<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
20180814_180619[1]

Usikrede byggepladser er desværre hverdagskost.

Politiet: Byggepladssikring er stadig en by i Rusland

 • Sikring og Adgangskontrol
 • Byggepladsen
 • 2020-09-08
 • | Af Frank Ulstrup
 • | Fotos af Syd- og Sønderjyllands Politi
 • Danske byggepladser er nærmest et tag selv-bord for langfingrede typer – og det har de været længe. Vicepolitiinspektør fra Syd- og Sønderjyllands Politi, Christian Østergård, opfordrer til bedre byggepladsindretning, og til at sikring tænkes ind fra starten.

  Vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi har tidligere udtalt, at byggepladssikring efter hans mening, er en by i Rusland. Med det mener han, at den stort set er fraværende – eller i hvert fald mangelfuld. Og det gælder stadig:


  - Der er steder, hvor der er styr på tingene, men det generelle billede er, at det halter - lige fra små til kæmpestore byggepladser, siger Christian Østergård og peger på helt åbne pladser, og hegnede pladser hvor portene er for ringe, eller simpelthen ikke bliver låst ved fyraften.


  - Hvis man bare kan spankulere ind fra gaden, så er det jo et signal til tyven om, at her er fred og ingen fare, siger han og nævner, at antallet af anmeldte byggeplads-tyverier på landsplan ikke har varieret meget over de seneste år. I 2016 var tallet således 1047, mens det i 2019 var steget til 1177.

  P9290163Vicepolitiinspektør fra Syd- og Sønderjyllands Politi, Christian Østergård.

   


  En god investering

  Dertil kommer selvfølgelig et mørketal, hvis størrelse Christian Østergård helst ikke vil gisne om. Men, det er også underordnet, siger han – for essensen er, at der er alt for mange tyverier:


  - Det koster jo virksomhederne enormt mange penge i nyanskaffelser af værktøj, maskiner og materialer. Dertil kommer, at tyverier kan forsinke hele byggeprocessen, så man ender med dagbøder. Jeg kan simpelthen ikke se det på andre måder, end at en bedre sikring af pladserne vil være en god investering for hele byggeriet, lyder det.


  Når langt med almindelig sund fornuft

  Og det er egentlig forholdsvis simpelt, fortsætter Christian Østergård, for man kan øge sikkerheden betragteligt med planlægning, sund fornuft og lavpraktiske tiltag.


  - Det handler først og fremmest om at tænke sikring ind fra start, om at lave en risikovurdering og om at indrette pladsen fornuftigt. Det sidste betyder bl.a. at dyre materialer, maskiner og dieselolie ikke skal placeres helt ude ved hegnet, hvor det dels er synligt, og dels er alt for lette at få fingre i.

   

  20180814_180427

   


  Bedre adgangskontrol

  Dertil kommer en bedre adgangskontrol på pladserne, siger Christian Østergård:


  - Jeg ved ikke i hvilket omfang det foregår, men rigtig mange steder kan du faktisk bare gå ind på pladserne ved højlys dag. Jeg kan sagtens forestille mig, at der er tyve, der sparer sig selv besværet med at klippe hul i hegnet ved nattetide og i stedet tropper op i arbejdstøj ved højlys dag. Af samme grund kan jeg også kun opfordre til, at man får endnu bedre styr på, hvilket mandskab der må færdes på pladsen i dagtimerne.


  Om udsigterne til en mindre tyveriplaget byggebranche, gør Christian Østergård sig ingen store illusioner. Heller ikke selvom der nogle steder er tegn på, at man begynder at tage sikring mere alvorligt:


  - Det er et langt sejt træk, og i virkeligheden en kulturforandring, der skal til, siger han og understreger, at tyverier ikke er en opgave, politiet kan løse alene:


  - Og for at vi overhovedet skal have en chance, er det afgørende nødvendigt, at man får anmeldt alle tyverier, og også meget gerne får mærket sine ting. Det er faktisk slet ikke så dyrt og så bøvlet, som mange går rundt og tror, lyder det.

   

  Gode råd om tyverisikring

  Organisatorisk sikring:

  • Det er vigtigt, at virksomheden signalerer en konsekvent holdning til sikring og sikkerhed, og at der etableres en kultur omkring det.

   

  • Virksomheden bør derfor formulere en sikringspolitik, der definerer hvem, der gør hvad, hvordan og hvornår.

   

  • Udpeg en person, der er ansvarlig for sikkerheden – ved flere virksomheder udpeges en fælles sikringsansvarlig.

   

  • Ledelsen bør etablere et system med information, oplæring og rutiner, som opfanger sikrings- og sikkerhedsbrud.

   

  • De ansatte bør trænes i, hvordan de skal reagere og varsle ved mistænkelig adfærd.

   

  • Et grundigt sikringsarbejde er ofte værdifuldt i forhold til at kunne forsikre en virksomhed tilfredsstillende. Det betaler sig at have forsikringsselskabet med på sidelinjen.

   

  • Anmeldelse af tyverier er en vigtig forudsætning for brugbar statistik på området og dermed fokus på problemet fra myndighedernes side.

   

  Fysisk sikring:

  • Der findes ikke noget standardsvar på, hvordan en virksomhed sikres. Løsningen kan være en kombination af mekanisk sikring (hegn, døre, låse) og elektronisk overvågning (TV-overvågning og alarmsystemer) samt mere taktiske initiativer, som f.eks. erhvervs-nabohjælp, procedurer, skiltning og vedligeholdelse.

   

  Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi

  Se mere i Sikringsmanualen til virksomheder fra Syd- og Sønderjyllands Politi

   

  Anbefalede artikler