-portræt
 • IT og ny teknologi
 • 2021-07-12

  Vi har besøgt tømreren Andreas Simonsen for at få en snak om den selvstændige håndværkers udfordringer samt et indblik i, hvordan den moderne tømrer kan bruge sociale medier til at markedsføre sig selv.

  Vi møder Andreas, mens han er i fuld gang med at bygge en terrasse. Duften af savsmuld hænger i luften, og man kan høre Festool-dyksaven tygge sig gennem brædderne. Har man ikke instagram, ved man måske ikke, hvem Andreas er, for han har ikke nogen hjemmeside, og det er der en god grund til. For det behøves slet ikke, hvis man bruger de sociale medier rigtigt, og på kun et år har Andreas fået mere end 1.300 følgere, der tæller både potentielle kunder og gode kollegaer. Andreas fortæller:

   

  - Instagram er en god måde at komme ud til kunderne på, og så er det samtidig et sjovt medie. Jeg startede min profil på grund af corona-pandemien. Der er et helt community af håndværkere, der deler gode tips og råd med hinanden, og man kan altid få svar på et spørgsmål. Det er jo især spændende for mig, som ikke har nogen ansat, og derfor virkelig har gavn af sparringen på de sociale medier. Og så er der ikke så mange regler, så det er en form for digitalt wild west.

   

  haandvaerker_5_1600
  haandvaerker_6_1600
   
   

  - Når man skal bruge instagram som sit markedsføringsredskab, kan det da godt være lidt angstprovokerende at iscenesætte selv, og for alvor interagere med sine følgere, men værdien af det skal man ikke tage fejl af. Jeg har slet ikke nogen hjemmeside og har heller ikke brug for det. Instagram er jo en stor porte folie, hvor fremtidige kunder kan se, om vi er et match, forklarer Anders og fortsætter:

   

  - Som håndværker kæmper man med nogle gamle stigmatiseringer, som ens kunder kan have. Men hvad er en moderne håndværker? Jeg dyrker selv yoga, klatrer og drikker urtethe, men det gør da ikke mig til en ”uægte” håndværker. Jeg gør også de her ting for at passe på mig selv. Tømrerfaget er et opslidende job, hvis ikke man passer på sig selv og sin krop! Det er en af mine helt store kæpheste i byggebranchen, for den eneste der kan passe på din krop, er dig selv. Og her er Instagram igen et nyttigt værktøj, for allerede inden mødet med kunden kan man via sin side nedbryde nogle forudindtagede meninger.

   

  haandvaerker_2_800

  Fra farfars værksted til scenografier og grønlandsrejser

  Men hvordan startede din interesse for snedker- og tømrerfaget?:

   

  - Min far var gulvlægger, og jeg var også tit inde på min farfars værksted, hvor der altid skete en masse spændende ting. Så jeg har næsten fået håndværket ind med modermælken. Da jeg blev lidt ældre, arbejdede jeg som frivillig på et teater, hvor jeg hjalp til med at bygge scener. Det var helt fantastisk at bruge sine hænder og være med til at skabe scenografier sammen med nogle dygtige og kreative håndværkere, siger Anders.

   

   

  haandvaerker_3_800

  - Jeg har en forkærlighed for træ. Det kan formes og bøjes i en uendelighed. Her er det jo lidt ærgerligt, at tømrerhvervet er gået hen og blevet et montagefag. En gipsvæg kan du ikke gøre så meget ved andet end at skære rigtigt eller forkert. Dermed ikke sagt at det er blevet lettere. Arbejdet skal stadig gøres ordentligt, og holdningen med at ”den tager maleren” holder bare ikke, griner Anders og uddyber:

   

  - Jeg har arbejdet på Grønland, hvor det var primært montagearbejde med nogle kedelige materialer som tagpap, gips og stål. Men det var stadig lærerigt, og jeg fik meget ud af at arbejde tæt sammen med nogle garvede ræve. Jeg er dog glad for, at jeg i mit daglige arbejde har rigtig træ mellem hænderne. Lige nu er der selvfølgelig mange terrasseopgaver og en del shopfittingprojekter. Jeg mangler heldigvis ikke opgaver, så jeg kan til dels vælge min egen vej inden for tømrerfaget.

   

   Hvad indebærer det så?

  - Jeg gider ikke billige og dårlige løsninger. Hvis kunden kommer og beder mig om at lave noget med det eneste forbehold, at det skal være billigt, så siger jeg fra. Her skal man også have modet til at sige kunden imod. For billigst er aldrig bedst. For mit vedkommende vil jeg kun arbejde med langsigtede løsninger. Det betyder også, at man skal give sig tid til en opgave. Nogle kunder tror, at de kan aflevere en ordre, og dagen efter står en helt ny terrasse klar til dem. Det er respektløst og ikke gavnligt for det videre samarbejde. Jeg skal være lydhør overfor kunden og respektere deres ønsker lige så vel, som at de skal respektere mit arbejde og ikke mindst min tid. For i sidste ende vil kunden og jeg det samme: At opgaven løses bedst muligt, afslutter Anders.

  Anbefalede artikler